Furtuna de zăpadă – Ragnar Jonasson – recenzie

Furtuna de zăpadă – Ragnar Jonasson – recenzie

by -
1
Furtuna de zăpadă - Ragnar Jonasson - recenzie

Furtuna de zăpadă – Ragnar Jonasson – recenzie

Titlu: Furtuna de zăpadă
Categorie: Scandinoir
Autor: Ragnar Jonasson
Titlu original: Winterkill
Traducător: George Arion Jr.
Anul apariției: 2024
Număr de pagini: 224

 Ragnar Jónasson s-a născut la Reykjavík în 1976. Lucrează ca avocat și predă legislația privind drepturile de autor la Facultatea de Drept a Universității din Reykjavík. Cărțile lui Ragnar s-au vândut în peste 2 milioane de exemplare în toată lumea. Au fost răsplătite cu numeroase premii și distincții în Islanda, Marea Britanie și Statele Unite. Cele două serii care l-au consacrat pe Ragnar sunt Dark Iceland (care îl are în centru pe tânărul Ari Thór) și Hulda (cu detectiva care poartă același nume). Drepturile pentru cărțile lui s-au vândut în 33 de țări.

Cu câteva zile înainte de Paști, turiștii se adună în Siglufjorour, cel mai nordic punct al Islandei, ca să viziteze maiestuoasele pârtii de schi. Ari Thor Arason este acum inspector de poliție, dar prietena lui locuiește în Suedia împreună cu fiul lor în vârstă de trei ani. Reîntâlnirea e planificată pentru weekend, însă un viscol violent amenință să lovească în aceeași perioada, iar în aer plutește o răceală tulburătoare.

  O fată de nouăsprezece ani cade de la balcon pe strada principală. O însemnare derutantă din jurnalul ei sugerează că e posibil să nu fi fost un accident. Când un bătrân dintr-un azil din localitate scrie la nesfârșit pe pereți mesajul „A fost ucisă”, devine limpede că la mijloc se ascunde ceva mai sinistru.
În timp ce furtuna de zăpadă se apropie, oprind curentul electric și blocând accesul în Siglufjorour, Ari Thor trebuie să descopere un adevăr cumplit care îi va marca pe toți

 “Captivantul Ari Thor se întoarce în această poveste întunecată, claustranta. Un roman numai bun de citit în mijlocul iernii.”(Ann Cleeves)

  Ragnar Jonasson ne prilejuiește o nouă întâlnire cu Ari Thor Arason, în acest ultim volum al seriei “Dark Iceland”.

  Avem un Ari Thor mai matur, dar și singur. Este acum inspector la Poliția din Siglufjorour. Tomas, mentorul lui și fost șef, s-a mutat la Reykjavik. Kristen, partenera lui, locuia acum cu băiețelul lor, Stefnir, în Suedia, unde își continua studiile. Erau universități bune și-n Islanda, dar, probabil, ea a simțit mai repede erodarea relației lor, și că singurul lucru care-i mai lega era copilul. Dar rămăseseră prieteni și făceau astfel ca și Ari Thor să petreacă cât mai mult timp cu Stefnir. Avusese o scurtă idilă cu Ugla, dar renunțase, pe atunci nu erau clare lucrurile cu Kristen. Acum Ari Thor abia aștepta să petreacă vacanța de Crăciun cu copilul lui, să-l ducă la schi, să se joace în zăpadă.

  Dar știți cum se spune “socoteala din târg…”

 Pe zăpadă în fața unei case, o clădire istorică, este găsit cadavrul unei tinere de 19 ani. Ari Thor și tânărul recrut Ogmunder sunt chemați la locul faptei și încep cercetările. Toate indiciile duc către sinucidere, dar Ari Thor este genul de detectiv care cercetează toate pistele, mai ales când “instinctul” îi spune că mai sunt și alte date.

  Discută cu locatarii casei, un cuplu în vârstă, care i-a deschis tinerei când a sunat, crezând că-l vizitează pe proprietarul de la etaj, Bjarki, istoric care scria o carte despre localitate. Cercetează camera tinerei Unnur, spre surprinderea lor nu găsesc nici un jurnal, verifică telefonul și calculatorul, discută cu Sara și Jenny, prietenele și colegele ei.

  Toată lumea descrie o tânără cuminte, liniștită, care învăța foarte mult și se pregătea pentru facultate.

  Și atunci ce s-a întâmplat?

  Până la urmă la insistențele lui Ari Thor, Jenny îi spune adevărata poveste a lui Unnur. O relație c-o persoană greșită, un profesor, greșeala pe care o făcuse și ea, dar se debarasase rapid. Doar că Unnur crezuse în sentimente, în plecarea lor împreună în Canada, țineau legătura pe un telefon ascuns, iar respingerea și despărțirea o duseseră la gestul final.

  Cine a fost profesorul? Va fi pedepsit până la final?

  În timpul cercetărilor despre Unnur, Ari Thor este sunat de Ugla, care acum lucra la un azil de bătrâni din localitate. În camera unui rezident bătrân, Havardur, pe perete găsise scris textul: “A fost ucisă”.

   Cine? Ce voia bătrânul să spună?” Are sau nu legătură cu tânăra ucisă?

  Din păcate Havardur avea momente logice, apoi se pierdea în lumea lui. Și totuși probabil văzuse ceva acolo la cămin. Intrigat Ari Thor cercetează camera, căminul, pe doctorul Hersir care-l conduce, pe soția lui Rosa, și din aproape în aproape își dă seama că persoana, care stătea în cameră cu Havardur, murise subit. Da e adevărat, fusese în vârstă, dar totuși ce văzuse bătrânul? Până la urmă Ari Thor descâlceşte și acest caz.

  Ce s-a întâmplat? Cine a murit? De ce a trebuit să moară? Cine a ucis?  Veți afla citind cartea.

  Îmi plac cărțile lui Ragnar Jonasson pentru că pe lângă cazuri, desfășurarea și rezolvarea lor, ne prezintă viețile polițiștilor, gândurile, viața lor personală. Ni-i prezintă cu bune și rele, cu vise și speranțe, dar și cu îndârjirea de-a rezolva cazurile, și de a pedepsi vinovații.

  Iată și păreri avizate:

  “Îl citesc automat pe Jonasson… E posibil să fie cel mai bun scriitor scandinav din ziua de azi.”( Lee Child)

  “O tragedie încurcată și sinistră. “(The Times)

Verifică disponibilitatea cărţii în librăriile online: bookzone, libris şi cărtureşti

Recenzii cărți

***Arcidalia Ghenof(Arci)***Sunt o mamă şi o bunică împlinită, pe primul loc fiind întotdeauna familia. Îmi place muzica de calitate, îmi plac călătoriile (din păcate acum doar virtual), îmi place să-mi fac prieteni cu aceleaşi preocupări ca şi mine. Dar marea mea pasiune (aproape un drog) sunt cărţile, citesc orice gen, dar preferatele mele rămân thrillerele. Lecturile m-au ajutat întotdeauna să evadez din cotidian şi să trec peste toate greutăţile. Şi aşa, ca să închei un cerc, în adolescenţă am colaborat la o revistă, acum la un site care simt eu că mă reprezintă, chiar dacă de mult timp nu mai pot purta tocuri. Mă bucur să fac parte din echipa voastră! (mai întineresc şi eu puţin)

1 COMMENT

  1. Nu este corect ! Vreau sa o citesc, de preferință acum….Felicitări pentru frumoasa recenzie !

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.