Un Crăciun Elefantastic. Expediţie la Polul Nord, de Joëlle Tourlonias, Michael Engler-recenzie

Editura: Univers Enciclopedic;

An apariţie: 2017;

Număr pagini: 32;

Traducător: Marilena Iovu.

Îngerul Crăciunului e cel care aduce cadouri – Luiza nu are nicio îndoială! Dar Anton clatină din cap: nici vorbă, Moş Crăciun e cel care aduce cadourile! Lui Timbo nu-i pasă cine le aduce. Cel mai important este să primească limonadă şi biscuiţi cu fulgi de ciocolată din belşug. Oricum, de Crăciun nu e bine să te cerţi, aşa că cei trei vor să descopere singuri cine are dreptate. Pornesc spre Polul Nord în containerul mobil plutitor pe schiuri, iar pe drum întâlnesc tot felul de făpturi ciudate. Suspansul creşte… Cine locuieşte la Polul Nord, Moş Crăciun sau Îngerul Crăciunului? Şi, mai ales, cine este cel care a adus cadourile acasă?

   Joëlle Tourlonias, născută în 1985, a studiat Comunicare Vizuală, secțiunea Ilustrație și Pictură, în cadrul Universității Bauhaus din Weimar. Din 2009 lucrează ca independentă, desenează, pictează și trăiește în camera sa de zi.

   Michael Engler a scris piese, piese radiofonice și cărți. Între publicațiile sale anterioare se numără titluri ca The Vikings come și cărți pentru tineret ca Mind the gap. În prezent locuiește la Düsseldorf.

   Vin astăzi cu o carte drăguţă, pentru copii, care se citeşte rapid şi care ne ţine în mrejele ei până la final. “Un Crăciun elefantastic” este, după mine, una dintre cele mai bune cărţi pentru copii citite, căci acţiunea este palpitantă, personajele sunt interesante, iar ilustraţiile geniale. N-am mai citit până acum ceva pentru copii care mă ţină în priză până la sfârşit. Uneori, tindem să credeam că literatura pentru copii este plictisitoare şi lipsită de acţiune, iată că nu este aşa. Dacă aveţi aceeaşi părere ca mai sus, atunci neapărat să citiţi cărticica lui Michael Engler.

   În Ajunul Crăciunului, un frate, o soră şi un elefant vorbitor sunt tare trişti, pentru că afară bate vântul, luând în dansul lui ultimele frunze ale copacilor, şi cade lapoviţă.

 “Ce plictiseaaală! Dar acolo unde domneşte plictiseala, e proastă dispoziţie, iar curând izbucneşte şi cearta.”

   Anton, băieţelul, spune că peste câteva ore Moş Crăciun va aduce cadourile sub brad şi plictiseala va dispărea, dar şi nostalgia. Simţind că are altă opinie, Luiza, fata, îl contrazice zicând că Îngerul Crăciunului aduce cadourile copiilor cuminţi. În discuţia lor contradictorie, intervine şi Timbo, un simpatic elefant vorbitor, care spune că pe el nu-l interesează cine aduce cadourile, ci pentru el este important să-şi primească biscuiţii cu fulgi de ciocolată şi limonada din belşug. El este şi de partea lui Anton, şi de partea Luizei.

    Nedorind să se certe şi fiind curioşi să afle cine aduce cadourile, micuţii pleacă, alături de Timbo, la Polul Nord, într-un aşa numit container mobil plutitor pe schiuri. Pe scurt, o cutie magică. Aşa începe călătoria lor în căutarea Moşului sau a Îngerului Crăciunului, traversând canale îngheţate, “unde totul de jur-împrejur este neted şi strălucitor ca un calup de brânză”, zburând pe deasupra valurilor zbuciumate ale Mării Nordului şi pe deasupra unei insula din mijlocul mării, mergând prin pădurile din nord, mergând chiar şi pe “o insuliţă acoperită cu vulcani şi cratere, unde zăresc spiriduşi şi alte făpturi ciudate”. Până la urmă aterizează pe o planetă mare de gheaţă, în faţa unui palat imens tot din gheaţă. Să afle aici răspunsul mult râvnit cei trei exploratori? Cine livrează cadourile? Moş Crăciun, Îngerul Crăciunului sau ambii? Vor primi cei trei cadourile pe care şi le doresc?

“Un Crăciun elefantastic” a fost o cărticică care chiar m-a binedispus şi m-a făcut să-i acord pe goodreads 5 din 5 steluţe, considerând că este perfectă în special pentru această perioadă a anului.

   Pentru cunoscători: dacă aveţi exploratori şi iubitori de aventură pe acasă, atunci cartea aceasta este un must-read. Citiţi-o alături de ei înainte de somnic şi vor adormi cu un zâmbet larg pe faţă, întrucât finalul este unul fericit şi surprinzător.

 

Cartea Un Crăciun Elefantastic. Expediţie la Polul Nord, de Joëlle Tourlonias, Michael Engler poate fi comandată de pe site-ul Univers Enciclopedic

Verifică disponibilitatea cărţii în librăriile online: libris, elefant, cartepedia şi cărtureşti

Review overview
5
Robert Bădică (Robertt)-Colaborator special/ Numele meu e Robert şi îţi propun să devenim prieteni. Eu sunt o fire curiosă şi pasionată de lectură. Îmi plac mult călătoriile şi să gătesc. Îmi place să cred că pe unde calc, las o urmă. Acum, sunt în clasa a X-a şi iubesc limba franceză. O ador pe Celine Dion şi pe Rebeca Ferguson. Nu prea mă uit la filme, dar îmi plac. Autoarea mea preferată e Parinoush Saniee şi filmul meu preferat este „The book thief”. Îmi place, de asemenea să citesc cărţi de Agatha Christie şi de Khaled Hosseini. Zâmbesc foarte des. Cu fiecare carte citită, descoper o nouă viaţă, un nou ţinut şi noi prieteni. Sper să ne înţelegem frumos.

11 COMMENTS

  1. O carte super drăguță pentru cei mici dar și pentru noi adulți! Câteodată trebuie sa devenim și noi din nou copii!

  2. O carte perfecta pentru a o citi acum, in preajma Craciunului. Doamne, ce-as mai vrea sa fiu copil, sa ma bucur de carticelele astea ilustrate asa frumos!

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.