Divanul imaginar de Dia Radu

Divanul imaginar, de Dia Radu-Lumea românească în 18 interviuri-recenzie

Titlu: Divanul imaginar

Autor: DIA RADU

Editura:Trei, 2017

Număr pagini: 264

Despre autoare:

De la mamă a moștenit visătoria, de la tată – spiritul critic și limba ascuțită. Plăcerea de-a scotoci în sufletul omului e însă a ei. S-ar fi făcut cu bucurie psihanalist, astrolog sau țesătoare, dacă dragostea de cărți n-ar fi împins-o spre Facultatea de Litere. De atunci , a trădat literatura pe jurnalism și un viitor  de catedră pentru plăcerea de-a fi pe teren. A lucrat ca documentarist cu presa occidentală (TF1, Radio France Culture , Le Monde și Io Donna) , a publicat reportaje și cronici în revista Esquire și , de aproape două decenii, este editor cultural la revista Formula As. Între timp, le-a împăcat pe toate. Când nu se pierde cu ochii la ceru-nstelat și la legea morală, îi scormonește pe ceilalți cu întrebări și țese povești despre România de azi.

Dia Radu este autoarea volumului în dialog Lumea în Si Bemol, Dan Grigore de vorbă cu Dia Radu, apărut în 2016 la Editura Polirom.”

   Când am început să citesc această carte nu credeam că mă va putea impresiona atât de mult. Mă gândeam la interviurile acelea care conțin aceleași întrebări cu răspunsuri strict la obiect. Detalii și atât. M-am înșelat.

  În acest volum cu interviurile unor oameni importanți pentru Lumea românească este magnific. Întrebările pertinente și răspunsurile neașteptat de sincere și modeste fac diferența.

   Descoperim oameni care vorbesc cu blândețe despre copilărie, istorie, locurile natale, poezie, cărți. Oameni amuzanți,plini de farmec și cel mai important plini de învățături demne de o adevărată moștenire.

Mircea Dinescu, poet, publicist, om de afaceri spunea:

„ Poezia, săraca de ea , nu ține cont de mediul în care te naști. Vine pe căi neștiute și te vizitează ea, dacă vrea. Nimic nu e mai trist decât să vezi oameni care vor să scrie poezie fără să aibă cu adevărat chemare. „

  În unele interviuri profunzimea simțită este emoționantă, simțindu-se melancolia poeziei unui poet ca Ion Mureșan, o percepție adevărată a poeziei în școli.

„ Există exact câți cititori trebuie. Nu poți forța pe nimeni să citească poezie. Și totuși, cred că vinovată pentru asta e și școala, care i-a derutat pe elevi cu cerințe cretine. Nu le-a cultivat organul pentru poezie. Nu există întrebare mai tâmpită ca „ Ce a vrut să spună autorul ?” Autorul poate a și murit. Nu mai contează ce a vrut el să spună, contează ce ți-a spus ție, cititor fiind, în ce punct te întâlnești tu cu poemul acela. Cititorul nu trebuie să-l citească pe poet, ci să se citească pe sine, în poemele lui. „

   De unele nume din această carte nu am auzit, deși sunt oameni care merită să fie în vizorul nostru ca oameni de cultură de la care avem ce învăța, care apreciază România, poate mai mult ca  unii români.  Yuri Kordonsky, regizor rus. A regizat în România la invitația lui Ștefan Iordănescu, fiul Cătălinei Buzoianu.

   Vasile Dem Zamfirescu, filozof, psihanalist, traducător, profesor universitar, director al Editurii Trei este o persoană care merită descoperit, care-ți pătrunde la suflet, plin de înțelepciune.

Găsim în acest volum nume ca:

   Dan C. Mihăilescu – eseist, realizator Tv, îndrăgostit de lectură; Nora Iuga – cine nu a auzit de legenda vie, poetă, romancieră, traducătoare; „ Iubirea adevărată e sacră”; Matei Florian – scriitor, de o profunzime uimitoare; Vera Lungu; Solomon Marcus; Dumitru Constantin Dulcan; Ioan  Es. Pop;  Mircea Cărtărescu-  cel mai cunoscut scriiitor contemporan; Adrian Papahagi;

   Neagu Djuvara- marele istoric, care, nu de mult a trecut în neființă. Va rămâne  viu în amintirile românilor; Antoaneta Ralian; Ștefan Agopian; Emil Brumaru – poetul care va lăsa cititorilor săi o comoară prin versurile sale. Versuri cărora nu le poți rămâne indiferent; Theodor Paleologu.

   Divanul imaginar ascunde în interior o profunzime uimitoare, informații necunoscute și nedezvăluite de mass media. Această carte este o comoară de nelipsit din orice bibliotecă. Nu exagerez când spun că vreau să o recitesc, nu doar o dată. Sunt atât de multe povești frumoase pe care le-am descoperit, atât de mulți oameni incredibil de umani, modești și unici, iar Dia Radu, prin naturalețe și profesionalism, reușește să aștearnă în acest volum emoțiile unor momente care vor rămâne în istorie. Mințile sclipitoare surprinse în aceste interviuri lasă cititorului cuvinte memorabile, pline de sensibilitate. Fie sunt poeți, pictori, istorici,  ș.a.m.d., fiecare îți lasă amprenta unicității pe DIVANUL IMAGINAR.

  Nimic nu e întâmplător. Nu din întâmplare a ajuns această bijuterie literară și la mine. Sunt foarte multe lucruri de învățat din aceste interviuri, dar cel mai important este să descoperi omul din interiorul fiecăruia. O sensibilitate și o naturalețe surprinzătoare.

Citate :

„ Poezia e drumul cel mai scurt de la cele văzute la cele nevăzute”

                    IOAN ES. POP

„ Eu nu pot trăi fără scris, dar nu trăiesc bine. Acum , că am terminat această carte, stau de vreo lună de zile și vegetez. Dar nu mi-e bine. Simt că fără scris viața mea nu are sens. De ce să mai trăiesc?…  „

                     MIRCEA CĂRTĂRESCU

„ Pentru unii , să te ocupi cu hârțoage vechi poate părea pierdere de vreme. Dar nu e. Să nu uităm că , până la urmă, în asemenea hârțoage e închis ce a produs mai bun geniul omenesc. „

                   ADRIAN  PAPAHAGI

„ Dacă cei șapte ani de acasă lipsesc, lipsesc pentru toată viața. Trist e că oamenii needucați sunt adesea și oameni răi… „

                    NEAGU DJUVARA

   Pentru a trăi prezentul și a ne croi viitorul, trebuie să ne cunoaștem rădăcinile. Istoria noastră ca popor, dar și literatura română. Trebuie să cunoaștem oamenii care au avut capacitatea (și încă au), de a face cinste neamului prin ceea ce au fost, sunt și care ne umplu sufletele cu mândrie.

Mulțumiri autoarei pentru  ocazia de a citi aceste interviuri  și de a cunoaște oameni minunați.

„ Simt că în țara asta am un rost „

ADRIAN   PAPAHAGI

Cartea Divanul imaginar, de Dia Radu poate fi comandată de pe site-ul Editura Trei

Verifică disponibilitatea cărţii în librăriile online: libris, elefant, cartepedia, librărie.net şi cărtureşti

Articole/Recenzii Editura Trei

Divanul imaginar de Dia Radu-Lumea românească în 18 interviuri

 

 

 

 

 

9 COMMENTS

  1. Intotdeauna am fost de parere ca un interviu bine condus poate dezvalui mai mult despre un personaj decat un intreg roman biografic sau autobiografic. Excelenta recenzie, Vero! Te face sa-ti doresti sa ai acces la toate introspectiile de pe Divanul imaginar. 🙂

  2. Multumesc mult pentru recomandare, Vero!
    De cate ori nu ne inselam in privinta unei carti… Ne imaginam ceva aiurea, iar cand ajungem sa o citim, ne dam seama ca am dat peste o comoara.

  3. Se vede ca ti-a placut!Felicitari ,este intotdeauna interesant sa descoperit lucruri noi.

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.