Altfel de cărți… cărțile de vrăji

   Știu… o să-mi spui că trăim într-o lume concretă, că am progresat atât de mult, încât nimeni nu mai crede în vechile ritualuri despre care povesteau bunicii noștri sau bunicii bunicilor noștri. Suntem în plină eră a comunicării, a progresului… ocazie cu care, orice aluzie la cărțile de acest gen, ar fi depășită. Ei bine, tind și eu să cred același lucru… doar că studii recente au arătat că noi, românii… și nu numai, încă mai scuipăm în sân și ne dăm trei pași înapoi când ne trece calea o pisică neagră. Iată ce spun cifrele unui sondaj realizat anul trecut: în timp ce 44,8% dintre români au încredere în preoți, 42,4% cred în miracole, 31,2% cred în deochi, 25,5% cred în blesteme, 23,8% cred în horoscop, 15,6% cred în extratereștri și 15,3% cred în vrăjitorie.

  Așadar, în virtutea acestor procente (deloc de neglijat), iată și câteva cărți despre care se spune că unora le-ar fi frică și să le atingă:

1.Picatrixul

 Este o carte veche… asta e sigur, dar pe cât de veche este, pe atât de ciudată pare pentru noi, oamenii prezentului. Datând din secolul al X-lea și celebră în lumea arabă pentru rețetele sale care garantau rezultate maxime, cartea folosește astrologia și magia ocultă. De-a lungul timpului, cartea a fost tradusă în numeroase limbi, astfel încât foarte multe popoare au beneficiat de privilegiile rețetelor prezentate. Un lucru e sigur: cartea garanta că orice dorință, indiferent de cât de imposibilă ar fi părut ea, se putea împlini în urma unei rețete din această carte. Nu trebuia să faci mari eforturi… totul era foarte simplu. Era nevoie doar să bei niște simple  amestecuri de substanţe, pe care, din respect pentru organul numit stomac, nu le voi menționa.

2. Cartea magului Abramelin

E o carte misterioasă, despre care se spune că a fost înmânată unui evreu de către magul Abramelin în persoană, în secolul al XV-lea. Magia Abramelină mai există și astăzi și are o mulțime de adepți în întreaga lume, aceștia susținând că practică o adevărată știință, născută cu mult timp înaintea omenirii. Revenind la carte, aceasta pare să expună modalități în care poți să te ferești de demonii care pur întâmplător se pot intersecta pe aceleași drumuri ca ale tale. Mai mult decât atât, cartea are și rețete cu care acești demoni pot fi supuși și pot face tot ceea ce dorește cel care a rostit vraja. Cum funcționează totul? Ei bine, după inițiere și purificarea spirituală, nu mai e nevoie decât de rostirea cuvintelor juste pentru a obține ceea ce se dorește.

3.Pseudomonarchia Daedonum

Este creația unui celebru medic și demonolog din secolul al XVI-lea, Johann Weyer. Cartea este un catalog cu 69 de demoni nobili (se vede că și în lumea lor există ierarhii sociale), dar conține și ritualuri prin care aceștia pot fi contactați.  După contactare, aceștia iau diverse forme, cum ar fi ciori sau câini, dar nu uită să îndeplinească ceea ce i s-a cerut: găsirea de obiecte pierdute, aducerea iubitului înapoi sau alte dorințe pur pământești. Tot în această carte se vorbește și despre un alt demon (din aceeași ierarhie de nobili), Haagenti care apare atunci când cineva are nevoie disperată de a transforma apa în vin… și, să recunoaștem, există cazuri de astfel de oameni…

4. Galdrabok

Este o colecție scrisă în limba islandeză, care datează din secolul al XVI-lea și cuprinde cele mai tari 47 de vrăji concepute de cei mai puternici vrăjitori din lume. Aici găsim ritualuri despre cum poți să transformi cel mai mare dușman al tău în cel mai mare admirator al tău, dar învățăm și alte lucruri „utile”, cum ar fi: cum să adormi pe cineva sau cum să bagi frica în dușmanii care-ți poartă pică, cum să faci să dea ciuma în cineva sau alte lucruri de acest gen.

5.Manualul Necromancerului

Conține ritualuri despre care se spune că le pot induce dușmanilor (mereu e vorba despre dușmani) stări de halucinații, astfel încât aceștia să vadă ceea ce nu există în realitate.

   Acestea sunt doar cinci dintre cărțile de vrăji celebre și foarte temute, despre care se spune că ar avea rezultate garantate. Poate că vă întrebați dacă, documentându-mă pentru acest articol, n-am fost tentată și eu să încerc vreo vrajă… măcar așa, din pură curiozitate. Ei bine, da! Am încercat și eu cu câteva vase care trebuiau spălate… dar se pare că în materie de vrăji sunt un adevărat antitalent. Nimic n-a funcționat, așa că a trebuit să le spăl eu însămi.

   Dacă eu sunt un adevărat antitalent în genul acesta de activități, dincolo de ocean, americanii sunt adevărați maeștri în ale vrăjilor. Astfel, studiile arată că 3 din zece americani cred cu desăvârșire în vrăji și chiar susțin că li s-au întâmplat lucruri. Într-un alt studiu efectuat pe 4000 de americani, s-a descoperit că 18% dintre aceștia susțin că sunt zilnic vizitați de spirite.

Acestea fiind zise, vă doresc o zi… cum altfel, decât magică!

 Citeşte şi Cărţi fantasy/Topuri cărţi

***Rodica Pușcașu***Sunt o visătoare și așa am de gând să rămân. Cititul e un privilegiu pe care l-am descoperit pentru a evada în alte lumi, pentru a descoperi poveștile unor oameni pe care nu i-ai cunoscut niciodată. Cărțile sunt lumi fascinante, care te fac să râzi, să plângi, să trăiești. Nu-mi imaginez lumea fără cărți... pentru că nu ar exista. În viața reală sunt un om simplu, care se bucură de aroma cafelei în diminețile de vară, sunt o mamă preocupată (uneori excesiv) de copilul meu și o soție iubită care mai arde din când în când mâncarea... pentru că timpul de preparare nu coincide cu timpul poveștii pe care o citesc. Vedeți voi, în cazul meu, totul se reduce iremediabil la citit... O altă pasiune de-a mea este scrisul. Scriu și ajung să-mi iubesc personajele atât de mult, încât mi le consider prieteni. În 2010 am publicat cartea de povești pentru copii „Maria și fulgii de nea”, iar în 2016 a ieșit de sub tiparul editurii PIM, cartea „Povestea secretă a Cezarei”... și nu mă voi opri aici.

9 COMMENTS

  1. Mersi Rodica de recomndari. Insa nu este genul de lectura pe care il prefer. Nu am prejudecati dar cartile acestea nu m-au atras niciodata desi stiu ca sunt la mare cautare, mai ales acestea vechi 🙂

  2. Ei, măcar pentru asta mă bucur că nu sunt americancă – nu m-a vizitat nici un spirit 🙂 🙂 Mulțumim frumos, Rodica!

  3. Felicitari pentru acest articol, mi se pare chiar interesant. Intotdeauna m-a atras tot ce tine de magie, dar si de vise, paranormal si alte lucruri de acest gen.

  4. Mulțumesc pentru gândurile voastre referitoare la acest material! Vă îmbrățișez cu drag!

  5. Vrem nu vrem suntem magicieni oricum… Și-o folosim cu fiecare ocazie pe care o avem… De la magia unui zâmbet la „Să te ia… (știm noi cine) ;)!”…
    Și cum „La-nceput a fost cuvântul…” de acolo decurge restul… Partea într-adevăr drăguță e că indiferent că vrei sau nu să crezi lucrurile se întâmplă… Important e cum le privești!

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.