O inimă de broscuță. Tomul 1: Penița aurie, înger sau călău? de Gheorghe Vîrtosu-recenzie

Editura Adenium
Colecție: O inimă de broscuță
Anul apariției: 2011
Număr pagini: 48

E pentru prima oară când citesc o carte apărută la Editura Adenium. Pentru început am ales ceva din categoria literatură pentru copii, o carte de BD-uri mai exact, și sincer mi-a făcut o impresie foarte bună. Și cel mai tare m-a încântat faptul că autorul este român. Încă o dată am ajuns la concluzia că scriitorii români nu sunt mai prejos decât cei străini. Literatura autohtonă este de cea mai înaltă calitate, fie că facem referire la beletristica destinată adulților, fie că este vorba de literatură pentru copii.

Gheorghe VirtosuDate despre autor:
„După ce a străbătut întreaga lume în lung și în lat, bucurându-se de succes în oricare din domeniile profesionale în care s-a implicat de-a lungul timpului, tânărul autor s-a hotărât să dea viață pasiunii sale pentru literatură. Iubitor de frumos până în cele mai mici detalii, Gheorghe Vîrtosu crede în Dragoste ca soluție de prim rang a tuturor problemelor vieții. Vă veți convinge de acest lucru, intrând în lumea fascinantă a povestirilor sale.”

 Prezentarea editurii:
„Istoria se confruntă în prezent cu o revoluţie pe care credem că o putem considera încă şi mai importantă decât cea industrială. Trăim într-o societate modernă, tehnologizată la maximum. Avem acces rapid la informaţii în diferite forme. Nici nu ne mai putem imagina viaţa altfel! Dar ne îndepărtăm tot mai mult de spiritualitate…
O inimă de broscuţă vrea sa ne amintească, într-o formă originală, că în multe din colţurile pământului, civilizaţia a fost totuşi clădită pe o cultură creştină. Trei dintre personajele acestui prim volum reflectă tocmai acest lucru: sunt puşi faţă în Puricele – care provine dintr-un mediu lesne de imaginat (lipsit de multe din condiţiile unei vieţi decente) şi în mintea căruia ideile de Bine şi de Rău sunt prezentate în modul elementar de „rai” şi „iad” sau de „înger” şi „demon”) -, cu Viermişorul de Mătase – care provine dintr-un mediu elevat, civilizat, deţinând noţiuni avansate despre lume şi viaţă şi cu o Picătură de Sânge care reprezintă de fapt universalul, ceea ce aparţine tuturor, ceea ce stă la baza existenţei

Dialogurile lor sunt deosebit de interesante! Confruntările ideilor personajelor, momentele lor de meditaţie, confesiunile pe care şi le fac sunt tot atâtea ipostaze în care vă puteţi regăsi fiecare dintre dv., iubiţi cititori. O notă aparte a cărții O Inimă de broscuţă o reprezintă Povestea încarcerataă serialul ce precede fiecare volum, în care autorul descrie cum a luat naştere ideea scrierii acestei poveşti.

Pe măsură ce vom înainta în acest foileton, prefatat de scriitorul iesem Liviu Antonesei, povestile eroilor vor deveni din ce în ce mai complexe, ceea ce ne îndreptăţeşte să afirmăm că poate fi considerată o carte de învăţătură. Ceea ce nu inseamna ca are o tendinta moralista! In niciun caz! Dimpotriva, situatiile sunt tratate sub mai multe aspecte, tocmai in ideea ca cititorul sa fie cel care un mic tratat (de altfel) de filosofie, o poveste pentru toate vârstele…”

O inima de broscuta de Gheorghe Virtosu-Aceste benzi desenate reprezintă povestea unei picături de sânge care își pierde soțul și fiul, căzând dintr-o căruță. Ea nu poate rămâne indiferentă și de aceea pleacă în căutarea lor. În urma unui accident este salvată de un purice cu care se împrietenește. Împreună găsesc un mic vierme de mătăse cu care stau de vorbă și ce le dezvăluie mult dovezi ale înțelepciunii viermilor de mătase. Picătura de sânge și bravul purice învață mai multe despre viață, despre tâlcurile ei ascunse. Concluzia mamei picătură pe care i-o împărtășește amicului său, o concluzie plină de înțelepciune:
Dragă purice, cea mai periculoasă armă de pe pământ este… PENIȚA AURIE! Da! Nu te mira! Cu o simplă semnătură poate lua sufletul a milioane de vieți! Apoi vor veni timpuri noi și spiritele nevinovate care au fost condamnate, vor căuta dreptate, vor fi căutați în istorie vinovații blestemați, pentru a fi judecați! Iar procesele vor arăta că anumite fapte, care au fost cândva considerate eroice, nu erau decât voia necuratului. Tot cu PENIȚA AURIE, scriitorii te descriu în cărțile lor. Vrei sau nu, devii ISTORIE… Dacă penița va scrie de bine, pe mormântul tău vor fi lacrimi și flori, te vor pomeni cu drag urmașii… Dacă penița va scrie de rău, mormântul tău va fi pustiu. Sufletul tău va colinda pustiurile, împovărat cu o desagă plină de ocări. Ești dator să nu treci oricum prin viață!”
Aștept cu nerăbdare să descopăr continuarea. Frățiorul meu a fost și el extrem de entuziasmat de această poveste, cu această ocazie am reușit să-i arăt cât de frumos este universul cărților. Ilustrațiile sunt superbe, pe placul oricărui copil, indiferent de vârstă. Vă recomandăm cu drag „O inimă de broscuță”, căci reprezintă o lectură potrivită pentru copii, dar și pentru adulți în același timp! Am aflat că există și o serie de cărți cu același nume, descrierea e imposibil să nu te convingă să-i dai o șansă:
„Apărută la Editura Adenium, O inimă de broscuţă vrea să ne amintească (într-o formă originală), că în multe din colţurile pământului, religia şi-a pus amprenta în mod hotărâtor asupra istoriei şi civilizaţiei. Confruntările ideilor personajelor, originalitatea acestora, momentele lor de meditaţie, confesiunile pe care şi le fac sunt tot atâtea ipostaze în care cititorii se pot regăsi cu uşurinţă.
Pe măsură ce vom înainta în acest foileton, prefaţat de scriitorul ieşean Liviu Antonesei, poveştile eroilor vor deveni din ce în ce mai complexe, ceea ce ne îndreptăţeşte să afirmăm că O inimă de broscuţă poate fi considerată o carte de învăţătură, un mic tratat (de altfel) de filosofie, o POVESTE PENTRU TOATE VÂRSTELE.

O inima de broscuta de Gheorghe Virtosu-1Peniţa aurie, înger sau călău?, primul volum al seriei O inimă de broscuţă semnată Gheorghe Vîrtosu deschide drumul unei incursiuni într-o lume cu totul inedită a copilăriei, a prieteniei şi a credinţei curate în Dumnezeu. Înscrisă în curentul realismului magic, această lucrare aduce în prim-plan personaje inedite. Dialogurile lor, meditaţiile, confesiunile pe care şi le fac – o micuţă Picătură de Sânge, un Viermişor de Mătase şi un Puricel – sunt tot atâtea situaţii în care fiecare dintre cititori se vor regăsi cu uşurinţă.

Învăţătura finală a acestui volum relevă faptul că Peniţa aurie, acest instrument simplu, “inocent” la prima vedere, are de fapt o putere inimaginabilă: ajunsă în mâna gingaşă a unui artist, poate da naştere unor lucruri minunate: poezii, opere inestimabile… După cum, ajunsă în mâna unui decizionar, a unui justiţiar poate anula libertatea sau chiar viaţa oricui.”

LECTURĂ PLĂCUTĂ!

editura-adenium-logo

Cartea O inimă de broscuță. Tomul 1: Penița aurie, înger sau călău? de Gheorghe Vîrtosu a fost oferită pentru recenzie de către Editura Adenium. Poate fi comanda de pe site-ul Editura Adenium. Pentru a fi la curent cu apariţiile şi reducerile de cărţi, puteţi urmări noutăţile editurii atât pe site, cât şi pe pagina de Facebook.

Autor: Cosmin
Review overview
5
***Lazăr Cosmin Ionuţ (Cosmin)***Pasionat de lectură (șoricel de bibliotecă), de Turcia și serialele ei. În timpul liber citesc, scriu, ascult muzică, urmăresc filme și seriale, dansez și gătesc. Iubitor de artă (deși nu sunt artist) și de rafinament. În momentul actual sunt licean și autor al volumului "Maktub. Ce a fost scris”. Din noiembrie 2013 scriu pe blogul personal, din aprilie 2015 am început colaborările cu diverse edituri, apoi în mai am devenit unul din cronicarii revistei "Ordinul Povestitorilor". Din august am intrat în comunitatea "Literatură pe tocuri" :)

22 COMMENTS

 1. Cred ca este foarte potrivita pentru cei mici, si chiar si noi cei mari putem sa aruncam o privire.Frumos prezentat!

 2. Benzi desenate!
  Interesant! Nu am mai citit asa ceva de cand eram copil!
  Pentru cei mici merge perfect.
  Frumoasa recenzie! Felicitari.

 3. Nu am citit niciodata nimic de la Editura Adenium. Mai mult decat atat, nu am citit niciodata benzi desenate. Nici macar cand era mica. Nu stiu de ce, dar nu m-au atras niciodata. Sunt ciudata? :))
  Felicitari pentru recenzie!

 4. Într-adevăr, benzile desenate au un farmec special… și e nevoie de curaj pentru a iniția un astfel de proiect.

 5. Vai, ce imagini dragalase!!! 🙂 O prezentare frumoasa. Congrats! BTW … daca ai o pasiune pt cartile de benzi desenate, am o intreaga colectie la gradi. Sa te inscriu la grupa pt la anul??? 🙂 Glumeam. Kisses.

 6. bravo cosmin,frumoasa prezentare.pe vremuri apareau benzi desenate in revistele frantuzesti piff si rahan.erau foarte reusite.

 7. Cos, jos palaria! Este pentru prima oara cand citesc recenzia unei carti de BD! Si mi-a placut ! Felicitari!

  • Iasmy, îmi amintesc că acum vreo 4-5 ani apăreau la chioșcurile de ziare BD-uri cu Rahan 🙂 Probabil o fi reeditarea celor vechi, eu am citit câteva și mi-au plăcut 😀

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.