Mandrie si prejudecata – Jane Austen sau forta nedisimulata a romantismului
Mândrie şi prejudecată de Jane Austen sau forţa nedisimulată a romantismului
Mândrie şi prejudecată – Voi începe cu o mărturisire, de-a lungul vremii, am lecturat cu plăcere şi emoţie de zeci de ori acest roman şi am văzut aproape toate ecranizările lui căutându-i pe Elizabeth Bennet şi Fitzwilliam Darcy, cei pe care imaginaţia mea îi plăsmuise când am citit prima oară cartea.
„Romantismul există în toate epocile şi la toate vârstele.” Jean-Claude Lalanne-Cassou
La un moment dat m-am întrebat de ce oare revin la „Mândrie şi prejudecată (Pride and Prejudice)”. Ce anume mă fascinează sau îmi stârneşte curiozitatea. Răspunsul a venit de undeva din inima mea, acolo unde dragostea pentru frumos sălăşluieşte, nestingherită şi mai ales dornică să ţâşnească la suprafaţă în întâmpinarea sublimului.
Pentru că nu poţi să îţi imaginezi iubirea fără romantism (fără sensibiliate şi entuziasm), iar Jane Austen tocmai acest aspect l-a reliefat cu fineţe în romanul său.
Dincolo de calităţile sau defectele celor doi protagonişti rămânem încântaţi de latura romantică a naraţiunii care acţionează ca un resort asupra sufletelor noastre.
După ce parcurgi „Mândrie şi prejudecată” ai certitudinea că iubirea într-adevăr e capabilă să mute munţii din loc şi speranţa că un EL îşi va proba sentimentele învăluindu-te cu puterea acestora.
Sigur, romanul plăteşte tribut epocii în care a fost scris (şi în care se desfăşoară acţiunea), însă nu acesta este filonul de aur care îl face să strălucească, ci modul straniu, aproape revoltator în care iau naştere sentimentele celor doi (iniţial Darcy considerând-o pe Elizabeth „aceptabilă, dar nu destul de frumoasă ca să mă tenteze pe mine”, cuvinte auzite întâmplător de domnişora Bennet care „rămase cu sentimente nu prea cordiale pentru el” şi schimbarea produsă relativ repede în mintea lui „meditam la marea plăcere pe care ţi-o pot da doi ochi frumoşi pe chipul unei femei drăguţe”), dezvoltarea în condiţii dramatice ale acestora (o serie de evenimente neplăcute legate de familiile lor şi prieteni comuni), dar mai ales cum se reconstruiesc personalităţile sub semnul iubirii (astfel Elizabeth renunţă la prejudecăţi „când însă considera cât de nedrept îl condamnase şi-l mustrase, mânia se întorcea asupra ei înseşi” iar Darcy recunoaşte că „am fost toată viaţa un egoist-în practică, deşi nu şi în principii. Când eram copil am fost învăţat ce este drept, dar n-am fost învăţat să-mi îndrept caracterul. Mi-au fost recomandate principii bune, dar am fost lăsat să le aplic într-un spirit plin de mândrie şi înfumurare….aşa aş fi putut să fiu încă, dacă nu aţi fi fost dumneavoastră scumpă şi fermecătoare Elizabeth! Prin dumneavoastră am învăţat să fiu modest.”).
Altfel spus, pentru cine şi-a propus o întâlnire cu iubirea prin intermediul lecturii, alegerea acestui roman ar putea să reprezinte un prilej de mare bucurie şi un popas inedit într-o oază magică de romantism, acolo unde fiecare dintre noi îşi doreşte să ajungă uneori, chiar şi numai pentru simplu fapt, de a se reîntoarce cu mai mult optimism la lumea secolului XXI.
Autor: Dorina Georgescu
Iti multumesc Dorina! Desi imi plac romanele de dragoste / historical romance , trebuie sa marturisesc ca pana acum nu am citit „Mandrie si prejudecata”. E cazul sa remediez problema!
Mandrie si prejudecata- unul din romanele mele preferate. As reciti oricand cartea. <3 la fel ca orice alta carte scrisa de Jane Austen.
Multumesc, Alina. Astept opinia ta dupa ce vei citi cartea. Iti doresc un weekend placut cu surprize placute!
Ma bucur, Daniela. As dori sa aflu care sunt celelalte romane preferate de tine. Daca „Mandrie si prejudecata” ne-a „sedus” pe amandoua, e posibil sa imi doresc sa citesc cartile care se afla pe lista ta de preferinte( sau sa le recitesc). Iti doresc un weekend cu surprize frumoase!
Felicitări Dorina!
Cartea mea preferata!
Trebuie sa marturisesc ca nici eu nu am citit cartea. Felicitari .se vede ca e pe gustul dumneavoastra. Am cartea… intro zi
Astept sa schimbam impresii, Vero. Iti doresc un weekend minunat!
Multumesc mult, Geo! 🙂
Iti doresc un weekend cu multa dragoste!
felicitari dorina!mi-a placut totdeauna jane austen ,dar preferata mea a ramas „mindrie si prejudecata”.alina,vero trebuie neaparat s-o cititi.
superba si incitanta prezentarea,inca odata felicitari dorina!
Multumesc mult, Arci! Iti doresc un weekend frumos ca sufletul tau! <3
Bineînțeles că am auzit de carte, cred că și cei care nu citesc măcar au auzit de ea, însă nu am apucat să o parcurg. Chiar sunt curioasă dacă e genul meu și sper să o încerc cât mai curând. 😀
Astept cu interes sa opinia ta. 🙂 Iti doresc un weekend de vis, Roxana!
Este una dintre cartile pe care le-am iubit pt emotia dulce pe care o genereaza. Are acel romantism clasic care cucereste si fascineaza. Recenzia ta m-a purtat din nou printr-o poveste atat de usor de indragit. Felicitari!
Exact! Cucereste si fascineaza! Multumesc, Mara. Iti doresc un weekend romantic! 🙂
Superba recenzie felicitari , abia astept sa citesc si eu cartea si sper sa ma indragostesc si eu de ea…
Multumesc, Denisa. E o recenzie, sa zicem…altfel (ca sa fiu in spiritul colegelor mele). De fapt mi-am propus doar sa ii ispitesc pe cei indragostiti de literatura… Iti doresc un weekend cu „ispite” placute! 🙂
Felicitari, Dorina ! Mandrie si prejudecata este romanul meu de suflet ! In fiecare an in preajma sarbatorilor de iarna recitesc acest roman. Pentru mine a devenit o traditie. Sentimentele pe care le resimt de fiecarte data cand citesc aceasta poveste de dragoste, completeaza magia acestor sarbatori ! Recenzia ta este superba ! O astept cu multa placere pe urmatoarea ! locco_smiley_37 locco_smiley_10
Multumesc, Iliuta. Frumos obicei de Craciun! Magie intretinuta cu magie! Si multa dragoste!
Iti doresc un weekend vesel cu un strop de magie! <3
Felicitări 🙂
Multumesc mult, Cosmin! Iti doresc un weekend placut cu surprize frumoase! 🙂
Prin emoțiile pe care le transmite, cartea aceasta nu se va demoda niciodată.
„Mandrie si prejudecata” este cartea mea de suflet. Tocmai ce am recitit-o 🙂 . Liz si Darcy raman cuplul meu preferat. Daca ar fi sa spun de ce imi place aceasta carte nu as putea spune succint. Pur si simplu imi atinge sufletul, rsonajele atat de bine conturate, replicile, modul de exprimare, umorul degajat, finalul 🙂
Serile le-am vazut dar cea din 1995 este preferata (vazuta si revazita 🙂 )
O carte de nota 10+ pe care o recitesc cu drag.
[…] Mandrie si prejudecata – Jane Austen sau forta nedisimulata a romantismului – Dincolo de calităţile sau defectele celor doi protagonişti rămânem încântaţi de latura romantică a naraţiunii care acţionează ca un resort asupra sufletelor noastre. […]
[…] romanul devenit faimos, scris de Jane Austen, Mândrie și prejudecată, domnul Collins ia parte la un joc de whist la o […]