Women in Love vă va purta prin Marea Britanie de dinaninte Primului Război Mondial, prezentându-vă amănunțit societatea epocii, însă finalul vă va duce tocmai în Alpii Tirolezi.

 Women in Love (Femei îndrăgostite), de D.H.Lawrence

Titlu: The Selected Works of D.H.Lawrence

Editura: Wordswoth Editions

An apariție: 2006

Număr pagini: 1353

recenzie

     Așa cum vă povesteam cu ceva vreme în urmă, Mili și Iasmy m-au provocat să citesc un adevărat mastodont de carte – The Selected Works of D.H.Lawrence – o colecție cu cele mai reușite scrieri ale acestui scriitor atât de apreciat în zilele noastre, dar atât de criticat în vremea sa. Lectura merge un pic cam greu, mi-ar plăcea să pot căra cartea asta după mine, s-o devorez în autobuz, pe o bancă în parc, în baie, oriunde! Sunt o fanatică a literaturii britanice clasice!

    Opera lui D.H.Lawrence este puternic influențată de psihanaliza lui Freud și exprimă efectele industrializării asupra oamenilor epocii sale, conflictul instinct-intelect, pledând totodată pentru întoarcerea la natură și reintegrarea erosului printre valorile esențiale.

    Apărut în 1921, romanul Women in Love (tradus la noi cu titlul de Femei îndrăgostite) este considerat acum drept cea mai matură scriere a lui D.H.Lawrence deși, inițial, publicul s-a arătat dezgustat considerând că este doar o poveste despre iubirea depravată a surorilor Brangwen – Gudrun și Ursula. Grudun este o artistă care se aventurează într-o relație destructivă cu Gerald Crich, un industriaș. În constrast cu aceștia, este creionat cuplul dintre Ursula și Rupert Birkin – un alienat mintal care emite foarte multe opinii atribuite cu D.H.Lawrence. Asemănările nu se opresc aici, Ursula a avut-o drept model de inspirație pe soția autorului – Frieda, Gudrun este o portretizare  scriitoarei și neozeelandeze Katherine Mansfiels și Gerald îl  reprezintă pe soțul acesteia – John Middelton Murry.

   Revenind la poveste, relațiile celor două surori cu bărbații iubiți (și nu numai) devin mai profunde și mai tensionate datorită apariției unei atracții fizice și psihice între Rupert și Gerlad (nu vă așteptați la asta, nu? – nici eu!). Însă ce se va întâmpla în carte trebuie să descoperiți voi! Women in Love vă va purta prin Marea Britanie de dinaninte Primului Război Mondial, prezentându-vă amănunțit societatea epocii, însă finalul vă va duce tocmai în Alpii Tirolezi. Dar mi se pare o misiune imposibilă să vă povestesc această carte, e genul acela despre care aș spune multe și de bine (și poate v-aș plictisi).

     Spre deosebire de prima mea lectură din această carte, Sons and Lovers, aceasta a fost prima dată când am avut contact cu romanul și nu pot spune mai mult decât că am rămas uimită și profund impresionată de poveste și de modul în care sunt creionate personajele. În cazul în care ar trebui să o notez, i-aș da un 9.5 din 10 – îi mai trebuia un pic, un picuț și finalul ăla (șșșșșșșșșșt! Gata că o dau în spoiler!).

    Concluzia mea? Dacă sunteți iubitori de literatură clasică și aveți o minte deschisă, veți descoperi o poveste fascinantă! Women in Love (Femei îndrăgostite) e lectura perfectă pentru vară, nu vă va obosi ci, dimpotrivă, o să vă țină prinși în mrejele sale indiferent de limba în care citiți!

    P.S.

   Eu acum mai am o singură problemă: făcând o cercetare am descoperit că acest roman este continuarea altuia, intitulat Rainbow… trebuie neapărat să fac rost și de acesta! Cică nu e mare legătură între cele două, dar D.H.Lawrence e un autor care merită citit în totalitate

Autor: Diana

10 COMMENTS

  1. Cum am mai spus, nu ma plang in privinta numarului de pagini. Oricum imi este greu cand termin o carte chiar si de 100 de pagini si sunt nevoita sa ma despart de personaje .

  2. felicitari diana,si mie imi place autorul locco_smiley_10 locco_smiley_10 locco_smiley_10

  3. Pe bune? Atat de multe pagini??? Wow! Asta da carte 😀
    Stiu ca autorul este foarte cunoscut in zileole noastre. Eu insa nu am citit nimic de el pana acum.
    Nu stiu ce sa spun. Oscilez inca intre „a citi” si „a nu citi”

  4. Pare exact genul meu de carte :> Si eu ador clasicii si stiu cum e sa citesti astfel de „monstri”. I’m currently reading „Vanity Fair”, care are aproape 1000 de pagini, deeeeci… O sa ma tina ceva =)))

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.