Cleo, o pisicuță curioasă, de Holly Webb-Litera Mică-recenzie

Titlul original: The Curious Kitten

Editura: Litera Mică

Colecția Prima mea Lectură

Povești cu pisicuțe

Seria Violet

Anul aparitiei: 2016

Traducere de: Justina Bandol

Ilustrații de: Sophy Williams

Număr pagini: 126

Gen: carte pentru copii

Cotație Goodreads: 4,45

   Nu regret nicicând mai mult copilăria decât atunci când văd câte cărți frumoase pentru cei mici au apărut. Dacă aș fi acum copil sau dacă aceste cărți ar fi existat pe vremea mea, cred că mi-aș fi împins părinții la faliment: aș fi pus ochii pe toată colecția „Povești cu pisicuțe”.

  „Cleo, o pisicuță curajoasă” face parte din seria violet a colecției „Prima mea lectură”, pentru copiii de peste 7 ani, care încep să citească fluent. Este adaptată nivelului copiilor de înțelegere, îi învață multe despre pisicuțe, despre cum e să aibă un animal de companie pe care să-l îngrijească. De asemenea, ne sunt oferite informații despre animăluțe pe care nici unii adulți nu le cunosc. De prisos să adaug că ilustrațiile sunt foarte reușite.

  Ce m-a determinat să aleg această carte, pe lângă pasiunea mea pentru pisici? Coperta! Mai precis, pisicuța de pe copertă, ce seamănă leit cu a mea! Uitați-vă și spuneți-mi, nu seamănă leit?

Cleo, o pisicuță curioasă de Holly Webb-Litera Mică

„Nu văzuse niciodată o pisică atât de frumoasă. Avea o culoare cu totul neobișnuită – era în cea mai mare parte roșcată, dar cu pete mari negre și cu urechi tot negre enorme, de-ai fi zis că-i crescuseră mult mai repede decât restul corpului.”

  Pisicile cu un asemenea colorit poartă numele de „tricolore” sau „calico”. Responsabilă este o mutație genetică, ce apare numai la femele. Masculii tricolori sunt foarte rari, 1 la 3000.

  Așadar, Cleo, pisicuța tricoloră, are o viață cât se poate de bună: a fost adoptată de o familie iubitoare și este feblețea lui Amber, mezina.

  Curioasă, ca toate pisicile, iese pe stradă și intră în duba unui muncitor. Acesta închide ușile dubei și pleacă, fără să aibă habar ce transportă.

  Amber înnebunește de grijă, o caută peste tot, lipește afișe pe stâlpi, parcă mă vedeam pe mine atunci când am trecut prin aceeași experiență.

  În același timp, pisicuța ajunge în altă parte a orașului, coboară din dubă și se furișează într-o curte. O găsește băiețelul care locuia acolo, îi dă de mâncare și o ascunde în casă. Familia mai are un pisoi, care nu vede deloc cu ochi buni faptul că i se încalcă teritoriul.

Cleo, o pisicuță curioasă de Holly Webb-Litera Mică

„George îl iubea, dar Piratul păruse întotdeauna a fi mai mult motanul mamei lui. Nu se juca prea mult cu George. Nu la fel se întâmpla cu pisicuța asta săltăreață… Ea ar fi putut să fie a lui.”

„George se ridică și încercă să-l alunge pe motan din cameră, dar Piratul nu-l asculta. Coti iute pe lângă el și sări la pisicuța cea nouă, trimițând-o cât colo cu o lovitură de labă.”

  Ce se va întâmpla cu Cleo? Va rămâne la acest băiețel? Își va regăsi stăpânii? Nu rămâne decât să aflați pe cont propriu, ce dacă este o carte pentru copii? Este „+7”, nu „-7”.

  Este o carte foarte utilă pentru cei ce vor să afle mai multe despre pisici, atât pentru copii, cât și pentru adulți. Găsim multe informații despre personalitatea acestora: pisicile sunt independente, dorm în cea mai mare parte a zilei, mai ales dacă sunt pui, percep lumea în primul rând, prin miros și nu suportă să li se încalce teritoriul; încearcă să-ți atragă atenția: dacă citești, se așază pe carte, dacă lucrezi la laptop, sar pe tastatură etc. Atunci când par să se alinte, ele, de fapt, marchează locul cu propriul miros.

„O să se descurce, draga mea. Știi că pisicile sunt destul de independente. Și gândește-te cât timp petrece Cleo dormind! O să-și păstreze cheful de joacă pentru orele când suntem toți acasă.”

„Mama lui Amber lucra la calculator și o mângâiase puțintel, dar, când Cleo încercase să sară pe tastatură, o alungase.”

„Se strecură precaută mai departe și se frecă de una dintre cutii. Îi plăcea locul acesta și voia să-l marcheze.”

  Totodată, povestea lui Cleo promovează adopția de animale și le transmite copiilor iubirea față de acestea:

„Poate că motanul lor se mișca mai încet și nu se mai pricepea să alerge după jucării, dar noaptea dormea aproape întotdeauna la picioarele lui George.”

Despre autoare:

  Holly Webb este o autoare britanică de cărți pentru copii. Locuiește în Berkshire, împreună cu soțul și cei trei copii ai săi. Conform notei de final din carte, scrie înconjurată de pisici, care îi distrag atenția de la calculator prin tot felul de mijloace. Deci de aici scena în care Cleo vrea să sară pe tastatura calculatorului, în timp ce mama lui Amber lucrează…

Cartea Cleo, o pisicuță curioasă de Holly Webb poate fi comandată de pe site-ul Litera

Verifică disponibilitatea cărţii în librăriile online: libris, elefant, cartepedia, librărie.net şi cărtureşti

Literatură pentru copii-Piticot

Cleo, o pisicuță curioasă de Holly Webb-Litera Mică

10 COMMENTS

  1. Foarte draguta aceasta recomandare! Poate fiindca imi plac si mie pisicile, poate fiindca am si eu una (care seamana mai mult cu Piratul din poza). Este important sa promovam protejarea animalutelor si orice educatie in acest sens e binevenita, mai ales sub forma unei carticele simpatice.

  2. O carte buna poate fi citita la orice varsta chiar daca este pentru copii.Felicitari Sorina!

  3. Cleo e și numele papagalului meu (unul dintre ele) 😀 Bun venit în lumea iubitorilor de animale! :)))

    Felicitări pentru această recenzie, Sorina 🙂

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.