Fantastic Beasts and Where to Find Them de J.K. Rowling-recenzie
Fantastic Beasts and Where to Find Them, de J.K. Rowling (sau Newt Scamander, cum preferați)-recenzie
Titlul original: Fantastic Beasts and Where to Find Them
Editura: Bloomsbury
Anul aparitiei: 2017
Limba: engleză
Număr pagini: 99
Gen: bestiar fantastic
Cotație Goodreads: 3,95
„Fantastic Beasts and Where to Find Them” este una din carțile scrise de J.K.. Rowling pentru fundațiile Comic Relief și Lumos, alături de „Quidditch through the ages” și „The Tales of Beedle the Bard” (tradus la noi „Poveștile Bardului Beedle”). Banii obținuți din vânzarea acestor trei cărți sunt folosiți pentru sprijinirea copiilor defavorizați din toată lumea.
Dar care-i treaba cu aceste cărți? Fac parte din universul Harry Potter, fără a face parte din serie, cu acțiunea și personajele pe care le știm.
Cum mai există un „Fantastic Beasts and Where to Find Them”, apărut și la noi, tradus „Animale fantastice și unde le poți găsi”, mulți s-au întrebat dacă este vorba de una și aceeași carte. Ei bine, nu! Bestiarul „Fantastic Beasts and Where to Find Them” nu este același lucru cu scenariul „Animale fantastice și unde le poți găsi”. Amândouă fac parte din universul Harry Potter, amândouă sunt scrise de J.K. Rowling și îl implică pe Newt Scamander, dar nu sunt unul și același lucru!
Primul apărut a fost bestiarul, colecția de animale fantastice. Pe baza sa, a apărut celebrul film „Fantastic Beasts and Where to Find Them” („Animale fantastice și unde le poți găsi”), creându-se o poveste, cu acțiune, fir narativ, personaje și toate cele. Mai târziu, în librării a apărut scenariul filmului, sub formă de carte, însă este vorba doar de scenariu, nu de bestiar. Se presupune că Newt Scamander a scris bestiarul, la care lucra în timpul celor petrecute în film. Desigur, varianta pentru Încuiați/Mageamii este că J.K. Rowling l-a scris, bestiarul fiind o operă de ficțiune, așa că șșșștttt! Încălcăm Secretul și vine MACUSA după noi!
De curând, bestiarul a fost reeditat, fiind adăugate 6 animale fantastice. Noua ediție vine la pachet cu o copertă superbă și cu ilustrații. Așa putem înțelege mai bine descrierile acelor animale. Ce are în minus noua ediție față de cea veche? Notițele făcute pe margine (sau care se presupune că au fost făcute, în varianta pentru Încuiați/Mageamii) de către personajele din serie. Mi-a plăcut foarte mult partea aceea și îmi pare rău că în noua ediție a dispărut. În afară de caracterul comic al comentariilor, acestea dau un plus de autenticitate și sentimentul de apropiere de personajele seriei, acum absente.
În ambele ediții, întâlnim descrierile animalelor fantastice în ordine alfabetică, precum și clasificarea oficială a acestora din punctul de vedere al Ministerului Magiei (M.O.M. – Ministry of Magic Classification). În introducere, asistăm la mai multe clasificări realizate de-a lungul timpului, în funcție de diverse criterii.
De asemenea, aflăm că destule animale fantastice au fost zărite în lumea Încuiaților/Mageamiilor, apărând în presa acestora sau în basmele pentru copii. Un incident care putea să se termine destul de neplăcut este relatat în carte: un dragon a scăpat de sub control și a nimerit pe o plajă plină de Încuiați/Mageamii, însă din fericire, o familie de vrăjitori a rezolvat situația, aplicând farmece de memorie în masă. Păstrarea secretului în privința animalelor fantastice este o problemă, mai ales când acestea sunt de talie foarte mare: hipogrifi, dragoni. Ce măsuri de protecție sunt adoptate pentru a le ascunde puteți afla citind cartea.
Mi-am amintit cu drag de seria Harry Potter, reîntâlnind animale magice precum baziliscul (vasilisc, mai nou), Demiguise (tradus la noi cam neinspirat „Deghizuș”), din blana căruia se fac pelerinele de invizibilitate, unicorni, Niffleri, Sfinx, pasărea Phoenix și multe altele.
Una dintre secțiunile mele preferate este cea dedicată dragonilor, în care sunt prezentate cele 10 rase principale. Mi-am amintit de Harry Potter și Pocalul de Foc, când cei patru campioni au avut de confruntat câte un exemplar: Chinese Fireball, Common Welsh Green, Hungarian Horntail (Țintatul Maghiar al lui Harry, mai țineți minte?), Swedish Short-Snout. Nostalgia după primul volum din serie și-a făcut simțită prezența odată cu Norwegian Ridgeback (îl mai știe cineva pe Norbert?). Totodată, sunt mândră să aflu că Romanian Longhorn este inclus în această lucrare și că țara noastră este renumită pentru cea mai importantă rezervație de dragoni din lume: „The native territory of the Longhorn has now become the world’s most important dragon reservation , where wizards of all nationalities study a variety of dragons at close range.”. Știu că Charlie Weasley avea treabă pe aici, poate dăm întâmplător peste el.
Am început prin a vă spune că această nouă ediție conține 6 animale în plus față de cea precedentă. Care sunt acestea?
Hidebehind (apare în legenda fondării școlii Ilvermony, din America), Hodag (evident, provine din America de Nord), Horned Serpent (Șarpele cu corn, după care a fost denumită una dintre casele școlii Ilvermony), Snallygaster (originar din America de Nord), Thunderbird (dă denumirea uneia din casele de la Ilvermony), Wampus Cat (ca și suratele sale, a contribuit la denumirea uneia dintre casele de la Ilvermony; este o pisică foarte mare, capabilă de hipnoză și Legilimanție; cineva a pretins odată că a reușit să le dreseze și să le folosească pentru a-i păzi casa, însă s-a descoperit că, de fapt, folosise vrăji de mărire asupra unor Kneazles).
Cred că v-ați dat seama, preferatele mele din carte sunt Wampus Cat și Kneazles. Ce sunt Kneazles? Pisici magice, mici ca dimensiune, dar cu urechi și cozi supradimensionate. Sunt foarte inteligente și detectează oamenii cu intenții necurate. Îl mai știți pe Șmecherilă (Crookshaks), pisoiul roșcat al lui Hermione? Ei bine, este corcit cu un Kneazle. De fapt, se pare că și lui Newt Scamander îi plac, doar are trei: Hoppy, Milly și Mauler. Acum vreau și eu un Kneazle!
Probabil ați observat că cele 6 animale adăugate sunt legate de America de Nord și de Ilvermony, școala de magie de acolo. Intrați pe Pottermore și veți afla de ce.
Lectură plăcută!
Despre autoare:
Ar fi foarte multe de spus despre J.K. Rowling, dar din lipsă de spațiu și timp, mă voi rezuma la câteva aspecte: pe numele ei Joanne Rowling, este una dintre cele mai cunoscute scriitoare britanice ale tuturor timpurilor. Seria Harry Potter a făcut-o celebră, după ce manuscrisul fusese respins inițial de 12 edituri. A contribuit la realizarea scenariului piesei de teatru „Harry Potter și Copilul Blestemat”, a scris scenariul filmului „Animale fantastice și unde le poți găsi”, a înființat o fundație de binefacere, a scris alte cărți ce fac parte din universul Harry Potter.
O puteți citi în continuare pe www.pottermore.com , un site dedicat fanilor celebrei serii.
Tot sub numele de J.K. Rowling, a publicat romanul „Moarte subită” și sub pseudonimul Robert Galbraith, alte câteva cărți polițiste.
Nu sunt o mare fana a lui J K Rowling, dar recenzia ta este foarte frumoasa si imi place ca adaugi putin amuzament atunci cand scrii
Multumesc frumos!
O prezentare de colectie a unui tom de colectie! De la specialista absoluta in domeniu, nici nu m-as fi asteptat la mai putin! :p Sorina, in Romania ce animale fantastice mai sunt trecute in Bestiar? Numai Dragoni avem? 🙂
Multumesc mult, Marius! Teoretic ar trebui sa avem cam de toate. Cele mai multe animale trecute acolo sunt originare din U.K., Irlanda, cateva din America, Africa, Asia, unele din Grecia (himera), dar in zilele noastre, majoritatea sunt raspandite cam in toata lumea. Dar intr-adevar, punctul nostru forte au fost intotdeauna dragonii. In Transilvania e rezervatie, Charlie Weasley i-a adus personal de acolo pentru Turnirul celor Trei Vrajitori, in volumul 4.
Woauuu, frumoasa recenzia.Nu am citit încă Animale fantastice ,cartea apărută la noi,iar din Harry îmi lipsesc câteva cărți!Dacă adaug și această carte la lista…sunt cam in urma cu cărțile autoarei!
multumesc! vezi ca „Animale fantastice” nu-i acelasi lucru. cartea despre care am vorbit eu in recenzie nici nu e tradusa la noi, „Animale fantastice” e doar scenariul. las ca recuperezi tu ;). dar vezi ca mai sunt carti de-ale ei, nu fac parte din serie, dar din acelasi univers.
foarte reusita prezentarea ta,se vede ca ti-a placut.
recunosc sincer nu as avea rabdare sa citesc asa ceva,dar nu e genul care-mi place sau mai bine sa zicem ca sunt prea „tanara”pentru asta!!!
felicitari sorina!
Multumesc, Arci! Intr-adevar, e o carte un pic de nisa, este mai mare probabilitatea s-o citeasca aceia care cunosc seria, desi nici neinitiatii n-ar trebui sa aiba vreo problema. Sunt convinsa ca tu, care abordezi cu usurinta orice gen, ai da-o gata imediat!
După ce termin de citit seria Harry Potter, mă voi bucura și de această minunăție 😀
Poti si inainte, n-are legatura cu seria. chiar as zice ca o intelegi mai bine.
Eu trebuie să citesc şi seria „Harry Potter”, şi apoi voi citit această carte, sau mai bine zis, aceste două variante de cărţi care nu sunt acelaşi lucru. Să ştii că m-ai făcut tare curioasă, cum mie îmi plac animalele îmbinate în fantastic :))) Mulţumesc pentru recomandare şi te felicit ! 😉
Multumesc frumos! Puteti citi cartea inaintea seriei, nu face parte din ea, informațiile din ea chiar va ajuta sa intelegeti seria.
Oh, cu atât mai bine! Atunci voi căuta să citesc aceasta carte întâi de toate. 🙂
Oricat as incerca, Harry Potter nu se lipeste de mine, dar si cand aud aceste doua cuvinte magice nu ma mai gandesc la baiatul cu ochelari, ci la tine Sorina. Stiu cat de mult iubesti seria.
Wow, am devenit emblematica pt Harry Potter :)). Multumesc, Mili!