Amnezic (Bolnavi amândoi, vol.1) - Florentina Pandelea
Literaturapetocuri.ro Autori români

Amnezic (Bolnavi amândoi, vol.1), de Florentina Pandelea – Stylished Books – recenzie

Amnezic (Bolnavi amândoi, vol.1)

Florentina Pandelea

Editura: Stylished Books

Anul apariţiei: 2019

Număr de pagini: 270

Gen: ficțiune erotică, romantic

Amnezie – Pierdere totală sau parțială a memoriei.
Amnezia poate apărea
și în cazul persoanelor îndrăgostite. De regulă, când sufletele pereche se ciocnesc, explozia produsă duce spre această afecțiune pe termen nelimitat, de cele mai multe ori pentru totdeauna.
Bolnavi amândoi dansează pe tangoul pasiunii în ritmul antic al iubirii. Amnezic în labirintul seduc
ției luptă hipnotic pentru a cuceri sufletul pereche.
Două pove
ști.
Două iubiri.
Un singur final.

     Zilele trecute am citit cartea ,,Amnezic” și de atunci am rămas cu o stare de bine, cu un ditamai zâmbetul pe chip. După săptămâni de stres și multe neplăceri, chiar aveam nevoie de o poveste care să-mi redea bucuria și speranța. Știam dinainte că voi fi încântată de noul roman al Florentinei Pandelea, din simplu fapt că e genul de scriitor care își orientează atenția și spre natura umană – are un stil aparte de a descrie sentimentele și trăirile personajelor. Însă, ceea ce am descoperit în ,,Amnezic”, m-a marcat într-un fel, mi-a dat o senzație de déjà vu, pentru că anumite evenimente petrecute în carte mi s-au întâmplat și mie. Probabil că pentru unii cititori, povestea nu va părea credibilă, dar pentru mine a fost cât se poate de plauzibilă. Povestea protagoniștilor a fost, într-o oarecare măsură, și a mea.  Adevărul e că nu m-am așteptat să descopăr un roman atât de profund, și nici că voi fi atât de prinsă de poveste. Pornisem lectura cu gândul că nu va întrece ,,Teoria inocenței”. Cu ea trăisem senzația de dragoste la primă vedere. Dar ,,Amnezic” a devenit povestea mea de suflet.

   Nu faceți greșeala să credeți că ,,Amnezic” este o poveste ușoară, dulce, erotică sau/și romantică, pentru că nu e. Nu este un alt roman siropos. De fapt, ,,Amnezic” este genul de carte care îți umple sufletul de speranță, bucurie, încredere și iubire. Este un roman bine închegat, cu personaje credibile, cu care ne identificăm foarte ușor și care par cât se poate de reale pentru noi. Cred că autoarea Florentina Pandelea s-a născut cu talentul de a descrie trăirile umane. Reușește atât de ușor să între pe sub pielea cititorului! Firește că povestea în sine își are importanța sa, dar ceea ce reușește ea să transmite… Ei bine, acele cuvinte merg la casa sufletului. Pătrund în suflet, alina durerea, oferă speranță.

     Florentina Pandelea ne antrenează într-o poveste minunat de senzuală și deosebit de emoționantă. ,,Amnezic” este genul acela de carte care te îndeamnă să reflectezi asupra lucrurilor care sunt cu adevărat importante. Să iubești cât încă mai poți pentru că nimic nu este garantat pe veci. Să lupți pentru dragostea ta, să nu rămâi prizonier în trecut, ci să privești cu încredere spre viitor. Nu există pierdere, atât timp cât există dragoste și amintire. Viața nu e compusă doar din alb și negru. Ea este pictată în nuanțe de gri.

 

,,Regretele, durerea, pierderea ne fac mai puternici și mai maturi. Suntem cine suntem doar datorită greșelilor trecute.”

  ,,Ne naștem din iubire, o simțim de la primele bătăi ale inimii, iar drumul nostru prin viață e cu și despre iubire, căci murim și avem pe retină imaginea celor iubiți. O viață fără dragoste nu există.”

,,Trebuie să înfruntăm trecutul ca să apreciem prezentul.”

   Faptul că povestea este spusă din perspectiva celor doi protagoniști, Eva și George, doi oameni bântuiți de fantomele trecutului, m-a ajutat să-mi dau seama ce gândește și simte fiecare. Atracția dintre ei este uluitoare, la fel și modul în care par să fie conectați unul cu celălalt, în ciuda faptului că sunt atât de diferiți (cel puțin așa pare la prima vedere).

   Eva este o fată simplă, inteligentă, cu principii de viață sănătoase, blândă, dar zdruncinată de viață, lovită de lucruri pe care el nu le cunoaște. Își ascunde secretele și încearcă să le nege existența. Îi e teamă să nu fie rănită din nou. Pentru ea contează părerea celorlalți. Trecutul ei este unul trist și plin de momente dureroase. Nu am să intru în amănunte despre ce este vorba pentru că nu vreau să vă stric plăcerea lecturii, dar am să vă divulg un lucru – în urmă cu aproape un an lumea ei a fost zdruncinată din temelii, iar de atunci s-a schimbat atât de mult încât nu se mai recunoaște. A uitat de tot ce e frumos în viață. Trăiește mecanic la o zi la alta și singura satisfacție pe care o mai are e acel moment când joacă Counter Strike și ,,ucide”.

 

,,Sunt o lașă, o făptură seacă, care acceptă totul așa cum primește, fără să se gândească, măcar, să schimbe ceva. Sunt o sugativă, care se hrănește cu energia și dragostea celor din jur. Nu câștig nimic, eu doar primesc. Și iau, iau totul cu o foame de nedescris fără să îmi pese de imaginea mea sau de consecințe. Oricum, lumea vede doar ce vreau eu să arăt și puțin îi interesează să mă descopere cu adevărat. Zâmbete frumos mascate, o fericire iluzorie ce pare contagioasă și o încredere de nezdruncinat. Sunt praf. Un nor de praf ce se împrăștie sub umbrele întunecoase ale trecutului și a autocompătimirii. Sunt slabă, greu de manipulat, dar în același timp sunt lașă. Nu am strop de putere și certitudine în caracterul meu. Sunt o iluzie a unei fete firave și drăguțe”.

   Totuși, în lumea întunecată a Evei va începe să pâlpâie lumina din momentul în care ajunge să comunice, prin intermediul chatului, cu George, un alt jucător de Counter Strike. Ceva anume, poate maniera ei de a-i răspunde în doi peri, îl îndemnă pe bărbat să o bage în seamă, să o scoată din spatele anonimatului. Iar ceea ce o determină pe ea să se deschidă în fața acestui străin este sinceritatea, dar și răbdarea lui. În scurt timp, au început să-și facă mici destăinuiri, să discute despre fricile și temerile lor.

 

,,Eva pare mai simplă, neafectată de adevăratele orori ale vieții și nu știu cum o să reacționeze la ceea ce trebuie să îi spun. Am fost sincer cu ea încă de la primele cuvinte. Nu merită să mă ascund acum și nu cred că pot fi așa. Nu cu ea. Nu înțeleg de ce și nu găsesc un răspuns care să cuprindă tot ce simt. E ciudat. Îmi place.”

   George are la rândul lui o poveste de viață tristă. Ca orice copil provenit dintr-o familie disfuncțională, a căutat să primească acceptarea, dragostea și aprobarea părinților, însă fără niciun rezultat. Iar asta l-a făcut să nu mai comunice deloc cu ai lui. Nici în viața amoroasă nu a avut noroc. Ana, fosta lui logodnică, femeia alături de care a stat timp de șase ani, l-a înșelat la o săptămână după ce a acceptat cererea lui în căsătorie. De atunci a trecut un an și jumătatea, timp în care s-a transformat într-un bărbat misogin și flușturatic. Îi place să-și amăgească nopțile prin cluburi, purtându-se ca unul de douăzeci de ani, care la finalul serii ajunge acasă amețit, la braț cu o necunoscută la fel de băută ca el. Asta când nu e ocupat cu Irina, prietena lui cu beneficii.

,,Par demn de milă. Mi-e scârbă de mine și de ce-am ajuns să fiu. O umbră a celui de altădată. Un necunoscut în mulțimea de oameni.”  

   ,,Frica. E un subiect sensibil. Poate chiar mai dureros decât dragostea sau trădarea. Frica. Mi-e frică de mine. Mi-e frică să nu mă pierd în mulțimea de măști pe care le port zilnic. Mi-e frică de ce-aș putea deveni dacă nu încep să mă regăsesc. M-am lăsat schimbat de dragul femeii pe care o iubeam. Îndepărtam câte o bucată din mine, crezând că mă va descoperi, va vedea mai mult din iubirea pe care i-o purtam și mă va aprecia. Dar nu a făcut-o. Nu a văzut decât un disperat după dragostea ei. Și exact asta eram. O umbră a celui care o ținea de mână la început.“

   Totuși, Eva reușește să îl schimbe. Prin fiecare minut petrecut cu gândul la ea, se transformă, iar acest lucru îl sperie, pentru că nu știe ce o să devină sub influența acestei necunoscute. Nu mai vrea ca lumea lui să se învârtă din nou în jurul unei femei. Nu poate accepta să se repete istoria. Îi este greu să recunoască că se simte complet prins de Eva. Cu ea totul e pe repede înainte și nici n-a văzut-o măcar.

 

,,Nu pot accepta să se repete istoria, m-ar distruge total un alt eșec, iar pe Eva n-o cunosc deloc. Nu spun că sunt îndrăgostit de ea, ar fi imposibil, dar îmi atrage atenția atât cât să uit de mine, de toată stabilitatea pe care mi-am creat-o până în prezent. Nu pot risca.”

   Cum vor decurge lucrurile dintre Eva și George atunci când se vor întâlni în viața reală? Vor risca totul pentru iubire? Își vor învinge toate temerile? De ce este gelos George pe Andrei? Ce înseamnă Andrei pentru Eva? De ce Eva nu vorbește despre Andrei ? De ce George nu vorbește despre părinții lui? Ce reacție va avea Eva atunci când se va întâlni cu Irina, prietena cu beneficii a lui George? Vor putea să facă pace cu trecutul? Citiți cartea și veți primi toate răspunsurile!

 

,,Viața e nedreaptă, dar îți oferă șansa să transformi păcatele în gesturi altruiste și defectele să le diminuezi prin calități.”

  ,,Totul se rezumă la puterea pe care o ai. Dacă ești capabil să îți recunoști slăbiciunile, să accepți realitatea și greșelile și să te împaci cu vina.“

Nota 10

Autori români

Verifică disponibilitatea cărţii în librăriile online: libris, elefant, cartepedia, Divertalibrărie.net şi cărtureşti

 

 

Review overview
***Alina Geambaşu (Alina)***Simplă și complicată în același timp, prudentă și încăpățânată. Compar nevoia de a ști, cu desfășurarea unui mecanism și refacerea lui piuliță cu piuliță pentru a vedea cum funcționează. Când ceva mă depășește, mă simț ca David înainte de întâlnirea cu Goliath, când constată că a uitat să-și aducă praștia. Marea mea pasiune este literatura fantasy, romance și thriller. Posesoare a unei imaginații debordante, reușesc cu ușurință să mă transpun în pielea personajelor din cărți. Din postură de vrăjitoare mai am de lucru cu vrăjile.

17 COMMENTS

  1. Ce putea fi mai frumos pentru un început de săptămâna perfect, decât aceasta recenzie mai mult decât perfecta? Am savurat fiecare cuvânt și am simțit ca retrăiesc o parte din povestea celor doi. A fost superb! Mulțumesc mult, draga mea! Ma bucur din tot sufletul ca ți-a plăcut Amnezic. Te pup și te îmbrățișez! ❤️

    • Eu iti multumesc pentru delectanta ta carte, Florentina! Astept cu nerabdare urmatorul volum al seriei. Vreau sa aflu cat mai multe amanunte despre Andreea si Irina! Pupici :*

  2. Mulțumesc pentru recomandare, Alina! Cu siguranta se poate observa din recenzia ta cât de mult ți-a plăcut cartea. Curând o voi citi si eu.

  3. Interesanta si atractiva poveste!Se vede ca ti-a placut.Felicitari Alina pentru recenzie!Felicitari autoarei!

Leave a Reply

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.