Stele și constelații pe înțelesul tuturor de Klaus M. Schittenhelm-recenzie
„Cu trecerea timpului, într-un ritm alert, ni se dezvăluie o lume, sau mai exact ni se dezvăluie lumi de-a dreptul fantastice.” – Conf. Dr. Mircea V. Rusu, Cuvânt înainte
Stele și constelații pe înțelesul tuturor de Klaus M. Schittenhelm-recenzie
Titlul original: Sterne finden ganz einfach
Editura: Casa
Anul apariției: 2017
Traducere în limba română de: Simona Weiss și Editura Casa
Ilustrații de: Gunther Schultz
Referent de specialitate: prof. Nicoleta Pazmany-Jianu
Număr pagini: 89
Gen: non-ficțiune, astronomie
Cotație Goodreads: 4,00
Dacă regret ceva cu privire la această carte, este faptul că am citit-o pe o vreme ca aceasta: iarna, când cerul este înnorat – de fapt, când m-am apucat de ea, geamurile se aburiseră atât de tare din cauza frigului, încât nu mai vedeam afară, darămite stelele de pe cer! Așadar, nimic din ceea ce îmi era descris în carte nu aș fi putut vedea.
De altfel, atât în prefață, cât și în paginile următoare, se insistă asupra faptului că orașele nu sunt locuri bune de observat cerul, datorită luminilor. Cel mai bun loc este zona rurală.
Într-adevăr, Bucureștiul nu este cel mai bun loc pentru a vedea stelele de pe cer, dar în zilele însorite, pot observa Luceafărul (despre care am aflat că în mod eronat îi atribuiam calitatea de „stea”, fiind, de fapt, planeta Venus), luna și… cam atât.
La țară, însă, situația este alta: disting Carul Mare, Carul Mic, iar Luna parcă este mai mare și mai strălucitoare ca niciodată, părând o portocală (atunci când e plină, evident). Sunt sigură că dacă aș fi avut cu mine acolo această carte, aș fi distins și alte stele și constelații.
Acum îmi dau seama la ce se referă bătrânii satului când spun: „E înnorat la Cornu’ Caprei, nu-i a bine! O să plouă!”. Sau „Nici vorbă să plouă, la Cornu’ Caprei e senin!”
– Dar ce e Cornu’ Caprei? întreb eu, nedumerită.
– Capricornul! îmi răspunde unchiul meu, râzând; Constelația Capricornului!
Între timp, am învățat și eu să aflu dacă va ploua, atunci când sunt la țară. Arunc un ochi spre locul unde este vizibilă de obicei constelația Capricornului (Cornu’ Caprei), iar dacă e înnorat, îmi pregătesc umbrela, dacă nu, pot sta sub cerul liber liniștită.
Dar de acum, am zis! Cu ocazia următoarei vizite la țară, pun în bagaj și cartea de față! Va fi foarte plăcut să disting „harta” de pe cer, sper să fie și senin. Dar voi afla ușor acest lucru, doar privind spre Cornu’ Caprei!
Revenind la carte, este foarte bine structurată, descriindu-ne stelele și constelațiile din fiecare anotimp, apoi, luna, planetele și sateliții lor. Suntem informați cum anume putem distinge fiecare corp ceresc, fiind explicat totul, cu exemple. Aflăm de ce putem zări unele stele și constelații într-o anumită perioadă, precum și motivul pentru care au fost denumite astfel.
„Cerul înstelat își schimbă însă înfățișarea nu doar pe parcursul unei nopți, ci în permanență, pe parcursul unui an întreg: datorită faptului că, de-a lungul unui an, Pământul se rotește în jurul Soarelui, în fiecare anotimp veți găsi alte stele pe cer.”
Denumirile stelelor, constelațiilor și planetelor sunt inspirate din mitologie și fiecare are povestea sa. Atunci când le-au denumit, vechii greci și-au „scris” poveștile pe cer.
„Ca pedeapsă pentru aroganța sa, Cassiopeia a fost trimisă de Poseidon pe cer și obligată să se rotească în jurul Stelei Polare. Astfel o mare parte a anului, atârnă cu capul în jos.”
„Constelația Andromeda este flancată de Perseu și Pegas, iar nu departe se găsește și mama ei, Cassiopeia. … În timp ce toate celelalte obiecte cerești pe care le puteți vedea cu ochiul liber aparțin de galaxia noastră, deci de Calea Lactee, galaxia Andromeda nu mai face parte din aceasta. Ea este o soră a Căii Lactee, o galaxie independentă.”
O poveste interesantă, care mi-a plăcut mult, este cea a constelațiilor Scorpionului și Orion:
„În mitologia greacă, Zeița Pământului Gaia i-a poruncit unui scorpion să îl ucidă pe arogantul vânător ceresc Orion. Acesta a fost înțepat și s-a prăbușit, dar a avut noroc și a fost readus la viață. De atunci, Scorpionul și Orion se ocolesc: când Scorpionul răsare la est, Orion apune în vest, apărând din nou abia după ce scorpionul a apus.”
De asemenea, sunt făcute referințe la modul în care diverse corpuri cerești au inspirat mai multe cărți și filme. Nu este menționat acest lucru, dar acum înțeleg de ce J.K. Rowling a ales câinele ca Animagus pentru Sirius Black din seria Harry Potter. Steaua Sirius face parte din constelația Câinelui Mare.
Nu știam că există constelația Fecioarei, așa că am fost mirată să aflu că fiecare zodie este legată de câte o constelație. Totodată, am aflat că nu aș putea niciodată să văd constelația Fecioarei în apropierea aniversării mele, pentru că la momentul respectiv, ea se află ziua pe cer, alături de Soare. Și de aceea pot vedea constelația Capricornului la țară, pentru că merg, de regulă, vara acolo. Nu cred că aș avea șanse s-o văd iarna, când este alături de Soare.
„Noaptea puteți observa mult mai bine constelațiile „opuse”, aflate pe partea cealaltă a zodiacului. Acesta este motivul pentru care, de ziua dumneavoastră de naștere, nu veți putea niciodată observa propria constelație, deoarece se află Soarele în acea constelație – cel mai bine încercați să o observați cu o jumătate de an mai devreme sau mai târziu.”
Totodată, am o veste proastă pentru adepții horoscopului: în urmă cu mii de ani, când au fost întocmite primele hărți astrologice, poziția corpurilor cerești era alta. Cu timpul, acestea au migrat un pic, a mai fost inclusă o constelație (Ofiucus, între Scorpion și Săgetător), ceea ce înseamnă că zodiacul stabilit atunci nu mai are relevanță astăzi!
„ Semnele zodiacale și constelațiile zodiacale s-au deplasat, între timp, cu o constelație, datorită rotirii axei Pământului. Din acest motiv, semnele zodiacale nu se mai folosesc în prezent în astronomie, ele servind numai în astrologie pentru întocmirea horoscoapelor. Astăzi semnele zodiacale nu mai au nicio legătură cu imaginea reală a cerului; chiar și numai din acest motiv validitatea horoscoapelor este mai degrabă îndoielnică.”
Am aflat și de ce nu se împlinesc predicțiile horoscopului! De aceea n-am eu decât foarte puține caracteristici din zodia Fecioarei și par mai degrabă o zodie de aer! Nu sunt eu atipică, poate sunt, de fapt, născută în altă zodie! Sau poate nimic în acest sens nu e relevant.
Așa cum se spune și în prefață, este o carte utilă atât pentru cei mici, cât și pentru cei mari. Nu pot decât să mai constat o dată cât de norocoși sunt copiii din ziua de azi, cu o așa varietate de cărți, frumos ilustrate și explicate! Să tot înveți astronomie!
Iar noi, adulții, avem ocazia să aflăm lucruri interesante, pe care poate nu le cunoșteam. Țin să laud ilustrațiile frumoase și adaptarea foarte bună, realizată prin notele referentului.
Dacă locuiți sau aveți ocazia să mergeți într-un loc unde stelele sunt vizibile pe cer, nu uitați de această carte! Observare plăcută!
Cartea Stele și constelații pe înțelesul tuturor, de Klaus M. Schittenhelm poate fi comandată de pe site/ul Editura Casa
Verifică disponibilitatea cărţii în librăriile online: libris, elefant, cartepedia şi cărtureşti
Ce-mi place prezentarea ta, Sorina!
Asa e , cerul e tare frumos la tara….. ❤
Merci! Da, numai bun de observat!
Într-o zi frumoasă de 8 martie, Sorina ne surprinde cu o recenzie încântătoare 🙂
Te felicit locco_smiley_10
merci! chiar frumoasa zi de 8 martie, ai vazut ce cald a fost de baba mea :))
Interesanta carte Sorina!Imi plac mai ales povestile stelelor legate de mitologie
Da, asta mi s-a parut si mie interesant. Cum se scriu adevarate povesti pe cer, cu ajutorul mitologiei.
Sorina, pe mine nu m-ai surprins. Stiam cat esti de buna si inainte de recenzia asta stelara. 😀
Merci! :))
Felicitari,foarte frumoasa prezentarea ta!
Merci!