Oameni care m-au trăit de Eugenia Crainic – Editura Artă și Literatură...

Oameni care m-au trăit de Eugenia Crainic – Editura Artă și Literatură – recenzie

by -
0
Oameni care m-au trăit de Eugenia Crainic - Editura Artă și Literatură - recenzie

Oameni care m-au trăit, de Eugenia Crainic – Editura Artă și Literatură – recenzie

Titlu: Oameni care m-au trăit

Autor: Eugenia Crainic

Editura Artă și Literatură, Anul 2023

Număr pagini: 184

    Am cunoscut-o pe Eugenia Crainic în 2018, în martie, când a publicat la editura Mirador- Arad romanul “Studenta Criminală”, bazat pe o poveste reală. Atunci Eugenia spunea: “Voi scrie prin urmare, despre crime care chiar s-au întâmplat! Dar nu și despre oamenii care le-au comis, pentru că nu-i cuunosc. Și nici nu vreau să-i cunosc, pentru că motivele lor puerile mi-ar ucide și imaginația. Iar asta ar fi o crimă cumplită.”

  Așa a și făcut! Eu așteptăm un alt roman al autoarei,  bazat tot pe fapte reale, dar Eugenia m-a surprins din nou, în mod plăcut. De data asta cu un mănunchi de povești despre persoane cunoscute și întâmplări din viața de copil, de elev, povești din viața ei, a rudelor, a vecinilor din sat.

Volumul este structurat pe trei capitole mari, plus o poveste polițistă  la final.

   Primul capitol “Exerciții de iubire” ne prezintă diferite variante  de iubiri și de cupluri, povești ale autoarei , sau care i-au fost împărtășite de protagoniști. Avem cupluri care s-au căsătorit din dragoste, dar au eșuat prin amestecul părinților, mai ales al soacrelor, cupluri care s-au “luat” pentru a nu fi singuri,  dar au găsit un mod de viață, chiar încredere și dragoste. Avem perechi în care femeia încearcă să-și atragă din nou bărbatul, dar el vrea acasă ceva simplu și obișnuit, căutând restul în altă parte, dar și perechi în care soțul nu face nimic, așteaptă totul de-a gata și femeia este chiar mulțumită să facă tot,  doar pentru a avea “un om al ei”. Eugenia Crainic disecă fiecare situație simplu, firesc, dar cu o bună doză de umor, fără să dea sfaturi sau indicații. Cum se spune în popor “cine are ochi să vadă și urechi să audă” își va face propria părere.

  Al doilea capitol “Suflete care nu adorm” este o “reamintire” și păstrare a “amintirii” celor care i-au marcat viața de copil și adolescent. Sunt povești despre mătuși, unchi și bunici, al căror mod de viață este redat cu duioșie și mult umor. Dar din toate, indiferent de înțelegerea dintre personaje, de modul lor de viață, care poate părea ciudat unora, răzbate înțelegerea, respectul și dragostea. Citind poveștile Eugeniei mi-am amintit de rudele  mele, de bunicii mei a căror căsnicie și viață mi se părea cumva ciudată(la fel ca a bunicilor din carte), dar care, curios, n-au mai știut să trăiască unul fără altul, atunci când unul dintre ei s-a dus la stele.

  Ajungem la următorul capitol “În vizită în viața mea”, în care Eugenia ne dezvăluie întâmplări  din viața ei și modul cum au rezonat ele cu mintea și sufletul unui copil, dar și câteva momente din viața de jurnalist și povești din redacție. În ele ne regăsim și noi, cei care am parcurs aceiași pași în școală, în pionierat, în tabere, în modul cum ne-am ales viitorul. Și probabil fiecare dintre noi, la un alt nivel și în alt cadru, am avea povești de la primii pași în meseria aleasă.

  După atâtea lucruri serioase, importante și interesante, povestite în stilul propriu inconfundabil, cu mult umor și ironie, Eugenia ne oferă un bonus, o poveste polițistă, premiată la Festivalul Național de Literatură Mystery& Thriller, Râșnov 2012.

  Povestea se numește “Moarte în Lupanarul Străjerilor”, acțiunea se petrece la Râșnov, unde o tânără,  handicapată mental,  este violată și ucisă. În câteva pagini aflăm despre viața chinuită a tinerei și a bunicilor ei, despre cetate și strajerii ei, despre motivațiile lor și despre anchetatori. Dar vă las s-o citiți și s-o savurați.

  Am să vă mai spun doar că am citit cu multă plăcere poveștile Eugeniei Crainic, care nu numai că mi-au încântat mintea și sufletul, dar m-au purtat pe cărările amintirilor din viața mea.

  Abia acum am realizat câte povești și vieți asemănătoare cu cele din carte am văzut de-a lungul anilor în jurul meu.

   Felicitări Eugenia Crainic pentru poveștile de viață scrise cu drag, duioșie și umor!

Dar să știi că aștept și romanul!!!

Verifică disponibilitatea cărţii în librăriile online: libriscartepedia şi cărtureşti, librărie.net

Recenzii cărți

 

***Arcidalia Ghenof(Arci)***Sunt o mamă şi o bunică împlinită, pe primul loc fiind întotdeauna familia. Îmi place muzica de calitate, îmi plac călătoriile (din păcate acum doar virtual), îmi place să-mi fac prieteni cu aceleaşi preocupări ca şi mine. Dar marea mea pasiune (aproape un drog) sunt cărţile, citesc orice gen, dar preferatele mele rămân thrillerele. Lecturile m-au ajutat întotdeauna să evadez din cotidian şi să trec peste toate greutăţile. Şi aşa, ca să închei un cerc, în adolescenţă am colaborat la o revistă, acum la un site care simt eu că mă reprezintă, chiar dacă de mult timp nu mai pot purta tocuri. Mă bucur să fac parte din echipa voastră! (mai întineresc şi eu puţin)

NO COMMENTS

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.