Accidentul de Nicholas Sparks

Titlul în engleză: A Bend in the Road

Număr pagini: 346

Editura Rao

Traducere: Luminita Popescu

Anul 2008

  După ce am citit această carte am constatat că văzusem câteva filme făcute după cărțile lui Nicholas Sparks și îmi plăcuseră foarte mult. Aș nominaliza câteva pentru voi: A Walk to RememberThe NotebookSafe HavenDear John, toate au avut un impact emoțional și m-au impresionat. Îmi place stilul pe care-l abordează și aș vrea să descopăr și alte titluri. Totul este atât de realist și pune accent pe trăirile personajelor, dezvoltă atât de mult subiectul încât ai impresia că poți pătrunde în mintea celui care suferă, iubește sau iartă.

  Chiar dacă Accidentul are și o poveste de dragoste, pe tot parcursul cărții predomină suferința pe care au îndurat-o în urmă morții lui Missy Ryan, pe de o parte persoanele care au rămas în urmă, Miles, soțul ei rămâne singur să își crească copilul de numai 5 ani, iar pe de altă parte persoana care a săvârșit crima. Toți sunt marcați și cu greu fac față trecerii timpului, iar autorul dezbate pe rând cum s-au petrecut faptele, dă o șansă tuturor să spună ce s-a petrecut cu adevărat în sufletul lor.

  În prolog un bărbat își așterne gândurile pe o hârtie în speranța că va uita în sfârșit ceea ce se întâmplase în urmă cu 13 ani, chiar dacă era căsătorit și viața își luase cursul normal, el simțea nevoia să dezgroape trecutul ca să își spună propria poveste, dar și altă poveste de dragoste dintre Miles Ryan și Sarah Andrews ce își avea rădăcinile într-o tragedie.

  Missy Ryan a fost iubita din liceu a lui Miles, locuiau în New Bern și erau un cuplu model. Era o persoană caldă, veselă și foarte iubită de oameni. Și-au terminat studiile și s-au căsătorit, iar în ianuarie 1981 s-a născut fiul lor, Jonah. Miles între timp devenise ajutor de șerif, totul le mergea foarte bine, dar în august 1986 Missy Ryan a fost ucisă la vârsta de 29 de ani. Moartea ei i-a afectat pe amândoi, Jonah s-a întristat, iar pe Miles l-a obsedat vreme de doi ani.

  Acțiunea se mută pe 29 august 1988. Miles Ryan stă pe veranda casei sale și se gândește la ce avea de făcut, la cum i se schimbase viața de la moartea lui Missy, dar și la întâlnirea din acea zi cu învățătoarea lui Jonah. A trebuit să preia toate sarcinile soției sale și nu-i fusese ușor, încă se mai frământa că nu aflase adevărul (deținea un întreg dosar de investigații proprii), Jonah avea coșmaruri frecvent, se trezea țipând și plângând. Deși era epuizat fizic și psihic nu înceta să se gândească la Missy.

  Sarah Andrews se mutase de curând în New Bern pentru a fi alături de părinții ei, dar și pentru a se reface după divorț. Ultima dată locuise în Baltimore și fusese fericită, se căsătorise cu Michael și vreme de trei ani împartaşiseră atât de mult, dar în urma unor investigații a descoperit că nu putea avea copii, suferise enorm, dar acesta a fost declinul căsniciei sale, au început certurile și Michael a cerut divorțul. El și-a refăcut viața, iar Sarah a ales să vină alături de părinții ei și să accepte sprijinul lui Brian, fratele mai mic.

  Chiar dacă nu se vindecase după divorț își păstrase meseria, era învățătoare la clasa a doua. Așa a ajuns să îl aibă elev pe Jonah Ryan, un copil izolat, cuminte, dar o îngrijorase problemele ce le avea la învățătură. Avea nevoie de ajutor la citit, scris, dar nu era un caz pierdut. Trebuia să-i aducă la cunoștință și lui Miles Ryan, tatăl lui Jonah de situația în care se află.

  Sarah îl cunoaște Miles Ryan și îi prezintă situația școlară reală a lui Jonah, dar constată că acesta nu avea habar de ceea ce i se întâmplă, învățătoarele îi dăduseră numai note bune în trecut și au preferat să-l lase pe Jonah doar să deseneze, fără a se implica mai mult. Îi propune să lucreze mai mult  cu el acasă, dar programul aglomerat al lui Miles îi permitea doar două zile pe săptămâna să-l ajute, alt sprijin nu avea. Sarah este dispusă să facă o excepție și se oferă să lucreze câte două ore timp de trei zile pe săptămâna, doar așa putea recupera. Singura cerință era să îi aducă un ventilator pentru clasă, doar așa putea suporta căldura din școală. Încă de la început s-au plăcut, amândoi erau tineri și singuri. Au vorbit, au glumit, chiar au flirtat puțin. Era un început ce putea fi promițător. Chiar dacă amândoi suferiseră și rănile nu erau vindecate, totuși se remarcaseră, iar asta însemna destul de mult.

  Interesul lui Miles pentru Sarah crește pe parcurs, este dornic să afle ce gusturi are și în prezența ei parcă nu-și găsește cuvintele. Îi place să o aibă în preajma lui, dar parcă nu știe cum să-i ceară acest lucru. Jonah indirect îl ajută și o invită ca să îl vadă când joacă fotbal. Era un copil talentat și ar fi vrut să-l vadă că excelează într-un anumit domeniu. Miles se simte foarte bine cu ea și ar vrea să petreacă mult mai mult timp, dar când o face, o întreabă cu totul altceva și se face de rușine. Se simte prost, dar Sarah își dă seama că nu fusese nevoit să invite pe cineva în oraș, singura femeie pe care o curtase fusese soția lui, cu mulți ani în urmă. Decide că ar fi cazul să-i dea o mâna de ajutor și până la urmă îi spune în ce zi e disponibilă. Ies pentru prima dată și se înțeleg foarte bine, continuă să o facă până se apropie suficient de mult cât să formeze un cuplu. Totul e frumos între ei, dar situația se schimbă când Miles îl arestează pe Sims Addison pentru consum de alcool și pentru conducerea unei mașini fără permis de conducere. Disperat să nu ajungă la închisoare, Sims îi spune lui Miles că deține  informații despre moartea soției sale, dar în schimb vrea libertatea. Miles acceptă orice compromis chiar dacă își riscă job-ul, însă numai așa putea află numele persoanei care s-a lăudat că ar fi omorât-o pe Missy.

  Acum se declanșează ceva în interiorul lui Miles, nu mai gândește, reacționează ca un nebun și nu-l mai interesează consecințele. Charlie Curtis, prietenul și șeriful comitatului încearcă să-i fie alături și să îl tempereze, dar ce va urma rămâne să descoperiți.

  E adevărat sau Sims îl minte pentru a scapa? Cum va reacționa Miles acum când e pe punctul de a afla adevărul? Va reuși să își mențină echilibrul și să nu ia decizii care ar putea afecta viitorul fiului său, Jonah? Ce simte Miles? Ce simte Jonah când își vede tatăl în aceeași stare de nebunie? Ce se va întâmpla cu Sarah? Va putea să îl înțeleagă pe Miles sau va trebui să stea într-o parte? Ce s-a întâmplat cu Missy în acea seară? Șoferul a greșit sau ceasul rău? Ce se va întâmpla cu criminalul? Cine e acel om care a produs atâta suferință? A fost oare un accident sau ceva îndelung plănuit? Dacă a fost cu adevărat un accident, va putea Miles să accepte adevărul sau își va face singur dreptate?

  După ce am terminat de citit am rămas cu o stare de melancolie.  Moartea lui Missy m-a îndurerat, am trecut prin toate stările: neputință, regret, dragoste, furie, iertare. Merită citită, e o lecție de viață. E o nebunie să vezi cum totul se dă peste cap într-un moment de neatenție, atunci când ceasul rău intervine și toate elementele se pun cap la cap.

9.5 puncte /10

Verifică disponibilitatea cărţii în librăriile online: libris, elefant, cartepedia, Divertalibrărie.net şi cărtureşti

Recenzii Cărţi

Autor: Mili

6 COMMENTS

  1. Aceasta carte a fost prima mea experienta cu Sparks.Trebuie putin curaj nebun sa citim Sparks .Sa stim sa facem fata emotiilor

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.