O viață secretă. Colonelul Kuklinski. Trădător sau patriot - Benjamin Weiser - Meteor Press -

O viață secretă. Colonelul Kuklinski. Trădător sau patriot – Benjamin Weiser – Meteor Press – recenzie

O viață secretă. Colonelul Kuklinski. Trădător sau patriot.

Autor:  Benjamin Weiser

Editura: METEOR PRESS

Nr pagini: 368 

An apariție: 2021

   Autorul Benjamin Weiser, în stilul său jurnalistic, își propune în paginile cărții să aducă lumină în povestea polonezului Ryszard Kuklinscki, poveste ce implică legătura spionilor din țările comuniste sau foste comuniste, care au trecut de partea unui inamic câștigător din tabăra țărilor NATO. Demarcația extrem de subțire existentă între patrie și regim, în țările mai sus menționate, denotă că acestea nu pot fi încă percepute ca fiind  perfect separabile și discutate individual, ajungându-se astfel la o distincție clară a lor. Pentru  un fost  ofițer în Armata Populară a Poloniei, problema loialității nu există în datele acestei dileme pe care autorul o aduce în atenția noastră. Decizia de a da informații care aveau un potențial impact pentru soarta a milioane de oameni, dreptul de a o face cu implicațiile de  rigoare, totul pornind de la convingerile patriotice puternice pe care acesta le avea, constituie, de fapt,  tema acestui roman.

   Întreaga poveste a spionului polonez Kuklinski este pasionantă, se citește cu sufletul la gură: nu e doar o descriere prozaică a unei “ întoarceri în timp”, ci se apropie mult de modelul “ biografiilor exemplare”; are un suspans bine dozat și o descriere a acțiunilor spionului într-un stil tranzitiv, fără înflorituri stilistice…

   Cooperarea cu Occidentul împotriva Uniunii Sovietice și a Tratatului de la Varșovia pe o perioadă de nouă ani are un impact copleșitor în ceea ce privește evenimentele din acea perioada în Polonia. Zeci de pagini cu documente secrete ale Kremlinului  incluzând informații despre noi  sisteme de armament, buncăre secrete sovietice și detalii despre pregătirea acestora pentru o invazie a Poloniei, sunt doar o parte a acestei colaborări motivată de ideologie și de credința sa că procedând astfel își va ajuta țara.

   Ideea de serviciu public constituie una dintre fațadele pe care CIA-ul le prezintă celor recrutați în operațiunile de spionaj și în multe dintre cazuri succesul este garantat datorită sentimentelor patriotice puternice ale acestora.

   Scrisorile trimise în diverse ipostaze și dedicarea acestuia în demersurile întreprinse de CIA pentru rezolvarea conflictelor, transmit și impactul emoțional  simțit de acesta în legătură cu evenimentele în derulare. Referindu-se la ostaticii  americani luați prizonieri în Iran, Kuklinscki se exprimă astfel:

Sunt uluit de acest act de ilegalitate, violență și provocare nerușinată, ocultat sub conducerea spirituală a lui Khomeini, care se străduiește nu numai să întoarcă cursul istoric al propriei sale societăți, ci și să îngroape tot ceea ce omenirea a reușit să realizeze în dezvoltarea sa naturală, civilizată”.

   Povestea vieții polonezului, greutățile, dar și succesele dobândite în timp ne ajută să îl cunoaștem și să înțelegem, într-o oarecare măsură, de ce s-a ajuns aici. Fiecare aspect capătă importanță și un context care te ajută să vezi premisele de la care s-a pornit și modul simplu, dar complicat în același timp al gândirii acestuia.

   Au discutat despre grijiile lui Kuklinscki legate de viitor, despre securitatea lui și despre solicitarea pastilei cu otravă. Kuklinski a spus că el dorea să rămână în Polonia “atât timp cât îmi pot continua bătălia personală” împotriva sovieticilor. Însă, dacă avea să fie prins, ar fi preferat să moară ca “un erou tăcut “.

   Activitatea sa, relațiile strânse cu colaboratorii, prieteniile create în timp, temerile legate de securitatea familie sale, toate sunt transpuse cu măiestrie de autor. Decizia de a pleca în America și primirea acolo a acestuia ca un membru important, unul care a adus un aport semnificativ în demersurile întreprinse și soluționate cu succes, sunt și ele relatate pe larg, cu multe amănunte și discuții care lămuresc aspecte lăsate parcă în așteptare.

   Ajuns în Statele Unite, Kuklinski este invitat la sediul CIA, unde  îi este înmânată o medalie având următoarea dedicație:

“Deși s-a confruntat cu pericole personale însemnate, col Kuklinski a furnizat în mod constant informații extrem de valoroase și strict secrete despre forțele armate, planurile operaționale și intențiile Uniunii Sovietice și a statelor membre ale Tratatului de la Varșovia.În felul acesta, el a adus o contribuție inegalabilă la păstrarea păcii, mai ales în situații de criză. În tot acest timp, col Kuklinski a fost motivat de cel mai nobil patriotism, a avut un simt profund al datoriei și s-a dedicat idealurilor libertății. 

Din păcate, dăruirea și jertfa lui trebuie să rămână necunoscute pentru totdeauna. Această medalie, de asemenea secretă, reflectă și aprecierea – pe care o merită din plin – a nenumăraților oameni din toată lumea care îi împărtășesc idealurile. “

   Implicarea și încercarea de a remedia o situație la un nivel de o asemenea anvergură nu este blamabilă atât timp cât pârghiile folosite sunt corecte, fără ascunzișuri, fără opinii personale care să primeze. Decizia de a hotărî soarta celorlalți rămâne un aspect discutabil, în  care timpul, dar mai ales consecințele, redau măsura corectă a acesteia. A fost trădător sau patriot, rămâne întrebarea născută în vremuri  întunecate unde măsurile disperate pot deveni necesități ale momentului.

Carte disponibilă pe site-ul Meteor Press

Verifică disponibilitatea cărții în librăriile online: libris, elefant, cartepedia, librărie.net şi cărtureşti

Recenzii cărți

O viață secretă. Colonelul Kuklinski. Trădător sau patriot – Benjamin Weiser

 

 

 

4 COMMENTS

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.