Oamenii buni fac lucruri rele de Ioana Crișmăruc - Editura Bestseller - recenzie

Oamenii buni fac lucruri rele, de Ioana Crișmăruc – Editura Bestseller – recenzie

Oamenii buni fac lucruri rele

Ioana Crișmăruc 

Editura: Bestseller

Anul apariției: 2022

Numar pagini: 288

Gen: crime, mister

  Dacă ar exista crima perfectă, ar fi cineva într-atât de iscusit încât să o pună în practică fără să fie prins? Nimeni nu știe. Cert este că cei mai mulți criminali sunt închiși pentru faptele lor, însă ce se întâmplă cu cei nedescoperiți?

Maya este o tânără care, într-una dintre zile, își găsește iubitul mutilat în baia apartamentului în care locuiau împreună. Nu durează mult până devine suspecta principală în ancheta de care se ocupă Valentin, un polițist cu multă experiență.

Apariția unui așa-zis Tudor agită apele, mai ales pentru că propunerea lui îi surâde. Va avea de gând Maya să fie parte a unui plan periculos doar pentru a-i fi declarată nevinovăția?

Oameni, experiențe, viață, crime, răsturnări de situație. De unde a început totul și cum se va termina?

    Am început să citesc cartea cu mult entuziasm pentru că descrierea poveștii mi-a trezit interesul și, recunosc, eram nerăbdătoare să descopăr ce a vrut să sugereze autoarea prin titlul ,,Oamenii buni fac lucruri rele”. Mă așteptam să dau peste un thriller psihologic sau un roman polițist, însă am constatat că am de-a face cu o poveste ce îmbină atât elemente de suspans, cât și romantice, cu tendință puternică spre introspecție. Deși stilul abordat de autoare este unul alert, îndemnându-mă să parcurg fiecare capitol în mare viteză, m-am oprit de câteva ori pe parcursul lecturii întrebându-mă dacă aș fi procedat și eu la fel. Iar răspunsul a fost afirmativ de cele mai multe ori. Au fost pasaje pe care le-am citit cu mare interes, autoarea având un talent aparte de a descrie trăirile personajelor și de a te pune în pielea lor. Sunt convinsă că fiecare cititor va regăsi o părticică din sufletul său printre rândurile acestei povești, că se va identifica cu personajele.

    Povestea nu a fost deloc așa cum mă așteptam, intriga a urmat o altă direcție față de ceea ce am presupus inițial. M-am așteptat ca Maya, suspecta principală în cazul uciderii bărbatului cu care avea o relație, să-și demonstreze nevinovăția, să descopere motivul pentru care a fost omorât iubitul ei sau să fie pusă la curent cu evoluția anchetei. În schimb, acțiunea romanului s-a concetrat asupra misiunii pe care protagonista a primit-o din partea unui agent secret care i-a propus să o ajute, doar dacă va accepta să fie parte a unui plan periculos.

   Nu zic că nu mi-a plăcut direcția spre care s-a îndreptat acțiunea, dimpotrivă, dar m-a luat prin surprindere faptul că mi s-a pus direct pe tavă numele ucigașului, spre sfârșitul romanului, tocmai când judecătorul a dat verdictul. Aș fi vrut să descâlcesc singură toate ițele, să descopăr motivul crimei și să văd cum toate piesele de puzzle se așează la locul lor.

   În schimb, mi-a plăcut că autoarea a reușit să-mi transmită o serie de sentimente învălmășite și să mă țină în tensiune până la final. Povestea are o mare încărcătură emoțională, prezintă numeroase momente tensionate și subiecte sensibile. Am avut parte de o lectură plină de acțiune, suspans și răsturnări de situație. Latura romantică, dorința de răzbunarea și secretele dezvăluite pe parcurs, fac deliciul acestei povești.

    Legat de Maya, personajul principal, pot spune că i-am înțeles, în mare măsură, alegerile. Mi-a plăcut că a luptat împotriva complexelor și a învățat să se accepte, devenind în felul acesta o femeie mai puternică care nu se teme să greșească, să facă alegeri care nu sunt întotdeauna  corecte. Fiind o persoană încăpățânată și ambițioasă, nu cedează presiunilor făcute asupra sa. De altfel, ea este obișnuită cu acest tip de atitudine încă de când ,,a recunoscut răutatea din cei care o înconjoară, inclusiv în cei care până odinioară avea încredere. Mulți dintre aceştia, printre care cunoştinţe, rude îndepărtate sau specialişti cu care a avut de-a face, nu au pornit de la prezumția de nevinovăție, ba chiar a îndurat limbajul, conduita şi comportamentul prin care s-a accentuat faptul că ea este direct proportional vinovată față de cele întâmplate. Nu a existat niciun ofițer care să îi ofere timp, şi cu atât mai puțin, şansa de a demonstra contrariul.”

,,Într-adevăr, fata e pregătită de luptă, chiar şi în această perioadă în care este într-atât de epuizată fizic sau psihic, pretext potrivit pentru a nu se lăsa jucată pe degete și pentru a nu oferi satisfacție unui om care, categoric, nu îşi doreşte să o ajute.”

   Maya e un suflet care crede în dragoste și își trăiește basmul alături de un bărbat pe care îl iubește şi alături de care îşi imaginează un viitor minunat. Dar frumoasa ei povestea de dragoste se transformă într-un adevărat coșmar. Într-una dintre zile se întoarce acasă şi, atunci când intră în baie, în speranța că un duş lung o va scăpa de gândurile negative, corpul îi cedează în fața tabloului descoperit între cei patru pereți înguşti, iar imaginea iubitului ei o terifiază… De-a lungul și de-a latul cuburilor reci de gresie se observau fragmente din trupul lui, de diferite dimensiuni, dar îmbibate, de asemenea, într-o cantitate consistentă de sânge.

 

,,Cine ar fi capabil să şteargă cu buretele astfel de lucruri, în special când în ecuație intervine imaginea omului iubit? Adrian era tolănit la pământ, cu muşchii retezați. Tricoul de pe el îşi pierduse deja nuanța de gri, fiind îmbibat în lichidul gros al propriului sânge. Pe brațe erau evidente multiple tăieturi adâncite în piele, unele chiar până în dreptul oaselor, tendoanelor sau cartilajelor, altele doar la suprafaţa epidermei. Rănile deschise păstrau în țesut, mai exact între straturile despicate, şiroaiele de sânge care încă nu s-au revărsat.”

    Marea ei dragoste s-a stins în urma unui omor deosebit de grav, iar ea este nevoită să suporte consecințele, nu doar să se obişnuiască cu lipsa lui, cât și un proces penal în care devine brusc suspect principal. Merge constant la interogatorii în care este supusă unor jocuri psihologice care devin mai greu de suportat de la o zi la alta. În cele mai multe dintre situații, comportamentul celui care anchetează cazul este nejustific, aplică un tratament corecțional care se rezumă la tehnici de intimidare sau chiar la strategii de șantaj emoțional, pentru a o face să-şi piardă cumpătul şi răbdarea. Ideea e că, din declarațiile unor prieteni comuni reiese faptul că în ultima perioadă, ea devenise geloasă şi în acelaşi timp distantă față de iubitul său. Maya recunoaște că, în ultima perioadă, Adrian s-a comportat mult mai ciudat decât o făcea de obicei, era mai retras și mai reținut în ceea ce o priveşte. I-a cerut să justifice această schimbare, însă nu i-a oferit un răspuns, motiv pentru care fiecare dintre ei au început să ridice un zid de protecție.

    Pe zi ce trece, anchetatorul o presează să-și asume consecințele unor acțiuni care nu îi aparțin. Însă, după o perioadă de timp, apare în viaţa ei Tudor, persoana responsabilă din cadrul unei asociații guvernamentale care se ocupă de soluționarea cazurilor în care nu există prea multe dovezi. Cum este cel de față. Acesta îi propune să o ajute, să-și capete libertatea şi liniştea, însă doar dacă îi va respecta condițiile și anume să găsească dovezi incriminatorii asupra unui bărbat influent despre care se știe că a comis nenumărate infracțiuni, dar fără a exista dovezi. Ea va trebui să îi câştigi încrederea pentru a-l ajuta pe Tudor să descopere probe necesare şi piste prin intermediul cărora să îl poată incrimina.

    Într-un moment de impas, Maya acceptă planul agentului şi se pregăteste să ispitească un om față de care inițial se simte dezgustată. Însă, cu timpul ajunge să se atașeze de cel pe care îl urmăreste. Deși continuă să nege, Sebastian reușește să smulgă anumite sentimente de la ea. Fără a-i oferi permisiunea, bărbatul trece dincolo de zidul pe care îl înalță în jurul ei. Oare cum se va descurca Maya în această situație? Se află ea într-un pericol pe care nu îl conștientizează? Sebastian nu pare a fi persoana pe care o caută. Oare se înșală amarnic? Care este adevărul despre moartea iubitului ei? Cine l-a omorât pe Adrian?

  ,,Gânduri otrăvitoare ii îmbibă mintea, însă teama este sentimentul care ia naștere în momentul în care își dă seama că undeva, în libertate, se află un criminal capabil de orice.”

Carte disponibilă pe cartepedia.ro

Recenzii cărți

***Alina Geambaşu (Alina)***Simplă și complicată în același timp, prudentă și încăpățânată. Compar nevoia de a ști, cu desfășurarea unui mecanism și refacerea lui piuliță cu piuliță pentru a vedea cum funcționează. Când ceva mă depășește, mă simț ca David înainte de întâlnirea cu Goliath, când constată că a uitat să-și aducă praștia. Marea mea pasiune este literatura fantasy, romance și thriller. Posesoare a unei imaginații debordante, reușesc cu ușurință să mă transpun în pielea personajelor din cărți. Din postură de vrăjitoare mai am de lucru cu vrăjile.

1 COMMENT

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.