Girlology de dr. Melisa Holmes şi dr. Trish Hutchinson-recenzie

Titlul original: Girlology: A Girl’s Guide to Stuff That Matters
Traducerea: Alina Sârbu
Editura: Corint Junior
Numar pagini: 240

De ce ai citi cartea Girlology?
Știu că nu sunt cele mai bune argumente, dar am citit această carte din două motive foarte simple. Faptul că nu am mai citit nimic de la Editura Corint Junior, a fost primul dintre motivele mele. Iar al doilea l-a constituit dorința mea de a citi ceva ușor și relaxant, numai bun pentru vară.
Nu știu cât de relaxant a fost, dar am citit cartea foarte repede. Așa mi-am îndeplinit cele două obiective: am citit rapid cartea, intrând în lumea fetelor cu super puteri și nici nu m-am plictisit.
Nu este genul de carte care să te țină cu sufletul la gură, ținând cont de subiectul cărții Girlology, dar te invită să cunoști, să afli, să descoperi și să-ți formezi singură răspunsurile potrivite.

Despre carte. Spune-ne ceva despre subiect/acțiune
Îți spuneam și mai sus, că nu este vorba despre o carte în care să fie prezentate situații limită și acțiune care să-ți urce inima la gât, dar hai să vedem ce pot să împărtășesc cu tine, astfel încât tu să te decizi singură dacă vei citi sau nu.
Așa cum spune și titlul, Girlology este o carte cu, despre și pentru fete. Este un ghid care ajuta fetițele, girlologyfetele și mamele să se cunoască și să-și cunoască mult mai bine domnișoarele. O carte care aduce în atenție cele mai importante aspecte din viața de copil, adolescentă și mamă.
În paginile cărții sunt tratate subiectele care contează cu adevărat atât pentru adolescente, cât și pentru părinți. Aș putea să spun că, este cartea care sugerează adolescentelor și parinților, deopotrivă, cum anume să facă față celor mai dificile perioade din viața lor – cea în care copilul vrea libertate, vrea să fie înțeles de către părinți, chiar dacă el nu prea înțelege de ce părinții se transformă peste noapte și impun mai multe reguli.
Există o perioadă pentru fiecare fată, o perioadă în care va începe să se cunoască, să se descopere, să afle ce este libertatea și să și-o dorească cu (aproape) orice preț. Odată cu descoperirea libertății, va trăi și primele dezamăgiri, căci ea crește, se transformă, iar părinților le crește grija pentru propriile domnișoare în devenire.
Neînțelegerea din partea părinților devine cea mai mare problemă, cea mai mare piedică, dar cu puțină răbdare din ambele părți, cu puțină înțelegere reciprocă și fără nervi, etichete și certuri, toate se vor rezolva prin: sinceritate, comunicare, încredere și resposabilitate.
După ce problema ”părinți” a fost rezolvată cu succes, o alta apare la orizont: transformarea corpului și nevoia fetelor de a înțelege ce și cum se întâmplă, dar mai ales, de ce se întâmplă și care vor fi urmările acestor schimbări ce au loc în interiorul lor.
Și în această etapă din viața lor, mămicile ar fi bine să le fie alături și să comunice cu copilele, să le explice fiecare schimbare la momentul potrivit. Fiecare fată are nevoie de susținerea și prezența mamei, chiar dacă nu o spune cu voce tare. Și chiar dacă nu spune, este recunoscătoare pentru susținerea pe care o simte.
Fiecare mamă ar trebui să decidă ce și cât anume va spune fiicei sale. Dar e foarte important ca informațiile să vină de la propriile mame sau persoane de încredere. E necesar ca fetele să se cunoască, să știe de ce, cum și când să se ferească. E primordial să li se vorbească de prietenie, iubire, relații, abuzuri. Și e la fel de important ca orice fată să spună familiei tot ce i se întâmplă, dacă i se întâmplă.
Mamelor, învățați–vă fetele să aibă încredere în voi și niciodată să nu se ferească de o discuție ca de la mamă la fiică. Învățați-le să nu se teamă niciodată de reacțiile voastre.

Ce ți-a plăcut mai mult?
Lejeritatea cu care a fost scrisă această carte face ca lectura să fie ușoară și plăcută, precum o adiere de vânt pe malul mării. Mi-a plăcut exprimarea simplă, deschisă, umorul și tenta de poveste dată întregii cărți. Simplitatea, originalitatea acestei cărți, dar și blândețea, energia și dovada clară că oricare ar fi problemele cu care se confruntă copilul și/sau părintele, este absolut în regulă.

Ce nu ți-a plăcut?
O să ți pară ciudat, dar singurul lucru care mi-a plăcut mai puțin, nu este conținutul cărții, ci aspectul exterior. Nu coperta, ci formatul cărții. Nu e așa deranjant, dar mi-a fost destul de greu să iau cartea cu mine peste tot.

Recomandări
Lumea fetelor este fascinantă, plină de întrebări, culoare și lecții. Lumea fetelor este plină de urcușuri, coborâșuri, dezămăgiri și realizări, durere, fericire. E plină de savoare și gustul independenței.
Deși cartea este recomandată fetelor de la 11 ani în sus, eu aş recomanda-o tuturor adolescentelor. Și mai bine ar fi ca înainte de copil, cartea să ajungă în mâna mamei – mai ales dacă aceasta întâmpină probleme în relația cu fiica. Să o citească mama, apoi să vorbească cu fiica, iar la final, să-i ofere în dar această carte.
Mami, te rog, ajută-ți fata să pornească la drum fericită.

logo Corint Junior

Mulţumesc Editura Corint Junior pentru oportunitatea de a citi cartea Girlology de dr. Melisa Holmes şi dr. Trish Hutchinson. Cartea poate fi comandată de pe site-ul Grupul Editorial Corint.

Verifică disponibilitatea cărţii în librăriile online: libriselefant şi cărtureşti

Autor: Laura Apetroaie

NO COMMENTS

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.