Japonia – Obiceiuri şi tradiţii

Japonia – Obiceiuri şi tradiţii

Japonia-Obiceiuri şi tradiţii

Japonia – Obiceiuri şi tradiţii

   Japonia este țara cu unele dintre cele mai frumoase tradiții și obiceiuri, datorită în primul rând culturii unice moștenite din perioada antică, dar și a modului în care acestea au fost păstrate și menținute de-a lungul timpului. Ceea ce face ca Japonia să fie o țară deosebită nu se măsoară în spațiu fizic, ci în grade de nuanțe și multă sensibilitate. Respectul pe care japonezii îl atribuie istoriei și implicit tradițiilor este demn de urmat și fascinant de urmărit. Un prim exemplu îl reprezintă salutul care constă în înclinarea cu respect a capului și denotă considerația arătată persoanei din fața sa.

  Cultura japoneză este dominată de un cod de etichetă foarte strict ale căror reguli dacă nu sunt respectate riscă să aducă jigniri celorlalți. În Japonia cei care își toarnă singuri în pahar jignesc gazdele considerând că aceștia nu sunt suficienți de atenți cu ei. Prin urmare, poți umple paharul celorlați dar nu pe al tău.

  O altă regulă constă în modul cum intrăm într-o casă japoneză, și anume-ne descălțam și purtăm papuci oferiți de gazde  la intrare. Aceeași regulă este valabilă și în cazul galeriilor de artă, muzeelor și chiar a toaletelor. Ideea este să se păstreze curată clădirea unde se intră.

   În Japonia dacă ești răcit este indicat să cauți un loc retras pentru a sufla nasul. Japonezii consideră acest aspect dezgustător și sunt deranjați chiar și de folosirea unei batiste în public. Nu este indicat nici mâncatul pe stradă-cei care o fac sunt judecați aspru de către japonezi. Singurul produs acceptat să fie mâncat în public este înghețata. Bacșișul este o insultă pentru japonezi, singurul semn de recunoștință acceptat este un cadou simbolic.

   Un alt exemplu în acest sens în constituie cifra 4 considerată la japonezi ghinion. Deci, dacă te decizi să faci un cadou nu îl forma din 4 obiecte. Merg atât de departe cu acest aspect încât lifturile omit litera  4. Numărul 49 este cu atât mai ghinionist deoarece în cultura lor rezonează cu “durerea până la moarte”, în concluzie trebuie evitat.

   Din punct de vedere religios Japonia se remarcă prin coexistenţa a două religii, budismul care pătrunde în secolul al VI lea d.Hr. și shintoismul ( propria religie ). De remarcat faptul că cele două religii se îmbină într-o armonie tipic niponă.budism

   Japonia are un număr impresionant de tradiții, un număr impresionant de festivaluri care vorbesc despre acestea și le sărbătoresc într-un mod unic în lume, dintre acestea voi aminti doar câteva și anume:

   Ceremonia ceaiului

   În secolul al Xlea, călugării zen-budiști au adus ceaiul verde ( matcha ) în Japonia. Începând din acesta perioadă niponii au făcut toate demersurile necesare să ridice această plantă la rang de elixir al vieții prin cultivarea și consumarea ei cu sfințenie.

   Festivaluri

   Unul dintre cele mai impresionante festivaluri dedicate naturii, organizat în fiecare primăvară îl constituie Festivalul înfloririi cireșilor în Japonia. Florile de cireș simbolizează metaforă efemerității vieții, de la mugurii florilor care prezintă nașterea, înflorirea care relevă  tinerețea și maturitatea, la  ofilirea  acestora reprezentând bătrânețea urmată de trecerea în neființă.

“Obiceiul ieșirii la picnic la acest festival își are rădăcinile la începuturile anilor 700 (perioada Nara). Inițial era permisă doar elitei Curții Imperiale însă bravii Samurai din perioada Edo au răspândit-o repejor în întreagă societate.”

  Festivalul Gion

  Evenimentul se petrece anual în  luna iulie în orașul japonez Kyoto, fiind organizat de templul șintoist, Yasaka. Festivalul are o importanță majoră pentru locuitorii Kyoto, care cred că sunt protejați de către zeitățile templului.

Festivalul Gion

  Kodo

   Această tradiție reprezintă o ceremonie japoneză de apreciere a lemnului parfumat și este una din cele trei arte tradiționale estetice.

  Ikebana

   Aranjamentele Ikebana au apărut în Japonia în secolul al VI-lea fiind folosite la acea vreme la decorarea templelor budiste. De-a lungul timpului ele au început să facă parte din viață cotidiană ocupând un loc de seama în fiecare casă.

Ikebana

   Căsătoria

   În timpul depunerii jurămintelor, cele două familii prezente sunt așezate față în față. La terminarea ceremoniei, cei doi  tații  își prezinte membrii propriei familii. Una dintre piesele importante ale ritualului de nuntă japonez este consumarea celor nouă cupe de sake, după care cuplul este considerat unit.

Pentru cei care vor să viziteze acest tărâm de vis este recomandat să țină seama de câteva dintre obiceiurile  specifice Japoniei :

Întotdeauna trebuie să duci un cadou gazdei.

A sorbi tăieței este un gest politicos.

Să dormi în hoteluri capsulă e ceva obișnuit.

A da bacșiș e considerat jignitor.

Să nu arăți niciodată cu degetul.

Să nu fii nepăsător când cineva îți dă o carte de vizităFelul cum o este primită și atenția acordată este un obicei care denotă încă o dată respectul pe care japonezii îl acordă celorlalţi.

   Japonia prin cultură, tradiții și obiceiuri rămâne un mister, o țară fascinantă și un colț de lume unde istoria și modernismul se îmbină armonios datorită unui popor demn și remarcabil.

La final, așa cum ne-am obişnuit deja, o curiozitate altfel și anume: dacă japonezii se salută prin înclinarea capului, noi și alte zeci de popoare printr-un „ bună ziua! „ și o strângere de mâna, în Tibet este politicos să scoți limba atunci când întâlnești pe cineva pentru prima dată..

Cu drag,

Iliuța.

Surse: ziare.com; descopera.ro, Pinterest

Stiaţi că…

8 COMMENTS

  1. Wooau! Un popor impresionant si o cultură pe masura!Felicitări dragă mea pentru articolul impresionant!

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.