Supermenajera de Sophie Kinsella-Editura Polirom

Supermenajera de Sophie Kinsella-Editura Polirom

Supermenajera de Sophie Kinsella

Titlul original: The Undomestic Goddess
Editura Polirom
Anul 2007
Traducere: Vali Florescu
Nr. pagini: 485

RECENZIE CITITOR
Rezumat carte

Dacă vreţi o poveste haioasă, luaţi o avocată de succes din Londra, mai precis de la firmă de renume Carter Springs, o puneţi la biroul firmei şi îi parcurgeţi împreună o zi de muncă.
Începem cu începutul şi cu avocata noastră pe nume Samantha. Cum avea un tichet aproape expirat la un spa, primit cadou, se decide să îl folosească. Problema ei este că are fiecare minut,ora, secundă planificată ce să facă, iar când o jumătate de oră trebuie să stea fără BlackBerry, fără telefon, deja devine dezastru, aşa că le ascunde la -chiloţi, astfel că încep să vibreze, inevitabil răspunde şi fuge la firmă.

Astfel că tânăra noastră munceşte enorm, îi place ce face, mai ales că s-ar putea să devină partener la firma de avocaţi. Când trebuie să îşi serbeze ziua de naştere, mama sa nu poate veni la întâlnire nici fratele său, mai ales că şi ei sunt foarte ocupați, aşa că îşi va serba singură ziua de naştere, cum altfel, lucrând şi ea. Acasă unde stă, are o menajeră care o întreabă la telefon cum se porneşte maşina de spălat, dacă are saci de aspirator şi dacă are un lăptar.
Cum să dea ea de un lăptar? habar nu are! Un aspirator are saci de schimb? Mai bine ia unul nou şi scapă. Maşină de spălat este un avion, sau ce? Ce se face cu atâtea butoane? Cum să îşi coasă un nasture? O să ducă cămaşa la spălătorie.

Astfel de viaţă avea Sam, şi ea se credea mulţumită, până când descoperă pe biroul ei un act expirat, prin care o bancă pierde 50 mil de lire doar că nu a înregistrat ea respectivul document.
Nu se poate! nu a făcut niciodată vreo gafă, cum s-a putut întâmpla? Azi trebuie să o aleagă partener, un coleg foarte bun, Guy, îi şi confirmă. În stare de şoc și se întreabă ce se va alege de cariera sa. Alege să fugă cât mai departe. Se urcă în tren şi merge în neştire. Nu ştie unde a ajuns, a băut ceva, o doare capul, aşa că bate la prima poartă care o vede. Aici dă peste un conac superb, care îl are ca şi proprietari pe Trish şi Eddie, iar ea le cere un pahar cu apă. Trish aştepta o menajeră, astfel că se încurcă planurile, Sam este ameţită și confirmă tot ce aude, iar a două zi se trezeşte ca o menajeră într-o casă necunoscută.

Oare în ce s-a băgat? cu ce s-a lăudat? cu specialităţi culinare învăţate de la maestru bucătar şi care erau doar preparate ce mânca ea la restaurant,sau ce îşi comandă acasă? Nu este în stare să fiarbă un ou, să dea cu pămătuful, dar să gătească. Nu vrea nici să spună că a minţit, că nu ştie absolut nimic, mai ales când reuşeşte să sune la firmă este clar că au dat-o afară pentru gafa comisă. De ce să nu încerce aici să vadă ce iese? Pentru început trebuie să facă nişte sandwisuri? ce poate să fie greu? se pare că nu ştie nici pâinea să o taie, aşa că apelează la o firmă de catering. Dezastrul ei din bucătărie este observat de către grădinarul familiei-Nathaniel.

Când încearcă să descopere tainele misterioase a maşini de spălat, va face roz o grămadă de haine de firmă, deci comandă altele la fel pentru stăpâna ei. Ajunge să trebuiască să coasă nasturi, să calce cămăşi să pregătească cină, aşa cum a promis. Scapă în prima seară cu un dezastru în bucătărie, şi cu boabe de mazăre arsă pe post de rasol, iar când trebuie să aducă cina ea spune că trebuie să demisioneze, nu poate lucra în asemenea condiţii. Trish, o roagă să rămână, îi comandă aparatură de ultima generaţie doar să fie mulţumită, cum să nu rămâi.

Nath,o va ajută să înveţe să descopere natura, satul, casele, păsările, florile, iar ea se miră de orice întâlneşte, la fel că un copil mic. Mama lui Nath, o va învaţă să gătească în week-end-urile libere. Ce să facă ea cu liber? Atâta timp de stat degeaba? Oameni care să îi pese de ea? Mai are parte de o surpriză imensă, familia angajatoare îi pregăteşte o petrecere de ziua ei care a trecut. Acest eveniment are loc datorită unor prietene comune, care întrebată fiind despre Sam, îi va da recomandări şi sfaturi mai mult decât fantastice.
Încet,încet, ştim să gătim, să călcăm, să curăţăm, să facem un pat, să coasem nasturi.

Va reuşi să îşi salveze patronul de la a încheia un contract foarte dezavantajos.Cum? Vărsând cafea pe el. Nu poate să spună că este un avocat de succes, Nath, urăşte avocaţi și acum acest bărbat ocupă un loc în inima lui Sam.
Va reuşi să se dea de gol cu înmulţirea numerelor mari, astfel că Eddie o pune să înveţe să îşi facă o educaţie. 🙁 Nath, o învaţă ce înseamnă să trăieşti, ce înseamnă să faci dragoste, îi va prezenta familia.
Totul decurge cât de cât normal, dar regretul este că din cauza unei greşeli și-a ratat cariera, o macină acest aspect și așa încearcă să descopere ceva.

Când află că un partener senior vrea la pensie, ceea ce era ciudat, începe să între la bănuieli. Arnold, este cel care i-a dat documentul buclucaş, tot el a sfătuit-o să nu se întoarcă. Dacă documentul a fost strecurat pe biroul său dezordonat după expirare? Sam află că de fapt Arnold are un ginere care ar putut profita de suma acea imensă. Îl sună la birou, iar când îi prezintă faptele, o face nebună şi îi interzice accesul în clădire.
Cu ocazia unei petreceri de pensionare, Sam se va deghiza în ospătar şi va încerca să găsească dovezi. Este descoperită, iar ea recunoaşte că lucrează ca şi menajeră, ceea ce evident nu o crede nimeni.
Când nimeni nu o crede bănuielile ei, ea pleacă la unul dintre patroni acasă şi îl roagă să o asculte. În sfârşit ea are dreptate, dar nu vrea să se mai întoarcă înapoi, voia doar numele să îi fie reabilitat.

Vorba ei că „mai bine freacă wc-urile decât să ajungă avocat la firmă”, o face celebră. Reporterii o vor vâna, iar când Trish şi Eddie află că ei de fapt au o menajeră super celebră şi super deşteaptă rămân sideraţi. Ea vrea să rămână menajeră, ei nu vor să o reţină. Nath, ar vrea să rămână cu ea, dar oferta care o primeşte Sam, este ceea ce şi-a dorit de o viaţă-partener senior.
Oare va reuşi să revină la viața stresantă dinainte? 
Oare Nath o iartă că i-a ascuns adevărul? Vor reuşi cei doi o cale de compromis? Are relaţia lor un viitor?

O carte de nota 10.

Recenzie cititor: autor Nicol

5 COMMENTS

  1. Felicitari pentru recenzie ! M-am amuzat citind-o, mi-am adus aminte de carte, care si pe mine m-a distrat enorm.

  2. Nicol, m-ai tentat cu aceasta carte foarte mult si am citit-o in sfarsit!! Nu am cuvinte sa spun ce mult mi-a placut si cat de tare m-am distrat citind-o! Multumesc pentru recomandare! O recomand la randul meu!!

  3. Felicitari! Mai tentat si acum nu mai ramane decat sa o citesc.Saptamana trecuta am reuait sa gasesc cartea la anticariat.Yupii

  4. Felicitari ptr recenzie, ador scriitoarea asta, as citi numai carti scriese de ea, foarte haioase dar in acelasi timp te capteaza, te face sa nu te dezlipesti de povestile ei

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.