Din sânge și cenușă de Jennifer L.Armentrout - Editura Litera - recenzie

Din sânge și cenușă, de Jennifer L.Armentrout – Editura Litera – recenzie

Din sânge și cenușă

Jennifer L.Armentrout

Editura Litera 

From blood and ash

Traducere: Loredana Voicilă

Număr pagini:719

  Jennifer Lynn Armentrout este o scriitoare de romane contemporane de dragoste, cu tematică paranormală sau science-fiction care a ajuns de mai multe ori în topul New York Times sau în topurile vânzărilor internaționale.

  Cu peste 60 de romane la activ, este o autoare prolifică, iar criticii o consideră un autor hibrid, deoarece a publicat numeroase cărți de succes atât pe cont propriu, cât și prin intermediul multor edituri cunoscute.

  În 2015, Armentrout a fost diagnosticată cu o boală genetică rară, numită „retinopatie pigmentară“, care se manifestă prin scăderea progresivă și chiar pierderea vederii periferice și a vederii de noapte. Din acest motiv, scriitoarea s-a implicat în campanii de informare a publicului asupra problemelor cu care se confruntă nevăzătorii.

  Armentrout a început să scrie din școala generală, chiar în timpul orelor de matematică, și de atunci nu s-a mai oprit. La vârsta de 40 de ani, se poate lăuda cu numeroase premii primite pentru cărțile ei, cum ar fi Reviewer’s Choice Award în 2013 pentru Te aștept (Wait for You), Editor’s Pick în 2015 pentru Lasă-mă să te iubesc (Fall with Me), Premiul Juriului Moerser-Jugendbuch pentru Obsidian, Premiul RITA pentru ficțiune pentru tineret pentru Să nu spui niciodată pentru totdeauna (The Problem with Forever), iar romanul de suspans Don’t look back a fost nominalizat de Young Adult Library Services Association, în 2014, la categoria „Cea mai bună carte de ficțiune pentru tineret“.

”O FECIOARĂ…

Aleasă de la naștere să fie cea care să le ofere oamenilor calea spre o altă lume, Poppy nu a simțit nici o clipă că propria viață îi aparține. Viața Fecioarei este una solitară. Nu trebuie să fie niciodată atinsă sau privită. Nu trebuie să i se vorbească, iar plăcerile de orice fel îi sunt total interzise. În vreme ce așteaptă ziua Ascensiunii, ea ar prefera să își petreacă timpul alături de gardienii castelului în care trăiește, luptând împotriva forțelor răului care i-au ucis părinții, decât să se comporte astfel încât să fie considerată vrednică de către zei. Însă alegerea nu i-a aparținut niciodată ei cu adevărat.

O DATORIE…

Viitorul întregului regat depinde de Poppy, deși ea nu e convinsă că este ceea ce își dorește. Căci Fecioara are și ea inimă. Și suflet. Și dorințe. Iar când Hawke, gardianul cu ochi aurii însărcinat să-i poarte de grijă până la Ascensiune, apare în viața ei, menirea și datoria se întrepătrund cu dorința și cu nevoia. El îi stârnește furia, o face să pună la îndoială toate lucrurile în care crede și o ademenește spre păcate interzise.

UN REGAT…

Uitați de zei și temuți de muritori, susținătorii unui regat decăzut se revoltă, hotărâți să ia înapoi cu forța ceea ce consideră al lor. Și, pe măsură ce umbra celor blestemați se apropie tot mai mult, granița dintre ce e corect și ce e interzis devine tot mai neclară. Poppy nu riscă doar să-și piardă inima și să fie considerată nevrednică de către zei, ci își pune în pericol chiar viața când toate ițele îmbibate de sânge ce țin lumea ei laolaltă încep să se destrame.”

  O descriere foarte detaliată, foarte multe informaţii, deja eram curioasă ce ar putea să conţină în plus acţiunea cărţii. Oooo, m-am înşelat în sensul bun al cuvântului. Cunosc genul autoarei, am citit destule cărţi traduse la noi, dar acest prim volum din seria “Blood an Ash” este acţiune pură întinsă pe 719 pagini. O clipă de respiro nu ai, întorci filă după filă pentru a descoperi noi și noi aventuri și răsturnări de situaţie dramatice. Dacă până la pagina 600 eram clar convinsă ca și eroina noastră cine sunt duşmanii de temut și cine sunt aliaţii, totul ia o turnură de trei sute şaizeci de grade si totul se prăbuşeşte ca un castel de domino. Aceasta serie este net superioară celor ce le-am citit până acum scrise de autoare.

  De când se încheiase Războiul Celor Doi Regi, cu secole în urmă, fortăreţele denumite Metereze închideau fiecare oraș din Masedonia.  Acestea erau protejate de numeroşi gardieni împotriva duşmanilor periculoşi -Temuţi, și de cei care se presupune că îi crea – Atlantienii și aliaţii lor Descendenţii. Datorită acestui fapt fiecărei familii îi este luat în numele zeilor al treilea și al patrulea copil şi dus la Templu.  De aici încolo familia nu mai ştia nimic de copii!

  Poppy e numită astfel strict pentru apropiaţii ei, foarte puţine persoane, pentru restul ea este Fecioara, aleasa zeilor, cea de neatins. Ea trebuie să rămână Fecioară până la Ascensiune. Singurul lucru care m-a deranjat în carte a fost acest aspect – nu s-au dat detalii despre Ascensiune.  Abia spre final vom descoperi împreună cu Poppy groaznica taină a ritualului. Ştim că Ascendenţii trăiesc foarte mult și sunt privilegiaţi de zei. Ei nu ies la lumina zilei.

Cauza?

  O vom afla spre finalul primului volum. Duşmanii de moarte care bântuie Pădurea sângerie sunt Temuţii. Cei care reuşesc să traverseze vii această pădure,şi vor scăpa doar cu muşcătura, vor avea parte de o transformare în Temuţi, dacă nu sunt ucişi la timp. Datorită darului pe care îl are, Fecioara le alină trecerea spre tărâmul morţii și le oferea o moarte demnă.

,,Dacă nu aş fi fost pregatită pentru duhoarea mult prea dulceagă şi acră-amăruie, mirosul m-ar fi pus la pământ.  Mi-am concentrat atenţia asupra patului, asupra formei care zăcea inuman de nemişcată în mijlocul lui.

Pielea îi căpătase o paloare cenuşie, iar obrajii îi erau supţi, de parcă n-ar mai fi mâncat de săptămâni întregi. Avea umbre adânci sub pleoapele care îi tresăreau spasmodic.  Aici chinul nu lăsa loc pentru lumină şi înghiţea tot aerul. Te îneca și sfârteca cu ghearele lui, făcându-te să pricepi că nu exista cale de salvare.

Buzele bărbatului se subţiaseră, descoperind cât de aproape era de o soartă mai rea decât moartea.  Gingiile îi sângerau, pătându-i dinţii.

Dinţii care începuseră deja să se preschimbe.

I se alungiseră şi unghiile, care deveniseră asemănătoare mai degrabă cu ghearele unui animal. Într-o oră, unghiile și dinţii aveau să i se întărească și să i se ascută.  Aveau să poată tăia prin piele și carne.

Avea să devină unul dintre ei.

Un temut.”

   Fecioara era ca o prizonieră într-o cuşcă aurită.  Acoperită de voal şi pe faţă în public, cu reguli stricte de urmat, ea caută să evadeze în mici escapade de fiecare dată când poate. La fel s-a întâmplat şi când l-a întâlnit pe Hawke. Vikter o va învăţa în taină tot ce ştie despre autoapărare şi despre lupta cu spada sau pumnalele. Este și o bună arcaşă.  Învaţă să îşi apere viaţa şi să nu moară la fel ca şi părinţii ei.  Aceştia au fost ucişi într-un atac al Temuţilor pe când Poppy avea şase ani. Deşi grav rănită va fi salvată, îngrijită de însăşi regina și proclamată cea aleasă de către zei  -Fecioara. O găsim sub protecţia ducelui și ducesei Teerman, din Masedonia. Aceştia erau Ascendenţi, presupuşi a fi apărătorii muritorilor.

Eu dau detaliile acţiunii acestei cărţi până la pagina şase sute, mai departe…e cu totul și cu totul altceva!

Tânăra Fecioară, pe lângă lecţiile intense de apărare îşi foloseşte Darul nu doar când este chemată la victimele Temuţilor, ci și pentru a alina și alte dureri ascunse semenilor ei.

,,Întodeauna existau persoane a caror durere era atât de adâncă, atât de neîmblânzită, încât agonia lor devenea o entitate palpabilă, pentru care nici nu trebuia să îmi deschid simţurile – nu o puteam ignora, nu mă puteam sustrage din calea ei. Acele persoane îşi proiectau durerea asupra lumii care îi înconjura.

Îmi era interzis să fac altceva decât să le ignor. Îmi era interzis să vorbesc despre darul pe care îl primisem de la zei și să trec vreodată de la a simţi la a face cu adevărat ceva în această privinţă.’

  Poppy are parte de coşmarurile în care au fost ucişi părinţii ei și ea este  aproape omorâtă.  Apare o moarte neaşteptată la castel. Cine oare a supt sângele din tânăra găsită moartă?  Moartea unui alt gardian personal şi încercarea de răpire a lui Poppy, o vor face să caute răspunsuri. Deja a pierdut doi gardieni într-un timp scurt. Cel care  va fi desemnat gardian să aibă grijă de Fecioară este nimeni altul decât seducătorul Hawke, care i-a furat un sărut într-o noapte în care Poppy era plecată clandestin din castel. Acesta a venit cu recomandări excelente din capitală. Şarmul său le va cuceri pe majoritatea celor de sex feminin.

  Fecioara trebuie să suporte și comportamentul foarte agresiv și neruşinos din partea ducelui și a prietenului său. Ea va fi  pedepsită pentru orice lucru mărunt care nu îi este pe plac ducelui.

” O clipă mai târziu, i-am simţit mâna pe umărul meu gol, iar stomacul mi s-a întors pe dos. Nu era vorba doar despre atingerea pielii lui prea reci, ci despre ceea ce nu simţeam.

Mi-am rezemat palma de birou.

Camera s-a cunfundat in tacere. Se auzea doar respiraţia adâncă a lordului. Şi apoi am auzit şuieratul biciului, spintecând aerul, cu o secundă înainte de a-mi lovi spatele. Mi s-a cutremurat tot corpul,și o durere fierbinte mi s-a întins pe piele. Prima lovitură era întodeauna şocantă, indiferent de câte ori aș fi trecut prin asta sau de faptul că ştiam ce urma. O nouă lovitură m-a izbit pe umeri, luându-mi aerul din piept, în timp ce prin umeri treceau flăcări.

Încă cinci.

Am mai primit o lovitură,și trupul mi s-a cutremurat în vreme ce am ridicat privirea.,,N-am să scot nici un sunet. N-am să scot nici un sunet.”

 

  Poppy va fi îngrijită întodeauna după aceste bătăi crunte de către domnişoara ei de onoare, şi confidentă. Un atac crunt din timpul Ritualului, culminează cu moartea ducelui, care este găsit străpuns în inimă chiar cu biciul ce o pedepsea și răstignit pe perete. În timpul acestui atac într-o clipă de neatenţie, îşi va găsi sfârşitul şi Vikter. Fecioara este rapusă de durere, iar când lordul care participa la pedepsele sale îi iese în cale îl va ucide și măcelări fără milă.

  După acest masacru ducesa va hotărî să o trimită în Capitală pe Poppy.  Aceasta va fi însoţită de gardianul ei regal Hawke, şi alţi câţiva gardieni, pentru a putea fi protejată mai bine. Drumul de parcurs va trebui să fie traversat prin temuta Pădure Sângerie, acolo unde îşi au sălaş numeroşi Temuţi şi uriaşi Guzgani. (şobolani mari cât porci mistreţi, de care și Temuţii se tem să le bea sângele). Pe lângă pericole Poppy va încerca să ţină piept şi atracţiei tot mai puternice faţă de gardianul său. Gesturile care îi sunt interzise îşi vor face loc între cei doi.

  Drumul  este periculos, au parte de atacuri din partea Temuţilor, a Guzganilor care se lasă cu decese în rândul gardienilor. Ţineţi minte da?  nu pot fi lăsaţi supravieţuitori dacă au fost răniţi în urma atacului unui Temut. Ajunşi în New Heaven totul începe să devină ciudat şi lucrurile încep să se precipite. Poppy îl va descoperi aici pe cel care a vrut să o răpească şi s-a ales cu mâna retezată de tănără. Urmează atacul asupra gardienilor trimişi de Ducesă, Poppy va afla că a nimerit într-un cuib de atlantani, şi scopul era răpirea ei pentru a fi folosită ca şi monedă de schimb la palatul regal.

Cine este Hawke de fapt? Ce intenții a avut când a sedus-o pe Poppy?

Va reuşi să treacă peste această trădare dureroasă şi să scape cu viaţă din calea celor care o vor moartă pe Fecioară?

Oare va crede crudul adevăr pe care îl va afla, şi mai ales în ce s-a transformat fratele ei?

Cine sunt de fapt Ascendenții?

Cine sunt Atlantanienii? Ce rol au ei în tot acest context?

Veţi descoperi toate detaliile citind acest prim volum din serie!

Verifică disponibilitatea cărții în librăriile online: libris, elefant, cartepedia, librărie.net şi cărtureşti

recenzii cărți

Din sânge și cenușă de Jennifer L.Armentrout – Editura Litera – recenzie

 

 

9 COMMENTS

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.