Emma de Jane Austen – Editura Rao - recenzie

Emma, de Jane Austen – Editura Rao – recenzie

 

Emma

Autor: Jane Austen

Editura: RAO

Anul apariției: 2022

Număr de pagini: 824

Colecția: Rao Clasic

  Vine o vreme când recitești clasici… poate din dorința de a testa cât de mult ți s-au imprimat în suflet sau poate, din curiozitatea de a vedea dacă impactul este același.

  „Emma” este cel de-al patrulea roman al lui Jane Austen, publicat pentru prima data în 1815, în trei volume. La momentul publicării, cartea nu a avut parte de un mare succes, însă la două secole de la apariție, unii critici literari plasează „Emma” alături de scrierile lui Flaubert, Joyce sau Woolf, ca una dintre cele mai reușite romane experimentale.

  „Emma” de Jane Austen este un roman care explorează nesiguranța în iubire, mândria și așteptările mari de la propria persoană, dar și de la cei din jur, dificultățile femeilor de la sfârșitul epocii Georgiene, din satul Highbury, mănăstirea Randalls și Donwell.

  Se pare că înainte să scrie acest roman, Jane Austen a spus: „Voi alege o eroină ce nu va plăcea tuturor, ci doar mie.” Totuși, chiar și peste secole, personajul Emma este citit, iubit, într-o măsură în care a devenit și personaj de film… iar acesta nu poate fi decât un semn de apreciere. Fie că aprobăm sau nu mentalitatea și frământările Emmei, trebuie să recunoaștem faptul că este un personaj complex. Frumoasă, bogată, deșteaptă… aceasta pare întruchiparea perfecțiunii. Totuși, întreg romanul este construit pe terenul nesigur al verbului „ a părea”. Cu alte cuvinte, între ceea ce se simte și ceea ce se etalează, există mereu acest „se pare” care alterează în mod radical adevăratele intenții și sentimente. Emma își descoperă pasiunea pentru unit oamenii care se iubesc și devine astfel, o pețitoare. Ea își face un obicei din a se amesteca în viețile celorlalți. Are o intuiție deosebită, însă pe cât de hotărâtă este în ceea ce-I privește pe alții, pe atât de nesigură este pentru propria persoană.

  În această colecție, Rao Clasic, cartea se desfășoară pe parcursul a peste 800 de pagini, însă odată ancorat în poveste, cititorul nu va mai fi atent la numărul paginii, ci va participa emotional la frământările și nesiguranțele personajelor. Dincolo de poveștile de iubire, romanul dezvăluie paleta de moravuri și dificultăți sociale ale vremii, tipologii de oameni care acționează câlcându-și peste propria voință pentru a se integra în etichetele societății. Iată de ce, cartea, deși poartă titlul „Emma”, nu este doar despre acest personaj, ci descrie o epocă, cu toate aspectele sale.

  Cu siguranță, s-au spus multe despre romanele lui Jane Austen de-a lungul timpului, fiecare personaj făcând parte din ample subiecte de discuție la cursurile de literatură. Așa se întâmplă acolo unde povestea este atât de bine construită, încât sfidează timpul, în ea regăsindu-se cititori, indiferent de epocă.

  Jane Austen (1775–1817) nu este doar este unul dintre cele mai remarcabile nume din literatura engleză, ci și din literatura universală. Astfel, ziua de 16 decembrie, ziua nașterii sale, a devenit sărbătoare națională în Marea Britanie.

  Opera sa cuprinde șase romane impresionante: „Mândrie și prejudecată”, „Rațiune și simțire”, „Persuasiune”, „Parcul Mansfield”, „Northanger Abbey” și „Emma”. Astăzi, acestea au căpătat titulatura de „clasice” și sunt renumite pentru creionarea clasei de mijloc din Anglia începutului de  secol XIX.

  Jane Austen și-a descoperit pasiunea penru scris încă din copilărie, când își distra familia citind cu glas tare scrierile sale. Mai târziu, după ce publică, romanele sale se bucură de un real succes. Chiar dacă elogiază iubirea în toate romanele sale, Jane Austen nu a fost niciodată căsătorită.

  Dacă nu ați citit până acum opere clasice, vă recomand cu drag colecția Rao Clasic, într-un design deosebit și elegant. Și mai precizez faptul că nu există o perioadă anume a vieții în care e neapărat să citești clasici, ci îi poți citi oricând, la orice vârstă.

 Iată câteva citate:

– Există un lucru, Emma, pe care un bărbat îl poate face mereu dacă dorește, iar acel lucru este datoria; nu prin manevre și finețuri, ci prin vigoare și horărâre.”

E mai bine să alegi decât să fii ales, să inspiri recunoştinţa, decât să fii dator a o arăta.”

Niciun farmec nu e mai mare decât delicateţea sufletească.”

A fi binevoitor cu toată lumea, dar a nu fi prieten cu toată lumea, asta creşte valoarea unui om.”

 „Firea omului e într-atât de aplecată spre aceia care se află într-o situaţie neobişnuită, încât despre o tânără persoană care se căsătoreşte sau moare se vorbeşte, cu siguranţă, numai de bine.”

Sunt unii oameni care, dacă sunt prea mult ajutaţi, nu se mai ostenesc deloc pentru propriul lor interes.”

Recomand cartea celor care iubesc clasicii, dar și celor care abia acum îi descoperă.

Verifică disponibilitatea cărţii în librăriile online: libris, cartepedia, librărie.net şi cărtureşti

Recenzii cărți

***Rodica Pușcașu***Sunt o visătoare și așa am de gând să rămân. Cititul e un privilegiu pe care l-am descoperit pentru a evada în alte lumi, pentru a descoperi poveștile unor oameni pe care nu i-ai cunoscut niciodată. Cărțile sunt lumi fascinante, care te fac să râzi, să plângi, să trăiești. Nu-mi imaginez lumea fără cărți... pentru că nu ar exista. În viața reală sunt un om simplu, care se bucură de aroma cafelei în diminețile de vară, sunt o mamă preocupată (uneori excesiv) de copilul meu și o soție iubită care mai arde din când în când mâncarea... pentru că timpul de preparare nu coincide cu timpul poveștii pe care o citesc. Vedeți voi, în cazul meu, totul se reduce iremediabil la citit... O altă pasiune de-a mea este scrisul. Scriu și ajung să-mi iubesc personajele atât de mult, încât mi le consider prieteni. În 2010 am publicat cartea de povești pentru copii „Maria și fulgii de nea”, iar în 2016 a ieșit de sub tiparul editurii PIM, cartea „Povestea secretă a Cezarei”... și nu mă voi opri aici.

2 COMMENTS

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.