Anna in vesmant de sange de Kendare Blake-Editura Leda

Anna in vesmant de sange de Kendare Blake-Editura Leda

by -
8

Anna în veșmânt de sânge de Kendare Blake-recenzie

Titlul original: Anna Dressed in Blood
Editura Leda
Traducerea: Adrian Deliu
Nr. pagini: 318

Kendare Blake este o scriitoare tânără, de origine coreană, dar crescută in State de părinți caucazieni. În prezent, trăiește în Lynnwood, Washington. Ca scriitoare, a abordat genuri diferite:  Anna Dressed in Blood și Girl of Nightmares sunt horror,  The Goddess War se bazează pe mitologie, iar  Sleepwalk Society este contemporană.

Anna în veșmânt de sânge face parte dintr-o serie, împreună cu Girl of Nightmares.

O poveste întunecată și complicată, cu un erou care îi ucide pe cei morți, dar, la rândul său, este îndrăgostit de moarte. Așa vei fi și tu până la sfârșitul cărții!” (Cassandra Clare)

Când am început să citesc cartea, mă așteptam să-mi placă, deoarece îmi place genul fantasy, dar aveam oarecum emoții întrucât mă sperie genul horror, pe care nu îl agreez în mod deosebit, așa încât nu știam prea bine ce impresie o să-mi facă în final. Ei bine, mi-a plăcut! Pe lângă stilul captivant, alert, cartea are un mare plus: descrierea scenelor violente și a celor de groază nu m-a oripilat. Am reușit să intru în atmosfera cărții și să însoțesc personajele în aventura lor cumva firesc, deși nu recomand cartea persoanelor foarte sensibile. Cu excepția unei scene pe care am ”digerat-o” foarte greu ( vă las să ghiciți la care fragment mă refer), am putut citi cartea chiar seara târziu. Vă recomand totuși, să o lecturați ziua!

Cas Lowood, eroul nostru, ar fi putut fi un adolescent obișnuit, crescut de o mamă singură, nevoit să-și adapteze viața de câte ori se mutau, mult prea des, dintr-un oraș în altul și implicit, de la o școală la alta…dacă mama lui nu ar fi fost o vrăjitoare – inofensivă, într-adevăr – și dacă nu ar fi fost motivul pentru care făceau acest lucru! Cas era vânător de fantome, ca și tatăl lui, a cărui cumplită moarte încă îl bântuia. Îi rămăsese drept moștenire cuțitul cu puteri speciale, cu ajutorul căruia trimitea fantomele în lumea de dincolo. Nu pe toate, căci erau mult prea multe, ci doar pe cele ucigașe!
Facem cunoștință cu Cas – Theseus Cassio – în timp ce mergea cu mașina, având drept însoțitor un autostopist, un tip vorbăreț și simpatic, deși cam ciudat.

E un tip foarte agreabil. Unul cu care-ți face plăcere să mergi la drum. Dar când o să ajungem la podul ăla, o să fie mai furios și mai urât decât oricare alt tip am mai văzut vreodată. Se spune că fantoma lui, etichetată drept Autostopistul Districtului 12, a omorât cel puțin o duzină de persoane.”

Fantomele bântuie un loc anume, neputând să se desprindă de acolo. Autostopistul bântuia o bucată dintr-o șosea din Carolina de Nord, ucigând șoferii care aveau proasta inspirație de a-l lua în mașină. Trăgea de volan și arunca mașina respectivă în râu, la trecerea peste podul unde își pierduse el însuși viața … în urma unui accident!

Cele mai multe fantome sunt simple amprente energetice ale oamenilor care au fost, fiind prinse într-o buclă, retrăindu-și iar și iar ultimele clipe sau un moment din viață care le-a marcat, putând să interacționeze cu oamenii cărora li se arătau. Fac rău, dar sunt astfel descrise încât mi-a fost o milă nesfârșită de fiecare în parte! Exterminarea lor de catre Cas, cu ajutorul cuțitului, vine aproape ca o izbăvire…
Episodul cu autostopistul are loc în ajunul unei noi mutări, pe urmele unei fantome, în urma unui ”pont” pe care l-a primit, pentru a îndeplini o nouă misiune.

Localitatea Thunder Bay, din Ontario, e destinația noastră. Acolo mă duc ca s-o extermin pe ea. Pe Anna. Anna Korlov. Anna în veșmânt de sânge.”

Pe drum, intuiția de vrăjitoare a mamei sale, îi spune că de această dată, lucrurile vor sta altfel ca de obicei. Și avea dreptate…

”Intrăm cu mașina în nori nemișcați, șoptește ea. Treburile au să-ți ia mai mult timp decât crezi.”

Așadar, ajunge într-un nou oraș, într-o nouă casă, la o nouă școală, și trebuie să încerce să se integreze, să-și facă prieteni și, în același timp, să afle despre Anna: unde bântuie, cine a văzut-o, care e povestea ei!
Când s-au instalat în casă, în timp ce mama sa descînta de jur împrejur, astfel încât nimic din ce nu e viu să nu poată pătrunde înăuntru, pisica – ce îi însoțea peste tot – are o reacție ciudată. Ce bine ar fi fost dacă i-ar fi dat atenție…

Mi-a plăcut foarte mult descrierea vieții de liceu, cu toate preocupările ei specifice, cursuri, petreceri, baluri, povești de dragoste, certuri, gelozii și răzbunări, găștile de băieți și ”bisericuțele” de fete!
Mi-au plăcut de asemenea personajele secundare, sunt foarte credibile și bine conturate. Pe unele le-am simpatizat din prima clipă, iar pe altele, nu! I-am îndrăgit pe timidul Thomas, care ascundea abilități neobișnuite – ca și bunicul său, Morfran, un personaj inedit – și pe Carmel, cea mai populară fată din școală. Am făcut cunoștință, alături de Cas, și cu cea mai temută gașcă de băieți, Oștirea Troiană!
Despre Anna, află din povestirile băieților din gașcă, ce credeau că-l sperie cu povești de groază! Îi spun despre casa bântuită de la marginea orașului, în care au fost uciși toți cei care au îndrăznit să intre! Și erau zeci…

Ajuns în fața casei, simte că e ceva în neregulă la casa în sine, ceva, pe lângă prezența celei care o bântuie. Nu se înșela, după cum veți vedea…
Nu a intenționat să intre în casa Annei în acea seară … nu lovit, inconștient și încuiat înăuntru, complet la dispoziția ei!

Anna se pogoară asupra mea, coborând treptele fără să facă vreun pas. Piciorele i se târasc în chip oribil, ca și cum nu s-ar putea folosi nicidecum de ele. Tenul alb îi e întretăiat de vene întunecate, vineții. Părul e negru, fără umbră, și se mișcă prin aer de parcă ar fi suspendat în apă, șerpuind în urmă și plutind ca stuful. E singurul lucru la ea care dă impresia că ar fi viu.”

”…am crezut că o să văd o fată tristă, înspăimântată, care omoară doar de frică și de nefericire…În loc de asta, am dat peste o fantomă cu puterea unui uragan, cu ochi negri și mâini palide, nicidecum o fată moartă, ci o zeiță moartă. Persefona, întoarsă din Hades, sau Hecate, pe jumatate descompusă.”
”Ea e moartea însăși, cumplită și irațională, și chiar când e în veșmânt de sânge și vene tot nu pot să fac altceva decât să mă holbez la ea.”

Ce o adusese în starea aceasta? Ce o împingea nu doar să omoare, ci să fie atât de crudă și sângeroasă împotriva propriei voințe, pe care, în mod cu totul neobișnuit, se pare că o avea? La fel, în mod cu totul aparte, era conștientă că e moartă, celelalte fantome nerealizând acest fapt! În atâția zeci de ani de când ucidea, era pentru prima dată când reușea să se opună acestui impuls, și asta, pentru a-l cruța pe Cas! În ea, erau două forțe diametral opuse, dar Anna în rochie albă de bal, cu față gânditoare și ochi delicați, violet, ce reușește să apară uneori din spatele chipului malefic, e înduioșătoare!
Cumplita poveste a Annei m-a bulversat…Motivul din spatele încrâncenării ei e terifiant. Nu vă dezvălui mai mult!
Fascinat de Anna, conștient de atracția reciprocă dintre ei, Cas încearcă, în mijlocul unei noi serii de crime de care nu doar Anna era vinovată, să dezlege misterul morții ei. Vroia să o omoare, sau vroia să o cruțe, împotriva oricărei rațiuni?! Nici el nu mai știa…Știa doar că ceva mai rău ca moartea, și mult mai periculos ca Anna, se apropia…

Nu mă tem. În ciuda durerii arzătoare dintre ochi și a conștiinței faptului că o creatură vine după mine…nu mă tem. Ea e cu mine. Ea e rostul meu și-o să ne salvăm, unul pe celălalt. O să-i salvăm pe toți. După care o s-o conving că ea trebuie să rămână aici. Cu mine.


Oare așa să fie?! Va reuși Cas să-și îndeplinească misiunea?

Ce îl amenința, cine îi va fi alături și care va fi deznodământul acestei înfricosătoare povești, veți afla doar citind cartea.

Veți avea parte de mult suspans, emoții, ritualuri voodoo, magie albă și magie neagră, portaluri spre necunoscut, toate împletite în jurul Annei în veșmânt de sânge!

În final, nu-mi rămâne decât să sper că o să apară cât mai curând următorul volum al seriei!

Editura LedaMulțumesc Editura Leda pentru portunitatea de a citi cartea Anna în veșmânt de sânge de Kendare Blake.
Cartea poate fi comandă de pe site-ul Editura Leda sau din librăriile online.

Autor: Oli

8 COMMENTS

  1. O recenzie super! Felicitari! Ai reusit sa-mi provoci interesul si m-ai lasat cu multe intrebari la care nu stiu raspunsul. Ce sa mai, trebuie sa citesc cartea! Norocul meu ca o am deja.

  2. Abia asteptam recenzia ta la ” Anna ..” ! Frumoasa recenzia! Se vede ca aceasta carte este buna. O voi citi si eu, curand.

  3. Multumita une prietene dragi sm cartea,si datorita recenziei tale e urmatoarea la citit,bravo Oli

  4. Felicitari Oliviana! O recenzie captivanta si foarte frumoasa! Cartea este si pe lista mea de lecturi.

  5. Multumesc pentru aprecieri! Imi pare bine ca va tenteaza cartea in urma impresiilor mele! Sa o cititi cu placere si „curaj”!Merita!

  6. Nu sunt adepta cartilor horror, insa recenzia ti-a iesit foarte bine. Pot spune ca a reusit sa ma tenteze.

  7. Multumesc Daniela! Sa stii ca nici eu nu sunt o fana a cartilor horror, dar aceasta chiar mi-a placut!

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.