Iarna crimelor perfecte de Tony Mott – Editura Tritonic – recenzie

Iarna crimelor perfecte de Tony Mott – Editura Tritonic – recenzie

Iarna crimelor perfecte de Tony Mott

Iarna crimelor perfecte, de Tony Mott – Editura Tritonic – recenzie

Iarna crimelor perfecte

Tony Mott

Editura Tritonic – 2019

Număr pagini: 225

Colecția: Thriller & Mystery

Iarna crimelor perfecte de Tony Mott thriller – polițist.

   “Tony Mott (pseudonimul Antonetei Galeș) s-a născut în 1970 la Brașov.  Debutează în 2008 cu ”Roșu”, editura Pastel, Brașov, un roman despre o întoarcere după 20 de ani în România post-comunistă a eroinei care emigrase ilegal.  În 2010 apare la aceeși editură volumul de poezii ”Hohote&Clocote”.

   Mai întâi timid, odată cu romanul ”Doi”, editura Tritonic, București, 2012, stilul autoarei devine din ce în ce mai pregnant în genul mystery&thriller.  Încadrat de unii critici ca roman urban,”Doi” este romanul unei dispariții și motivelor care stau în spatele acesteia.

  Seria Julieta este un thriller care se petrece în lumea medicală, miza fiind întâietatea pe piață a unor cercetări inovatoare. Primul roman al seriei apare în 2014, ”Julieta avea un pistol”, editura Tritonic, București, și cel de al doilea, ”Un glonț pentru Julieta” în 2016. Odată cu seria Julieta, avem de-a face cu spionaj industrial și crime violente, în numele unor cercetări menite să prelungească viața. ”Nu dați cu pietre în Julieta” încheie seria.

   Antoneta Galeș deține un master în resurse umane și comunicare și este Senior Professional în Human Resources (certificare Society for Human Resources Management UȘA). Este art-terapeut Phronetik® și Solution-focused Coach.

  Întrega sa activitate profesională are legătură cu dezvoltarea oamenilor și a echipelor. După o perioadă în recrutare și training, și-a continuat cariera în cadrul unui proiect al Băncii Mondiale, de modernizare a serviciilor de ocupare din România (1997-200).  A lucrat într-o companie germană de retail din 2000, ca director resurse umane și apoi (2015 – 2018) ca director de comunicare și dezvoltare organizațională.  În 2014 a înființat Sonas, o companie de consultanță în strategie, dezvoltare și comunicare, unde își desfășoară activitatea în prezent.

  Scrie frecvent articole despre schimbare organizațională și leadership în publicații de specialitate din România.”

   Am citit toate cărțile lui Tony Mott și chiar așteptam cu interes un nou roman.

  Când am  văzut noul thriller “Iarna crimelor perfecte” chiar am fost curioasă ce subiect abordează după seria “Julieta”.  Și nu am fost dezamăgită…

Povestea începe cu Gigi-Regina Alexa, medic legist, chemată la locul unei explozii.

   Mașina doctorului Ion Fora, psihiatru, sare în aer în garaj. După intervetia pompierilor nu rămâne mare lucru, se investighează greu, în jur mâzgă, noroi și în resturile mașinii un cadavru carbonizat. Colegul ei, Emil, încărcase mașina cu tot ce aveau nevoie și o luase din fața casei. La locul faptei îi întîmpină investigatorul Matei Vălean.

  Lui Matei îi place Gigi, dar ea avusese o relație cu Vlad Tomescu (șeful lui), relație sfârșită urat, cu ură și scandal de ambele părți.

   La morga din Brașov, cercetând cadavrul, Gigi își dă seama că e un caz asemănător cu al politicianului Daniel Preda, care sărise în aer tot cu mașina, dar pe drum. Nu se găsiseră probe și cazul fusese  închis.

   Gigi îi spune lui Matei și verifică amândoi vechiul caz. La sugestia lui Matei, Tomescu o cooptează și pe Gigi în echipa de investigații. Așa că ea acceptă dar le spune că a fost, pentru scurt, timp pacienta lui Fora  în tinerețe.

  Gigi știe că Fora nu are nici notițe nici înregistrări ale  discuțiilor cu pacienții, se lăuda că are o memorie extraordinară. Cercetându-i biroul găsesc într-un sertar închis un telefon arhaic și o listă cu programările, precum și un manuscris bătut la mașină, al viitoarei lui cărți.

   Încep cercetările, stau de vorbă cu Smaranda, soția victimei, reconstituind ultima lui zi și identificând persoanele din programări.

   Smaranda le spune că Fora avea cancer pulmonar și Ileana R., asistentă medicală, era și pacienta lui, dar și cea care îi făcea injecțiile cu medicamente și uneori când avea dureri mari cu morfină.

   În urma cercetărilor îl identifica pe Viorel P.: acesta era de nevoie taximetrist, divorțat cu doi copii, bulversat de moartea fratelui său. Raul G. era și el singur,divorțat, își vedea rar fetele. Dana Preda, soția politicianului, dădea impresia că totul în căsnicia ei fusese bine,avea și ea doi copii.

   La fel ca și Gigi Alexa fiecare dintre ei avea o poveste de viață complexă, chiar urâtă începând din copilărie. Fiecare avea tarele lui,târând după ei durere, frică, lacrimi, ură și singura legătură dintre ei și explozii era chiar Fora.

   Încercând să citească manuscrisul, Gigi ajunge la spital otrăvită cu ricin, substanță cu care erau impregnate filele.

   Și ea și Matei urmărind lucrurile se întreabă cum ar fi putut Fora otrăvi cu ricin, pentru că și el verificase manuscrisul, apoi injectat cu morfină, pentru calmarea durerilor, să ajungă la mașină și unde își găsesc locul în poveste cei patru pacieti.

Gigi și Matei verifică, cercetează, au unele bănuieli și totuși nu pot găsi un fir călăuzitor.

Deodată Gigi își amintește că înainte de-a i se face rău citise ceva relevant în manuscris.

   Citește din nou manuscrisul (curățat de ricin) și găsește explicația pentru tot rezolvând cu Matei și cele două crime.

Dar oare au fost numai cele două?

Care este povestea de viață a Dianei Preda?

Cine l-a omorât pe Daniel Preda și de ce?

Care este  povestea lui Viorel P.?

Cum și de ce a murit fratele lui?

Care a fost viața Ilenei?

Ce sfaturi le dăduse Ion Fora și ce le ceruse în schimb ?

Cine și de ce l-a ucis pe Fora?

Care este povestea lui Gigi?

   Citind cartea aflăm toate poveștile cutremurătoare ale protagoniștilor, așa cum aflăm și poveștile de viață ale polițiștilor Matei Vălean  și Vlad Tomescu.

   Poveștile de viață alternează cu evenimentele unindu-se la final într-un întreg

   La fel ca și în celelalte cărți Tony Mott scrie o poveste complexă cu crime, urmăriri, cercetări, deși accentul este pus pe tipologiile umane, pe viețile protagoniștilor, pe sentimente, trăiri, mediul în care au crescut, întâmplări din copilărie și adolescență.

   Romanul nu este numai un thriller ci și o incursiune în psihologie, ceea ce te ține “în priză” până la final.

Răsturnările de situații și explicațiile surprinzătoare duc la un final total neașteptat.

  Felicitări Tony Mott pentru o poveste foarte bine scrisă și normal că te întreb: pe când alt roman?

Carte disponibilă pe site-ul Editura Tritonic

Verifică disponibilitatea cărţii în librăriile online: , cartepedia, Divertalibrărie.net şi cărtureşti

Autori români

recenzii cărți

 

***Arcidalia Ghenof(Arci)***Sunt o mamă şi o bunică împlinită, pe primul loc fiind întotdeauna familia. Îmi place muzica de calitate, îmi plac călătoriile (din păcate acum doar virtual), îmi place să-mi fac prieteni cu aceleaşi preocupări ca şi mine. Dar marea mea pasiune (aproape un drog) sunt cărţile, citesc orice gen, dar preferatele mele rămân thrillerele. Lecturile m-au ajutat întotdeauna să evadez din cotidian şi să trec peste toate greutăţile. Şi aşa, ca să închei un cerc, în adolescenţă am colaborat la o revistă, acum la un site care simt eu că mă reprezintă, chiar dacă de mult timp nu mai pot purta tocuri. Mă bucur să fac parte din echipa voastră! (mai întineresc şi eu puţin)

7 COMMENTS

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.