Vremea Justiţiarului de Tessa Nadir-Editura Vremea-recenzie

Vremea Justiţiarului de Tessa Nadir-Editura Vremea-recenzie

Vremea Justiţiarului de Tessa Nadir

Vremea Justiţiarului, de Tessa Nadir-Editura Vremea-recenzie

Editura Vremea-Rosu şi negru-2017
Număr pagini: 206

   Tessa Nadir este o tânără scriitoare al cărei potențial afectiv poate fi întregit printr-un echilibru al binelui cu răul fără a-l minimaliza pe unul în favoarea celuilalt. Ca orice ființă tânără caută să poarte lumea jubilând printr-o atitudine justițiară.Tessa Nadir trăiește prin bucuria scrisului. E o justițiară, o analistă a lacrimilor ce nu decimează, a mirosului portocaliu de lumină. Cine citește… iubește deopotrivă lumina și întunericul, adevărul și contrariul lui. Cine descoperă lectura și dragul de ea o va întâlni și pe Tessa Nadir așezată undeva la masa ei de scris așteptând curcubeul ca semn al adevărului.    Ar trebui să purtăm de grijă acestor tineri care își doresc să scrie căutând adevărul pe care îl poartă cu ei prin cuvinte căutătoare de lumină.” (Profesor dr. Otilia Sârbu Lector universitar)

Tessa Nadir este o tânăra autoare care a surprins cu fiecare carte și de care cu siguranță vom mai auzi.

  Fiecare roman este diferit și unic totodată, prin subiectul abordat, prin modul de scriere și de redare a poveștii, prin sentimentele sau resentimentele pe care le trezește cititorului.

  Romanul de debut al TesseiSânge și Flori de Portocal” este o combinație de roman polițist cu romance, cu personaje și moduri de viață din diferite pături sociale, cu criminali psihopați, cu oameni ai legii curați sau corupți, cu oameni sărmani, dar și extrem de bogați. Este un roman superb și surprinzător de complex pentru un tânăr autor și o carte de debut. Un roman care te determină să fii reținut în încrederea pe care o acorzi până și celor mai apropiați oameni.

   Al doilea roman al Tessei “Lacrimi de Ceacâr”este o poveste fantasy (primul roman de gen căruia i-am făcut o prezentare) despre un tărâm idilic, controlat de știință, într-o lume care nu este nici trecut nici viitor, cu oameni cu activități și sentimente guvernate de reguli, un tărâm pe care un grup îl controla în ideea că oamenilor să le fie bine, deși resentimentele și amintirile mai răbufneau câteodată.Totul era altfel: locul, timpul, oamenii, cerul, sărbătorile, căci:

“Demonii din oglindă sunt mai aproape decât par.”

  Un roman puțin cam înfiorător prin ceea  ce-ar putea reprezenta o asemenea viață.

  Și-acum romanul “Vremea Justițiarului”. Mă gândeam când am citit despre apariția lui: ”Ok…o carte polițistă, una fantasy și acum …ce mai urmează?!!!”

  Un roman oarecum polițist, mai mult psihologic, ale cărui implicații sunt chiar înfricoșătoare.

   Povestea începe cu tentativă de viol asupra unei tinere Astrid, salvată de prietenul ei J.J. În ambițiile ei, Astrid se vedea o persoană respectată în domeniul psihologiei, motiv pentru care își petrecea viața la bibliotecă, citind și studiind. J.J. făcea același lucru, dar în sala de muzică, ascultând și compunând cântece, sperând să ajungă o mare vedetă, să susțină concerte, să danseze și să scoată hit-uri: “Un vis la fel de îndrăzneț ca al ei.”

  Violatorul, furios că Astrid scapă îl bate pe J.J. fără milă și fuge. La sosirea poliției Astrid va spune doar că J.J a fost jefuit și bătut. Încearcă astfel să se detașeze, dar trauma și faptul că J.J. ajunge într-un scaun cu rotile rămân.

Povestea continuă după 20 de ani în Boston.

  Astrid, ajunsă un psihiatru de renume, trebuie să depună mărturie în procesul lui Dave Soul, un strălucit om de afaceri și un violator dur :”Violatorul din Boston.”

  Astrid devenise directoarea Institutului Franklin Leak Memorial House, unde erau tratați cei mai periculoși criminali, declarați instabili psihic, o instituție de maximă siguranță. Îi place ceea ce face, mai ales că putea să le cerceteze și chiar să le modeleze prin hipnoză caracterul.

   Acceptă propunerea lui Deyton, avocatul lui Dave Soul, ca acesta să fie tratat la Institut, acesta crezând că acolo va fi ca în stațiune. Ea susține în instanță că magnatul nu era nici nebun nici inconștient când făcuse acele fapte, din contră părea mândru că făcea parte din ambele lumi, că viola și ucidea din plăcere și “pentru că putea”. Mediul în care se învârtea și fizicul atrăgător îl ajutau să identifice prada:

“Ochii albaștri o hipnotizau într-un fel de joc bolnav și ea căzu de îndată victima fascinației. Erau mânioși, mândri și își apărau opera criminală cu dârzenie. Era împăcat cu persoana sa, cu monstrul care devenise de-a lungul timpului, cu conștiința goală, cu lipsa de regrete și cu strania menire a cărui rob era: a ucide.”

   Ce nu știa nimeni era că Astrid recunoscuse în Dave Soul pe monstrul care încercase s-o violeze și-l bătuse pe J.J. și văzuse în transferul lui la Institut și o modalitate de-a se răzbuna.

   În acest timp în Boston se petrec o serie de crime, oarecum asemănătoare, ceea ce duce la concluzia existenței unui criminal în serie. Pentru că victimele erau oameni ce scăpaseră cumva de mâna legii: pedofili, violatori, criminali, opinia publică îl aplauda pe cel care scapă lumea de ei, numindu-l “Justițiarul.”

  Unii dintre polițiști erau de acord cu strada, convenind că “Justițiarul” le face treaba, dar totuși, crimele trebuiau cercetate.

   Detectivii Marlow, veteran în funcție, și Gonzalez, cercetează ultimele crime care, deși seamănă sunt și diferite. Dar în 20 de ani, de când opera “Justițiarul”, lucrurile se mai puteau modifica. Echipei i se alătură un tânăr polițist Joulie Verner (Jolly). Șeful lor Serv Devessy, părea într-un veșnic conflict cu Marlow, care era dur și brutal în relațiile interumane. Primind directive “de sus”, crede că va fi mai ușor să controleze tinerii, să-i determine să facă cum dă ordin el, așa că-l suspendă pe Marlow.

   Primarul voia ca poliția să susțină că Dave Soul este și “violatorul”și “justițiarul”, iar lui Astrid i se cere să coopereze, să-l determine prin mijloace psihiatrice să recunoască și să creadă și ceea ce n-a făcut. Așa, chiar dacă ar fi nevoiți să-l elibereze, ca fiind considerat o personalitate duală, sigur va rămâne într-un sanatoriu, sau îl vor putea aresta din nou, din alte motive. De fapt voia “să împuște doi iepuri”, pe de-o parte îl va prinde pe “Violatorul din Boston”, pe de altă parte îl va elibera la cererea străzii pe “Justițiar”, ceea ce va fi benefic pentru alegeri.

  Astrid acceptă să folosească, din motive numai de ea știute, hipnoza cu Dave, timp în care polițiștii mai încearcă totuși să descopere adevăratul “Justițiar”.

  O grămadă de dosare cercetate, fire urmate de polițiști și chiar de doctoriță, și aparent nici o legătură între ele. Doar că într-un moment sau altul în viața  victimelor apare și doctorița Astrid Norton din varii motive.

  Mai mult, cei patru polițiști, realizează că la un moment dat fiecare dintre ei a făcut pe “justițiarul” într-un caz (o răzbunare), și crimele, deși puțin diferite au fost  atribuite acestuia.

  Așa că, în mod tacit nu se dau de gol nici pe ei, nici pe Astrid, care va reuși să-l facă pe Dave Soul să răspundă atât de bine la hipnoză încât juriul convins, îl declară nevinovat.

Și totuși de ce trebuia în realitate Dave Soul să fie eliberat?

Ce se va întâmplă cu el?

De ce ajunseseră polițiștii la concluzia că trebuie să devină justițiari măcar o dată?

Ce secrete ascundeau viețile lor?

De ce a propus Astrid soluția și mai ales de ce a cooperat pentru a-l salva pe “Violator”?

Cine este adevăratul “Justițiar”?

Toate acestea le veți afla citind cartea Tessei Nadir.

  O poveste despre încredere și trădare, dragoste și ură, bucurie și suferință, lăcomie și destine distruse, despre încercarea de a-și recupera viața și de-a lipi fărâmele, asta este cartea Tessei.

Felicitări Tessa Nadir și așteptăm noul roman!

Verifică disponibilitatea cărţii în librăriile online: libris, elefant, cartepedia, librărie.net şi cărtureşti

Interviu Tessa Nadir

Tessa Nadir,,Eu sunt primul şi cel mai exigent critic al meu, fiind o fire destul de pretenţioasă şi perfecţionistă. Având ascendentul în leu, trebuie să iasă totul cum îmi doresc eu şi pentru asta mă lupt cu toate forţele. Partenerul meu de viaţă este un critic foarte bun şi obiectiv, care mă ajută extraordinar de mult şi pe această cale îi şi mulţumesc.”

Recenzii cărţi
                               Cărţi poliţiste
                              Cărţi de dragoste

Vremea Justiţiarului de Tessa Nadir-Editura Vremea

***Arcidalia Ghenof(Arci)***Sunt o mamă şi o bunică împlinită, pe primul loc fiind întotdeauna familia. Îmi place muzica de calitate, îmi plac călătoriile (din păcate acum doar virtual), îmi place să-mi fac prieteni cu aceleaşi preocupări ca şi mine. Dar marea mea pasiune (aproape un drog) sunt cărţile, citesc orice gen, dar preferatele mele rămân thrillerele. Lecturile m-au ajutat întotdeauna să evadez din cotidian şi să trec peste toate greutăţile. Şi aşa, ca să închei un cerc, în adolescenţă am colaborat la o revistă, acum la un site care simt eu că mă reprezintă, chiar dacă de mult timp nu mai pot purta tocuri. Mă bucur să fac parte din echipa voastră! (mai întineresc şi eu puţin)

9 COMMENTS

  1. O carte care m-a surprins placut!Finalul…m-a lasat masca!Sa descopar de fapt cine e Justitiarul…fara cuvinte,bravo autoarei!Felicitari Arci!

  2. Multumesc Nicol!Ma bucur cu atat mai mult cu cat ai citit-o deja,posibil cum zicea Tessa sa mai aia in de justitiar in alta carte.

  3. Arci, îmi place originalitatea autoarei și cred că poveștile expuse sunt uimitoare. Da, o să-i caut cărțile! Am deja o listă destul de mare cu autori români!

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.