Cartea vietii de Deborah Harkness-Editura Litera-recenzie

Cartea vieţii de Deborah Harkness-Editura Litera-recenzie

Titlul original: The Book of Life
Editura Litera
Traducere: Ana Dragomirescu
Nr. pagini: 589

All Souls Trilogy:

1.A Discovery of Witches-Cartea pierdută a vrăjitoarelor

2. Shadow of Night-Școala nopții

3. The Book of Life-Cartea vieții 

Cele trei cărți nu sunt de sine-stătătoare, fiecare fiind continuarea volumului anterior, astfel încât trebuie citite împreună.

Am perceput această carte ca având trei planuri care se ”topesc” unul în altul: pe un plan se află povestea cu vrăjitori, vrăjitoare, vampiri și demoni, care trăiesc într-o lume fantastică, întrepătrunsă cu cea a oamenilor, cu superstițiile, miturile și tradițiile ei; pe un alt plan se află prețioasa lecție despre istoria locurilor, timpurilor și oamenilor care prind viață atât de veridic între paginile cărții, iar în planul principal se află superba poveste de dragoste dintre un bărbat și o femeie, ce s-au descoperit suflete pereche. Iar povestea nu se sfârșește aici, ea continuă în volumul trei, Cartea vieții! Cu aceste impresii am încheiat volumul doi, Școala nopții. Acum, la final de volum trei, pot spune despre Cartea vieții că este cireașa de pe tort a seriei (scuzați expresia clișeică, dar foarte potrivită), încheind în mod spectaculos această superbă trilogie, sub impresia căreia o să rămân multă vreme.

”Cea care supraviețuiește nu e cea mai puternică dintre specii, nici cea mai inteligentă, e cea mai adaptabilă la schimbare.” Să descoperim așadar care este această specie atât de adaptabilă la schimbare, menită să supraviețuiască.

În Cartea pierduta a vrăjitoarelor, în Anglia zilelor noastre, Diana Bishop – istoric, profesor universitar și vrăjitoare – îl întîlnește pe Mathew Clairmont – om de știință, profesor universitar și vampir…

Uniți de o iubire interzisă, căsătoriți în ochii vampirilor și conform legii bisericești, vânați de Congregație (adunarea supremă a ființelor supranaturale – vrăjitoare, vampiri și demoni), Mathew și Diana au realizat că exista un singur loc în care se puteau refugia, și acela era… trecutul! Era o opțiune valabilă, deoarece Diana era o ”torcătoare de timp”, abilitate moștenită de la tatăl său, un foarte puternic vrăjitor. Prin urmare, în volumul doi – Școala nopții – îi însoțim într-o călătorie în trecut, în Anglia elisabethană.

Din prezentarea volumului trei – Cartea vieții, aflăm că

”…. proaspăt întorşi din călătoria în timp ce i-a purtat până în Anglia anilor 1590, Diana Bishop şi Matthew Clairmont sunt aşteptaţi de vechi prieteni, dar şi de noi ameninţări. Vestea că Diana urmează să nască gemeni este primită cu entuziasm, dar şi cu îngrijorare. În timp ce Diana trebuie să-şi apere poziţia în mijlocul complicatului neam de Clairmont, păstrând totodată secretul asupra adevăratei naturi a puterilor ei, Matthew îşi vede propriile taine scoase la lumina atunci când Benjamin, fiul pe care îl credea pierdut, revine în viaţa lui cu gânduri negre şi o puternică dorinţă de răzbunare. Singura cale de a-şi ocroti familia şi prietenii rămâne reîntregirea misteriosului manuscris Ashmole 782 şi descifrarea conţinutului său. Strângând în jurul lor vampiri, vrăjitoare, demoni şi chiar oameni, Diana şi Matthew se lasă conduşi de scrierile străvechi, dar şi de ştiinţa modernă, într-o palpitantă aventură a cunoaşterii la capătul căreia vor află cine sunt cu adevărat.”

Ne reîntâlnim cu Diana și Mathew – întorși din fascinanta lor călătorie în trecut – în Franța, la Sept-Tours, castelul fortăreață care era de secole reședința familiei de Clermont. Mi-a plăcut foarte mult cum toți prietenii veniseră să fie alături de familie pentru a-i întâmpina pe cei doi, astfel încât și noi, cititorii, avem ocazia să reîntâlnim personajele îndrăgite în volumele anterioare: vampirii Isabeau – mama lui Matthew – și Marthe, menajera acesteia; Fernando – cumnatul lui Matthew (fusese partenerul fratelui său Hugh, dispărut de secole, dar era încă credincios amintirii acestuia); fiul său Marcus și credinciosul Gallowglass, nepotul lui, care era la rândul său îndrăgostit de Diana și dispus s-o apere cu prețul vieții; Miriam, al cărei soț se sacrificase pentru onoarea lui Mathew într-una din viețile trecute – adică cu secole în urmă – și puternicul și întunecatul Baldwin, temutul șef al clanului acesta de vampiri.

Facem cunoștință în acest volum și cu sora lui Matthew, Verin, căsătorită și foarte îndrăgostită de un muritor. Erau de asemenea prezenți demonii Hamish –prietenul lui Mathew și Nathaniel cu soția sa Sophie, care era vrăjitoare, împreună cu fetița acestora nou-născut (acesta era un alt cuplu interzis în ochii Congregației, format de un demon și o vrăjitoare). Tot vrăjitoare era și Sarah, mătușa Dianei care era în doliu după partenera ei, Emily, veste care o va dărâma pe Diana, mai ales când va afla circumstanțele morții acesteia, pe care nu vi le dezvălui.

Nici oamenii nu lipsesc dintre personaje, dintre aceștia făcînd parte Phoebe-iubita lui Marcus, și Chris, colegul Dianei de la universitate și un prieten adevărat, care va apărea ceva mai târziu în peisaj, când Diana își va relua postul la catedră (vă aduceți aminte că atât Diana, cât și Marcus, erau profesori universitari!) Alături de acest mozaic de personaje care mai de care mai inedite, vor mai apărea câteva, pe care o să le cunoașteți pe parcurs. Și să n-o uităm pe Corra, balauroaica cea năzdrăvană care era duhul Dianei…

colaj 1 cartea vietii Vă aduceți aminte din volumul doi că în trecut, Phillip, tatăl lui Mathew, o însemnase cu jurămînt de sînge pe Diana ca fiind fiica lui prin legământ? Ei bine, revenită în prezent, se va dovedi că acesta era cel mai mare dar care îi putea fi făcut, garantându-i siguranța în fața oricărui vampir, după cum veți vedea...”Chiar și la sfârșitul călătoriei în timp, legământul pecetluit cu sânge încă putea fi auzit și, conform lui Verin de Clermont și lui Gallowglass, rămăsese asurzitor.”

Congregația reprezenta în continuare un pericol foarte mare pentru Diana și Matthew, având în vedere că ei formau un cuplu interzis (între un vampir și o vrăjitoare), mai ales acum că Diana era însărcinată (și nu oricum, ci având gemeni), lucru considerat imposibil, care contrazicea mii de ani de biologie în privința împerecherii între specii. Erau vânați pentru a li se afla secretul…

Cu toate acestea, nu Congregația era pericolul cel mai mare care îi amenința, ci acesta pândea chiar lângă ei. Era vorba de boala de care suferea Matthew, furia sângelui, ale cărei manifestări erau atât de cumplite, încât existența ei era negată și ascunsă cu mare grijă, iar Mathew făcea din răsputeri eforturi pentru a o ține sub control.

– Furia sângelui. S-a agravat. Matthew își coborî fruntea deasupra mîinilor încleștate, într-o poziție de rugăciune.
– Bineînțeles că s-a agravat. Acum te-ai împerecheat. La ce te așteptai?
Reacțiile chimice și emoționale care însoțeau împerecherea erau intense. Până și vampirilor perfect sănătoși le venea greu să-și scape din ochi perechile. Situațiile în care le era imposibil să fie împreună duceau la iritare, agresivitate, anxietate și, arareori, la nebunie. Pentru un vampir care suferea de furia sângelui, atât impulsul împerecherii, cât și efectele separării, erau mai intense.
– Mă așteptam să fac față. Matthew își coborî fruntea până când și-o așeză pe degete. Credeam că dragostea pe care o simt pentru Diana o să fie mai puternică decât boala. A trebuit să mă silesc să plec de lângă ea în noaptea asta.
– Dacă Diana te iubește, se va adapta.

Povestea de dragoste dintre Diana și Matthew e în continuare foarte frumoasă, în ciuda ferocei posesivitați a lui Matthew și a dependenței lui greu de controlat față de prezența Dianei în imediata lui apropiere.

”- Îți mulțumesc că ai vegheat-o pe Diana, maman, spuse el, sărutând-o pe obraz.
Isabeau își puse o palmă pe obrazul lui, căutând, ca și Fernando, semnele furiei sângelui.
– Ar trebui să te veghez și pe tine?
– Sunt bine. Sincer! spuse Matthew. După ce sunetul pașilor liniștiți ai lui Isabeau se pierdu în depărtare, Matthew deschise larg ferestrele și trase un scaun lângă ele. Sorbi mireasma intensă de turiță a verii și parfumul ultimelor micșunele. Sunetul respirației regulate a Dianei, venit de la etaj, se amesteca printre celelalte cântece ale nopții pe care numai vampirii le puteau auzi: pocnetele rădaștelor care își încleștau coarnele în lupta pentru femele, horcăitul pârșilor ce alergau printre creneluri, chițăitul ascuțit al fluturilor cap-de-mort, mișunatul jderilor de pădure care se cățărau în copaci…În mod normal, Mathew savura ora aceasta liniștită…În noaptea asta însă, nici mirosurile și nici sunetele familiare ale căminului nu-și mai puteau țese vraja. Un singur lucru ar fi putut…Matthew urcă scările până la ultimul etaj al turnului. Privi în jos către trupul adormit al Dianei. Îi netezi părul și zâmbi când soția lui își împinse instinctiv capul în mâna lui. Oricât ar fi părut de imposibil, se potriveau: vampir și vrăjitoare, bărbat și femeie, soț și soție. Nodul strâns în jurul inimii lui slăbi cu câțiva milimetri. În tăcere, Mathew își dădu jos hainele și se srecură în pat…Răsuflă de câteva ori și inima i se potoli, neliniștea i se risipi. Diana îi oferea pacea pe care n-o putuse găsi. Aici, în cercul format de brațele lui, se afla tot ce-și dorise vreodată. O soție. Copii. O familie a lui.”

Un personaj foarte controversat este Baldwin, fiul cel mare al lui Phillip, care nu vrea să accepte apartenența Dianei la familia de Clearmont, al cărei șef era, și nici paternitatea lui Matthew asupra copiilor, ceea ce va duce la un moment de cotitură în dinamica clanului.

”Poate că întoarcerea voastră în timp e suficientă pentru a răspunde întrebărilor despre jurământul pecetluit cu sânge, însă numai cea mai neagră dintre magii – sau dintre infidelități – poate explica sarcina asta…Copiii nu pot fi ai tăi, Mathew.
– Diana poartă copiii mei, zise Matthew, cu ochi periculos de întunecați.
– Dacă-i așa, vor fi cei mai detestați și mai vânați prunci pe care lumea i-a cunoscut vreodată. Toate ființele vor lătra după sângele lor. Și al vostru.
Am observat dispariția bruscă a lui Mathew de lângă mine și în aceeași clipă am auzit cum scaunul lui Baldwin se rupe. Când mișcarea încețoșată încetă, soțul meu stătea în spatele fratelui său, cu brațul încolăcit în jurul brațului acestuia, apăsând un cuțit pe pielea de deasupra inimii lui Baldwin.
– Oi fi tu capul familiei, Baldwin, dar să nu uiți niciodată că eu sunt asasinul ei! Mârâi Matthew.
– Asasin? Am încercat să-mi ascund nedumerirea, căci o altă latură a lui Matthew tocmai ieșise la lumină. Om de știință. Vampir. Războinic. Spion. Prinț. Asasin.”

Aveau o singura portiță de scăpare de sub dominația lui Baldwin: formarea unui vlăstar! În ce consta acest lucru și ce urmări ar avea, veți vedea…În acest moment al acțiunii însă, Matthew nu este dispus să riște, însă în curând va fi pus să aleagă între ordinul lui Baldwin de a ucide pe cineva drag, ordin căruia era obligat să i se supună, și rugămintea disperată a Dianei, pe care era incapabil s-o refuze…cumplită dilemă..

Mi-a plăcut foarte mult iubirea necondiționată pe care cei doi o împărtășeau, siguri de sentimentele lor și unul de celălalt. Împreună erau puternici, de neînvins, chiar dacă totul era împotriva lor. Mi-a plăcut de asemenea sprijinul constant al familiei și prietenilor, ideea de clan fiind foarte frumos reliefată în carte.

Acțiunea ne poartă din Franța în Madison, New York, casa copilăriei Dianei, unde locuia Sarah. Ne mutăm din teritoriul vampirilor în cel al vrăjitoarelor, iar puternicul Sabat din Madison îi acceptă pe cei doi, deși trădători se găsesc pretutindeni…

Acțiunea atinge cote dramatice când în peisaj apare Benjamin, maleficul fiu al lui Matthew, creat de acesta cu secole în urmă și abandonat. Îi transmisese furia sângelui, iar manifestările și faptele acestuia erau de neînchipuit, amenințând echilibrul dintre vampiri și vrăjitoare. Mathew, ajutat de Marcus și Miriam pe de o parte, și de Chris și echipa sa de cercetători pe de altă parte, se află într-o luptă contra cronometru pentru a afla ce anume provoacă boala și dacă există vreun leac. Făcând o paranteză, mi-a plăcut faza în care Matthew, distinsul profesor de Clearmont, stă în fața unui grup de studenți și oameni de știință și își recunoaște identitatea, explicându-le calm că el este un vampir, în vârstă de treizeci și șapte de ani, plus/minus o mie cinci sute!!

Diana, la rândul ei, trebuia să dea de urma străvechiului manuscris Ashmole 782 – Cartea pierdută a vrăjitoarelor – care dezvăluia secretele speciilor supranaturale, pentru a afla de ce erau vânați ea și Matthew și care era miza pentru care erau interzise împerecherile mixte, în special cele între vampiri și vrăjitoare. Pe urmele ei, vom ajunge la Londra, în locurile unde Diana și Matthew fuseseră în 1590, fapt care a lăsat semne în timp, deși nu a schimbat viitorul. Veți vedea la ce mă refer…

O vom însoți de asemenea pe Diana la Veneția, unde va avea de înfruntat de una singură Congregația. De ce de una singură, ce s-a întâmplat cu Matthew, va reuși ea să descopere Cartea vieții? Sunt doar câteva din întrebările la care veți găsi răspuns citind cartea. Chiar dacă recenzia mea-rezumat este stufoasă, v-am dezvăluit doar o mică parte din captivantele întâmplări prin care vor trece eroii noștri, iar restul vă invit să le descoperiți. După cum am mai spus referindu-mă la această trilogie, nu este ușor de citit, fiind deosebit de complexă, detaliată, cu multe personaje, cu referiri la noțiuni științifice și de cultură generală, dar vă asigur că merită!

Mie mi-a plăcut, m-a emoționat, m-a impresionat și s-a clasat pe un sigur loc fruntaș în topul preferințelor mele. Acțiunea bine închegată, personajele fascinante de care m-am îndrăgostit, calitatea și eleganța scriiturii, alături de o mare acuratețe a detaliilor și de documentarea minuțioasă vizibilă în informațiile transmise, fac din această trilogie una de excepție, din punctul meu de vedere. Aducând laolaltă oameni, vrăjitoare, vampiri și demoni pe care îi plasează cu măiestrie în lumea cotidiană, integrîndu-i firesc în lumea oamenilor în jurul unei fragile granițe între natural și supranatural, autoarea ne atrage în mijlocul acestora, ducând fantasy-ul la un alt nivel, care îl poate cu ușurință cuceri chiar pe cititorul care nu e fan declarat al acestui gen.

colaj 2 cartea vietii

editura-literaCartea Cartea vieţii de Deborah Harkness  Poate fi comandată de pe site-ul Editura Litera.

Verifică disponibilitatea cărţii în librăriile online: libris, elefant, cartepedia, Divertalibrărie.net şi cărtureşti

 

17 COMMENTS

  1. Bravo Ella,de când așteptam recenzia 🙂 felicitări,ai descris cu multă acurateț o carte superba,se vede cât de mult ti-a plăcut seria(ca și mie de altfel 🙂 )

  2. Ella, tu vrei sa ma omori…nu te lași pana nu ma faci sa iau la citit seria!!! O recenzie emotionanta si plina de suspans…imi inchipui cum e cartea! Felicitari!

  3. Superb Ella,o carte foarte minutios documentata,iar din recenzia ta se vede ca ti-a placut mult!felicitarile mele!

  4. off,geo,norocoasa!vreau si eu seria,dar vreau sa o iau impreuna,sau macar 2din acelasi loc.la elefant era doar aceasta carte ieri.off

  5. Bravo Oli! Si de aceasta data m-ai tentat! Imi place si recenzia, dar si colajele. De carte sunt convinsa ca este o bijuterie!

  6. Multumesc pentru aprecieri, ma bucur ca recenzia mea v-a placut. Este o trilogie care merita citita. Pe mine m-a incantat, ceea ce se vede din cele scrise. Pozele din colaje le-am ales anume, fiecare are semnificatia sa, si chiar un indiciu in plus fata de ce n-am spus in prezentare.

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.