Fantoma și iubirea de Marc Levy – Editura Trei – recenzie
Fantoma și iubirea, de Marc Levy – Editura Trei – recenzie
Fantoma și iubirea
Marc Levy
Titlu original: Ghost in Love
Traducerea: Ela Negreanu
Editura: Trei
Anul apariției: 2019
Număr pagini: 256
Gen: Romance
Trei zile în San Francisco.
Trei zile pentru a-ți scrie istoria.
Ce ai face dacă o fantomă ar apărea în viața ta și te-ar ruga să o ajuți să-și îndeplinească cea mai scumpă promisiune?
Ai fi gata să te urci cu ea în avion până la capătul lumii?
Chiar dacă toți cei din jur te-ar crede nebun?
Și dacă această fantomă ar fi a tatălui tău?
Thomas, un pianist remarcabil, este antrenat într-o aventură fabuloasă: o promisiune, o călătorie la San Francisco, o încercare de regăsire a timpului pierdut, o întâlnire neașteptată…
Comparabilă cu poveștile de dragoste ecranizate de Frank Capra și Billy Wilder, Fantoma și iubirea te face să crezi în miracole.
Cu toate că Marc Levy este unul dintre autorii mei preferați, am păreri împărțite despre cărțile lui. Îi ador stilul de scriere, fluid, amuzant, ușor ironic. Îmi plac cărțile scrise de el pentru că sunt relaxante, ușurele, amuzante, tocmai bune de citit între două lecturi grele. Însă, nu toate poveștile au reușit să mă cucerească, și mă întreb dacă nu cumva e doar vina mea. Când vine vorba Levy, gândul îmi fuge automat la cărțile mele preferate – ,,Prietenii mei, iubirile mele,” cea mai amuzantă carte scrisă de el, după părerea mea, sau la seria Prima zi (Prima zi, Prima noapte), în care umorul, acțiunea, aventura și știința, compun cea mai complexă lucrare a lui -, și când parcurg o nouă poveste scrisă de el, am tendința de a face comparații. Probabil am și prea multe așteptări… De altfel, acesta a fost și motivul pentru care am amânat lectura cărții de față. Însă, spre marea mea bucurie, povestea a reușit să mă surprindă plăcut.
Am fost pe deplin cucerită de această poveste năstrușnică și hazlie – reîntâlnirea dintre fiu și tatăl-fantomă, de această experiență nebună pe care o trăiesc cei doi bărbați, de dialogurile spumoase dintre personaje, de situațiile și momentele amuzante și totodată iraționale, de neînțelegerile și încurcăturile survenite pe parcurs, de ghidușiile sentimentale, de comicul de situație și de limbaj, de personajele carismatice, de stilul fluid, ironic, umoristic al lui Levy. De asemenea, inima mi-a tresăltat de bucurie atunci când am constatat că în poveste au fost introduse, ca personaje secundare, două cupluri foarte dragi mie – Arthur și Lauren din seria ,,Și dacă e adevărat…” , Paul și Mia din ,, Ea & el”.
Marc Levy ne invită să-i urmărim pe Thomas și Raymond într-o aventură amuzantă și emoționantă, un tribut adus tatălui său. Ideea acestui roman i-a venit de la o fotografie, ținută pe birou, care îl reprezenta pe tatăl său – cu un zâmbet atât de expresiv, că de multe ori autorului i s-a întâmplat să-și imagineze că tatăl său va începe să vorbească.
,,Fantoma și iubirea” – o poveste incredibilă, hilară, despre un tată întors din lumea de dincolo ca să-și încheie socotelile cu ai săi, despre o fantomă îndrăgostită, despre peripețiile prin care va trece un fiu dornic să împlinească cea din urmă dorință a tatălui său. Două povești de dragoste, situații hilare, dialog spumos, fenomene paranormale, îndemnuri și citate înțelepte, toate acestea promit un moment de pură relaxare. Autorul nu ratează ocazia de a strecura o glumă, mai ales în situații dificile.
,,- Prima dată, am văzut vaci zburând, acum îmi vorbește fantoma tatei! De ce nu pot să trăiesc și eu ca toată lumea, să trag un chef fără să mă umflu ca o balenă, să mă pilesc fără să am impresia că mor?”
,,- Îți amintesc că încăpățânarea mea a salvat multe vieți. Consideri că eu și Camille merităm asta? Să ne creștem copiii pentru ca ei să ne bage într-o nișă, în spatele unei vitrine? Halal recunoștință! Mai întâi, ospiciul, apoi galeria cenuşii.”
,,- Până una-alta, nu știu de-a ce se juca „supraeul“ tău când rosteai asemenea cuvinte frumoase, dar te pot asigura că „eul“ tău flirta pe rupte și, pe deasupra, ca un găgăuță.”
,,- Nu știți cu cine vorbiți, aş fi putut să-mi iau doctoratul in ectoplasmă. Dar de ce ați adus în discuție fantomele, tatăl dumneavoastră vă bântuie? rânji Paul.”
Romantismul și fantezia sunt îmbinate într-o manieră îmbietoare, povestea având darul de a te îndemna să te împaci cu fantomele trecutului, să acorzi mai multă atenție persoanelor dragi ție.
,,Adevarul e ca nu murim decat o dată, in schimb, traim in fiecare zi.”
,,Aş vrea doar ca în ziua când vei fi fericit să-ți propui să faci totul pentru a rămâne aşa. Nu trebuie decât să-ți aduci aminte de ocaziile pe care eu le-am ratat, să te gândești la timpul pe care ar fi trebuit să-l petrecem împreună.”
Cartea are o introducere care mi-a înmuiat inima și mi-a dat imboldul să descopăr povestea ascunsă între file. E vorba de o întrebare pusă de Thomas, pe când era copil, tatălui său: „Spune-mi, papa, ce înseamnă să fii tată?„(…) Eram incapabil să găsesc cuvintele simple pe care tu le așteptai. Răspunsul meu se afla în altă parte, în felul cum îți zâmbeam, dar și în ochii mei, în nevoia de a ști ce aveai chef să mănânci nu doar la micul dejun, ci și în restul zilei și în toate zilele ce aveau să vină. Poate asta însemna să fii tată, dar nu știam cum să ți-o spun. Ne despărțeau o masă de bucătărie și 40 de ani. (…) N-am știut probabil niciodată să răspund la întrebarea ta, dar nici n-am încetat să mă gândesc la ea. A trebuit ca eu să dispar pentru ca tu să începi să cauți singur, să scotocești prin comoara momentelor trăite împreună, a discuțiilor noastre, să pui laolaltă amintirile adormite, să vrei în sfârşit să ne cunoaștem. Oare jocul acesta ciudat al vieții mă face să renasc azi ca să ne unească în cele din urmă? Acum când, mai mult decât fiul meu, ai devenit bărbat”. Mult asteptatul raspuns ne este oferit abia la final: ,,răspunsul la întrebarea ta era atât de evident, că mă mir cum de mi-a luat așa mult timp să-l găsesc. La dracu’ cu pudoarea, eu voi merge în paradis fiindcă te iubesc, fiule. Asta înseamnă să fii tată, iar eu sunt al tău pentru eternitate”.
Thomas Saurel, personajul principal al cărții, este un pianist uimitor de talentat, un concertist de renume, dar un om nefericit în viața personală. Cu toate că divorțul părinților, survenit cu zece ani înainte ca tatăl lui să moară, a fost o ușurare pentru el, suferințele, angoasele, caracterul nestatornic al tatălui său, toate acestea se reflectă în relațiile lui cu femeile. De altfel, Sophie, femeia de care s-a despărțit fiindcă n-a știut să se implice într-o relație adevărată cu ea, îi va spune, la un moment dat: ,,Tu ai fost cel care mă purta cu el fără să mă ia, mă păstra fără să mă cucerească, mă iubea fără să mă vrea” și îl va ruga să acorde o șansă iubirii pentru că merită să fie fericit: ,,Când o s-o întâlnești, să n-o lași să plece cum ai făcut cu mine. Găsește curajul de a vrea s-o iubești”. Abia după ce o va întâlni pe Manon, bărbatul va înțelege ce înseamnă dragostea adevărată. Dar asta e o altă poveste pe care vă las pe voi s-o descoperiți.
Acțiunea din ,,Fantoma și iubirea” se învârte în jurul unei întâmplări hilare cu iz de paranormal. Fiind agitat din cauza unui concert important pe care îl va susține a doua zi, dar și pentru că în acea zi se împlineau cinci ani de la moartea tatălui său, Thomas simte o nevoie irezistibilă de a fuma un joint, presupunând că nu putea fi periculos. Deodată, aude un glas care-i îngheață sângele în vene, întrucât vocea aparținea tatălui său. Bărbatul crede că are o criză de angoasă, că este stresat, că este victima unei halucinații și, mai mult ca sigur, jointul i-a afectat neuronii. Însă, a doua zi, în timpul concertului, Thomas aruncă o privire prin sală și îl zărește din nou pe tatăl sau în primul rând, levitând pe genunchii unei tinere care nu părea deloc conștientă de prezența lui. Fantoma se ține scai de el, așa că Thomas se vede nevoit să o lase să spună motivul pentru care și-a făcut apariția. Povestea spusă de Raymond este una tristă și înduioșătoare.
Curând după ce Thomas a venit pe lume, relația dintre părinți a început să se răcească. S-au îndepărtat, mai mult din vina tatălui său, după ce a cunoscut o altă femeie, pe Camille. Cei doi s-au îndrăgostit la prima vedere, dar relația lor a fost una castă. S-au iubit în tăcere, abia atingându-se în treacăt, însă cea mai mare parte din timp nu făceau decât să schimbe priviri și confidențe. Chiar dacă erau de o discreție totală, soțul ei a prins de veste până la urmă și i-a îndepărtat. S-a transferat în California, iar Camille a fost nevoită să-și urmeze soțul, motivul fiind fiica ei, Manon. Totuși, cei doi au întreținut o corespondență – o iubire epistolară – ce avea să dureze douăzeci de ani. Cei doi au visat mereu să se regăsească într-o altă viață, să petreacă eternitatea împreună, iar acum că și Camille a murit, dorința lor se poate împlini, dar pentru ca ei să împărtășească eternitatea, cenușa lui și a ei trebuie unite. Însă aici are nevoie de ajutorul fiului său. Funeraliile lui Camille vor avea loc peste trei zile. Thomas nu trebuie decật să se ducă la ceremonie, să aștepte incinerarea, evident, apoi să facă în așa fel încât să ia urna și să toarnă cenușa tatălui peste a ei.
Thomas va traversa Atlanticul ca să participe la funeralii, însă călătoria lui va fi una plină de peripeții și neprevăzut, mai ales că va ajunge să se îndrăgostească de Manon, nimeni alta decât fiica lui Camille. Din nefericite, nu va fi un lucru ușor să fure rămășițele de sub nasul familiei, se vor produce câteva încurcături, iar poliția va fi sesizată. Va reuși Thomas să împlinească dorința tatălui său? Cum va evolua relația dintre el și Manon? Cum va reacționa ea la aflarea adevărului? Citiți cartea și veți primi toate răspunsurile!
,,O poveste, oricât de nebunească, poate deveni adevărată dacă doi oameni cred în ea.”
Cartea o găsiți pe site-ul Catepedia
Recenzii cărți
#Recenziicărți #catepedia #marclevy #romance
Fantoma și iubirea de Marc Levy – Editura Trei.
Frumoasa recenzia!
Multumesc,Geo! Iti recomand cu drag aceasta carte.
Multumesc pentru impresii!
Cu mare drag!
Frumoasa recenzie Alina!Pe mine sincer nu prea ma incanta autorul.
Multumesc, Arci! Depinde de gusturi. Eu caut povesti de dragoste ceva mai usurele, sa ma binedispuna 🙂
Imi place cum scrie Mark Levy. 🙂 Tare tentanta recenzia ta la acest volum al lui, Alina! 🙂
Si mie imi place Levy, desi sunt un fan Musso :)) Si cu toate ca nu-mi place Franta, ador literatura franceza 😀
Foarte frumoasă recenzia,felicitări!
Mulțumesc, Nicoleta!
Cred ca e o carte emotionanta. Felicitari pentru recenzie!
Felicitari pt frumoasa recenzie, altceva nici nu as mai putea spune, e Marc Levy, deci el este el. Unul dintre autorii mei preferati.