O săptămână în decembrie de Sebastian Faulks-recenzie

Titlul original: A Week in December
Traducere:  Adriana Bădescu
Anul apariției: 2012
Nr. pagini: 576

Să citești cărțile lui Sebastian Faulks este o aventură, dar să citești cartea O săptămână în decembrie este o provocare! De ce? Simplu: am vrut să urmez jurnalul cărții și am citit părțile exact în zilele în care au fost scrise, corelând astfel acțiunea de azi cu acțiunea de ieri.
Dar stați, mai întâi să facem cunoștință cu Sebastian Faulks. Este născut la data de 20 aprilie 1953 în Newbury, Anglia și este de profesie jurnalist și romancier. În prezent trăiește în Nothing Hill, Londra. Prima sa carte tradusă la noi este Jocul cu diavolul la Editura Rao, urmând apoi să mai fie traduse încă trei la Editura Litera, printre care și O săptămână în decembrie, în anul 2012.
Acțiunea cărții se petrece în ploioasa Londră, în 2007, cu o săptămână înainte de Crăciun. Timp de șapte zile, Sebastian Faulks, ne prezintă în șapte personaje complexe, lipsurile și atuurile vieții urbane. Intriga romanului se învârte în jurul soților Topping. Lance și Sophie Topping doresc să țină o masă exagerat de bogată pentru a sărbători cu mare fast alegerea domnului Topping ca și parlamentar al Londrei.
Sunt șapte povești în roman, fiecare aparținând unei familii sau unei persoane. Ceea ce au în comun aceste povești este finalul: toți se vor întâlni la marea reședință a familiei Topping.
Sebastian Faulks creionează foarte bine viața omului singur. Un exemplu ar fi Jenni Fortune, care lucrează zi și noapte la metrou pentru a-și întreține fratele bolnav.
Pe de altă parte, singurătatea o întâlnim și la oamenii foarte bogați ai Angliei, și aici Faulk ni-i prezintă pe soții Veals. John Veals este un cunoscut bancher al acelor timpuri care are doar un singur scop: acela de-ași dubla constant veniturile.
Mai sunt și alte personaje a căror caractere se învârt în jurul banilor, pentru că, până la urmă despre asta este vorba în O săptămână în decembrie; despre puterea banului și discrepanța dintre clasele sociale ale Angliei. Cartea este frumos conturată iar la un moment dat acțiunile personajelor se leaga și se înfluențează reciproc.
Mi-a plăcut cartea și tare mult îmi doresc să citesc și celelalte cărți ale lui Faulks pentru că este unul dintre cei mai buni scriitori pe care i-am citit până acum. Cartea prezentă are de toate, are suspans, are intrigă, are personaje, are acțiune dar cel mai important are lecții de învățat.
Vă invit să o citiți și să reveniți cu o părere iar dacă ați citit-o deja, nu ezitați să-mi spuneți ce v-a plăcut sau nu la ea.

Citate carte:
„… Această dezamăgire dusese la acumulare în sufletului lui a unei furii potolite, dar persistente.Într-o zi, deși fără a folosi atâtea cuvinte, îsi jurase sieși că, oricât ar fi durat, în cele din urmă avea să-și găsească locul în lumina reflectoarelor.”
„Însă Veals se simțea atras de ea. Era ca o piață nouă pe care încă nu o descifrase și voia să-i afle riscurile – randamentul, beta și delta.”
„Băncile le-au vândut în lumea întreagă așa că toată lumea-i infectată.”

editura-literaCartea O săptămână în decembrie de Sebastian Faulks fost oferită pentru recenzie de către Editura Litera. Poate fi comandată de pe site-ul Editura Litera. Pentru a fi la curent cu apariţiile şi reducerile de cărţi, puteţi urmări noutăţile editurii atât pe site, cât şi pe pagina de facebook.

Cartea poate fi achiziționată și librăriile online agreate.

Autor: Măli

9 COMMENTS

  1. Coperta este superba, iar actiunea cartii ma tenteaza. Una peste alta … mi-ar placea sa o citesc. Felicitari pentru recenzie!

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.