Vrei să scrii, dar n-ai inspiraţie? 10 sfaturi pentru zile negre

Vrei să scrii, dar n-ai inspiraţie? 10 sfaturi pentru zile negre

   De vreo două luni alternez reading cu writing slump. Aceste combinaţii mortale m-au făcut să mă gândesc la cei care au nevoie de inspiraţie pentru a termina cărţile ce trebuie publicate sau la cei care trăiesc din scris. De fiecare dată când mă bântuie demonii aştern pe hârtie tot felul de bălării, însă, nu ştiu de ce, în ultima perioadă oboseala sau poate cheful de vacanţă s-au făcut resimţite şi involuntar am pus frână.

  Ştiţi ce aiurea este să vrei şi să nu iasă nimic din tastatură? Este ca începutul unei recenzii mentale: Mi-a plăcut cartea! Î: Şi? R: … Hmm, doar atât, dacă mi-a plăcut, mi-a plăcut. C’est fini la comédie!

   O situaţie de criză trebuie analizată în detaliu şi cum nu mă sfiesc de la provocări, am întrebat în stânga şi-n dreapta pe sărite şi am ajuns la următoarele concluzii:

    1. Renunţă la mătăniile literare şi relaxează-te

Fă o pauză de la ceea ce ai şi oxigenează creierul. O plimbare în aer liber sau compania prietenilor ar putea fi un prim pas pentru a ieşi din rutină.

     2. Odihneşte-te

Dormi suficient şi consumă alimente sănătoase. Dacă nu ai experimentat, alege să practici un sport. Reprezintă o sursă de energie şi eliberează stresul. Am încercat şi funcţionează metoda în cazul meu.

  3. Ascultă o muzică ambientală, pian sau alt instrument care să te ducă cu gândul departe

Dacă eşti genul de persoană care se simte în largul ei cu muzică rock sau punk, jazz, atunci dă-i bătaie. În cazul în care nu te-ai decis, youtube vine în ajutor cu mii de selecţii destinate inspiraţiei, tot ce trebuie să faci este să tastezi cuvintele potrivite.

    4. Bea un pahar cu vin roşu.

În timp ce pe mine mă adoarme în secunda doi, la alte persoane se deschid simţurile şi mintea începe să fie creativă. Oare dacă beau singură o sticlă de vin roșu termin o carte de scris?

    5. Un strop de ciocolată

  Energia care abundă din ea de multe ori mi-a fost de folos când mă lovea în plex pofta de scris.

    6. Scrie puţin, dar nu renunţa

   Frânturile de idei pot fi de folos cândva. Au fost nenumărate articole/recenzii pe care le-am încropit din gândurile adunate în timp, iar într-un final am scos ceva frumos, sincer şi bine dospit.

    7. Scrie după cum îţi dictează inima

   Uită de punctuaţie sau de aranjatul în pagină. Ar fi păcat să zboare ideile care ne flutură prin minte, ele trebuie scrise inclusiv pe o ciornă. Sunt ocazii când găsesc soluţii sau despic firul în patru înainte de a adormi însă Moş Ene de la gene nu mă lasă să înhaț un pix şi să notez. Păcat de gândurile mele irosite, dacă le strângeam cine știe pe unde ajungeam.

  8. Fă o baie cu spumă, pune o muzică care să-ţi încânte inima şi la final te vei simţi minunat.

   De cele mai multe ori o anumită aromă mi-a adus zâmbetul pe buze şi automat starea de bine s-a schimbat radical.

 9. Nu te mai gândi că ai o listă chinuitoare de îndeplinit

  Nu vei rezolva nimic, din contră, mai mult te vei enerva. Încearcă alte căi de a te stimula, citeşte ceva uşor, ieşi din pasa neplăcută, cu puțin noroc poate te va ajuta să scapi de chin.

   10. Răbdare

   Dacă ai parcurs cele 9 puncte înseamnă că ai o răbdare de fier și în curând te va lovi inspirația dacă perseverezi. Cu o frază pe zi sunt mari șanse să te vindeci de orice ai avea pe suflet.

Dacă şi voi aţi avut momente în care lipsa de idei sau de timp v-a dat un blocaj intelectual atunci trebuie să mă anunţaţi cu ce aţi combătut fenomenul.

19 COMMENTS

 1. Da, s-a intamplat. Nu stiu cum l-am combatut, cred ca pur si simplu am luat o pauza. Daca te odihnesti si nu mai scrii nimic o perioada, revina pofta.

  • De multe ori trebuie sa astepti sa treaca valul si cu putin noroc sa vina si solutiile de rezolvare. Ma bucur ca de moment a trecut valul.

 2. Nr 4 ma ajuta de fiecare data. Dar nu vin, ci o berica. Ma relaxeaza, iar ideile vin de la sine :))

  • Alina, ultima data cand am baut trei guri de bere cu alcool am dormit instant. Trebuie sa precizez ca eram si obosita, dar m-am distrat copios.
   Tai alcoolul de pe lista :)), ma fac de rusine

 3. Există momente când reușesc să scriu doar două cuvinte pe foaie… și acelea se iau ulterior la bătaie că le-am asociat greșit:)))
  Muzica mă inspiră de cele mai multe ori și oamenii. Norii mă inspiră foarte mult, ploaia…

  • Ce bine ar fi sa functioneze metoda. Ploaia ma trimite la nani sau ma binedispune, dar nu ma inspira. 😛 Sunt greu de convins. Cred ca uneori ar fi ideal pauza deplina, sa dispar din peisaj, sa ma relaxez, fara net si contact cu exteriorul. 🙂 Toate ideile care fugeau, se vor intoarce la mine ca un bumerang.

  • In general ar functiona si un concediu, sa uiti de tot, fara telefon si net, sa te bucuri de zile liniste, macar vreo luna de zile.
   Atunci da, ar fi detoxofiere, atat de necesara uneori.

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.