Chirurgul de Tess Gerritsen

Chirurgul de Tess Gerritsen-recenzie

Titlul original: The surgeon
Traducere: I. Barbelian, Oana
Editura: Rao
An apariţie: 2006
Număr pagini: 316

    Tess Gerritsen este o scriitoare americană de thriller. Cărțile au fost traduse în 31 de limbi și vândute în peste 15 milioane de exemplare.
    Născută pe data de 12 iunie în San Diego, California, Statele Unite.
    Ocupaţie: autor, medic

   Pătrunde noaptea în case şi intră în tăcere în dormitoare în vreme ce femeile dorm pentru ca mai apoi să se trezească într-un adevărat coşmar. Precizia tehnicilor criminalului sugerează că este un medicinist nebun numit de ziarele din Boston “Chirurgul”.

   Detectivul Moore este pe cale de-a pleca în vacanţă, dar un telefon îi schimbă planurile. Un caz de omor, o tânără blondă ucisă în acelaşi mod ca şi cea cu un an în urmă, crimă cercetată de Moore şi rămasă neelucidată. Moore colaborează cu Jane Rizzoli, o detectivă tânără care încearcă să se afirme într-o lume a bărbaţilor.

   Criminalul îşi chinuia victimele cât erau încă în viaţă, le lua organe, care pentru el aveau o anumită semnificaţie, iar modul în care tăia şi făcea inciziile au determinat presa şi poliţia să-l numească “chirurgul”.

   Căutînd în baza de date, Jane dă peste alte 5 cazuri asemănătoare petrecute în alte state, 4 morţi şi o supravieţuitoare, care se pare că l-a ucis pe “chirurg”.

    Şi atunci cine este criminalul?!!

   Este un imitator, dar pare puţin probabil pentru că unele elemente ale cazului nu au fost făcute publice, sau este un partener? Şi de aici începe nebunia! Detectivii iau legătura cu dr. Catherine Cordell, supravieţuitoarea, care din păcate, drogată fiind de către ucigaş în acea noapte, nu-şi aminteşte decât că a scăpat cumva şi l-a împuşcat mortal pe ucigaş, un medic resident Andrew Capra. Şi totuşi toate cercetările, intersectările de drumuri ale victimelor duc la concluzia că cineva vrea de fapt să o omoare pe dr. Cordell.

   Citim despre cum sunt tratate victimele violurilor, teama şi ruşinea lor. Vedem interacţiuni între ofiţerii de poliţie, cât este de greu pentru o femeie în lumea bărbaţilor, cum se jignesc, se ceartă, se umilesc unii pe alţii, ceea ce-i face cu atât mai umani.

   Autoarea ne poartă cu măiestrie de-a lungul romanului prin tehnici de laborator, moduri de cercetare, interacţiuni umane,c hiar puţină hipnoză. Aflarea identităţii şi motivaţiilor ucigaşului este surprinzătoare.
Dacă am reuşit să vă tentez citiţi cărţile lui Tess Geritsen, merită, vă ţin în priză până la final.

   Ah… şi dacă vă interesează finalurile sunt aproape de happy end, mai ales că binele triumfă, criminalii sunt arestaţi şi protagoniştii îşi refac viaţa strângând cioburile. Am să vă mai spun că serialul de la ProTv “Maura şi Jane” a fost realizat după seria Rizzoli a lui Tess Geritsen.

Verifică disponibilitatea cărţii în librăriile online: libris, elefant, cartepedia, librărie.net şi cărtureşti

Recenzii Cărti Thriller 

***Arcidalia Ghenof(Arci)***Sunt o mamă şi o bunică împlinită, pe primul loc fiind întotdeauna familia. Îmi place muzica de calitate, îmi plac călătoriile (din păcate acum doar virtual), îmi place să-mi fac prieteni cu aceleaşi preocupări ca şi mine. Dar marea mea pasiune (aproape un drog) sunt cărţile, citesc orice gen, dar preferatele mele rămân thrillerele. Lecturile m-au ajutat întotdeauna să evadez din cotidian şi să trec peste toate greutăţile. Şi aşa, ca să închei un cerc, în adolescenţă am colaborat la o revistă, acum la un site care simt eu că mă reprezintă, chiar dacă de mult timp nu mai pot purta tocuri. Mă bucur să fac parte din echipa voastră! (mai întineresc şi eu puţin)

11 COMMENTS

  1. N-am citit nimic de autoarea asta dar din recenzia ta reiese ca scrie niste thriller-uri politiste remarcabile. Voi tine cont de recomandarea ta pt k n-am mai citit o carte politista din liceu ( pe cand devoram Agatha Christie si Rodica Ojog Brasoveanu) .

  2. O carte ce mi se pare promitatoare! Am citit doua scrise de autoare si mi-au placut.Voi incerca sa o citesc si pe asta. Multumesc!

  3. mie imi place serialul Maura&Jane, sigur m-ai tentat cu cartea, Arci sti ca sunt fan cartile Rao
    Mara sa sti ca la editura Rao sunt multe carti bune, mie imi plac mai mult ca Agatha Christie si Rodica Ojog Brasoveanu , sunt mai actuale si contin o multitudine de informatii.

  4. Nu am citit nimic de aceasta autoare dar serialul il stiu. Pare interesanta cartea desi eu cam evit genul acesta. Imi plac, atat cartile cat si filmele politiste si cu crime dar sincer noaptea am ceva cosmaruri 🙂

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.