Irlandezul. Asasinul mafiei de Charles Brandt – Editura Corint – recenzie

Irlandezul. Asasinul mafiei de Charles Brandt – Editura Corint – recenzie

,, Voi fi omul lui Hoffa până o să mi se tragă una peste faţă cu lopata şi o să mi se fure butonii.”

Irlandezul. Asasinul mafiei de Charles Brandt

Irlandezul. Asasinul mafiei, de Charles Brandt – Editura Corint – recenzie

Irlandezul. Asasinul mafiei

Charles Brandt

Număr pagini: 489

Editura: Corint/ Istorie- 2019

Traducere Claudia Roxana Olteanu

  Irlandezul. Asasinul mafiei de Charles Brandt cărți istorice.

  Charles Brandt este un fost investigator și scriitor american. Este cunoscut pentru scrierea memoriei I Heard You Paint Houses, care stă la baza filmului din 2019 The Irishman, regizat de Martin Scorsese și în care joacă Robert De Niro, Al Pacino și Joe Pesci. Născut: New York, Educație: Brooklyn Law School (1969). Filme: The Irishman.

  • Brandt, Charles (1988). The Right to Remain Silent.
  • Brandt, Charles (2004) I Heard You Paint Houses
  • Brandt, Charles &  Pistone, Joseph D. (2008). Donnie Brasco: Unfinished Business.
  • Brandt, Charles (2012). We’re Going to Win This Thing: The Shocking Frame-up of a Mafia Crime Buster.

  Bun, sincer, nu ştiu cu ce să încep şi cu ce să termin. Am o obsesie pentru genul acesta de cărţi, chiar şi filme, încă din copilărie. Atât de obsedată, încât în anii copilăriei visam să ţin un pistol, să trag cu el, iar când mă jucam cu copiii eu eram polițistul, cea care ţinea arma :))). E o senzaţie uimitoare! Citesc tot ce apuc, iar romanele de ficţiune cu aromă de romantism îmi dau energie, mă fac să analizez totul, uneori mă pierd atât de mult încât uit cum trece timpul, cum să respir… În ceea ce priveşte cartea, am doar laude, dar, ca întotdeauna nimic nu este ceea ce pare. Aşa şi cartea noastră. Irlandezul. Asasinul mafiei este o carte ecranizată, din păcate nu am apucat să văd filmul, însă în ceea ce priveşte familia Ross am devorat tot ce am prins, ficţiune, non-ficţiune, o familie cu un istoric dur şi întins. Ca membru al mafiei să ajungi la o vârstă atât de înaintată, să exişti ( trăieşti) atât de mult, pot exista doar câteva variabile. Iar Frank Sheeran le-a folosit cu pricepere. Când ne referim la mafia italiană şi rusă, nu ne referim la micile bande ce încearcă să fie boss de boss, ci la organizații cu ani în spate, cu metode dure, adaptate pe parcursul anilor. Sunt bine cunoscuţi pentru brutalitatea şi lipsa lor de conştiinţă. Ruşii sunt cunoscuţi pentru brutalitatea lor ( traficul de carne vie), iar italienii pentru nebunia lor. Diferenţa dintre ei? Niciuna! Diferenţa dintre metodele din trecut şi prezent, doar diplomația.

Asta îmi aduce aminte de un român ce avea o rețea de prostituție în Italia, când a fost doborât, în urma lui a fost hos; căpitanii lui au pus mâna pe afacere; dorinţa lor de a avea mai mult a dus la victime; femeile au picat la mijloc în lupta lor; în urma lăsând cadavre pe câmpuri. Cum naiba să împarți un robinet de bani la trei? Fiecare dintre ei vrând să aibă propria grupare. Cartea deţine doar jumătăți de adevăr, hai să fim serioși, chiar credeţi că Frank a fost atât de prost încât să fie sifonar? Trădarea este plătită cu pictură, nu doar de tine, ci şi de urmașii tăi. Şi acum întrebarea. Ce caută un irlandez în mafia italiană? Adică putea foarte bine să intre în cea irlandeză. Cu toate că el a fost doar pictorul şi a legat prietenie cu Russell (Ross) şi Hoffa, ceva nu se leagă, sunt multe variabile. O prietenie ce a fost legată prin trei butoni, primiţi în dar de la Russell. ,,Asta îmi aduce aminte de asasinarea lui Kennedy.,,

Russell fiind cel de la conducerea ,,Familiei Bufalino crima”, preluând-o după asasinarea lui Anastasia şi moartea lui Barbara. La începutul anilor 1920 Russell a lucrat cu Barbara. Gruparea Bufalino şi altele, fiind sub conducerea organizaţiei Cosa Nostra, din câte ştiu, nu oficial, sub denumirea de asociaţi, dar întâlnirile lor, asasinarea lui Anastasia şi moartea lui Barbara s-a făcut după aceste întâlniri. Frank recunoaşte doar un anumit număr de asasinate, peste 25, fără nume, cu toate că numărul este mic în comparaţie cu anii lui de lucru şi cu funcţia pe care a deţinut-o. Din câte ştiu acum, Cosa Nostra este sub o altă denumire, şi membrii organizaţiei sunt doar familia, nemaifiind membri din afară. Russell fiind şef de jucător sau actor, numele adevărat Rosario Alberto. De ce insist atât de mult cu Russell? Pentru că el este cel care stă la baza dispariţiei lui Hoffa, trupul nefiind găsit niciodată. Russell, Hoffa şi Frank au fost prieteni, toate până când Hoffa începe să ameninţe cu dezvăluirea unor activităţi din organizaţie.

  James Riddle „Jimmy” Hoffa a fost sindicalist american. Hoffa a deținut diverse funcții la International Brotherhood of Teamsters între 1932 și 1975, fiind președinte general în perioada 1958 – 1971. Născut: 14 februarie 1913, Brazil, Indiana, S.U, Decedat: 30 iulie 1982 Dispărut: 30 iulie 1975 (la vârsta de 62 ani); Bloomfield Township, Michigan, U.S Condamnări: Attempted bribery and Jury tampering (1964); Conspirație, mail and Mail and wire fraud(1964) Copii: James P. Hoffa, Barbara Anna Crancer, Cărţi: Hoffa: The Real Story. Dispariţia lui fiind la 5 ani după ce Russell iese din închisoare ( 1970). In 1971-1975 Hoffa încearcă să reia conducerea IBT prin constrângere, devenind cam lacom, toate astea ducând la dispariţia lui.

    Russell Bufalino, născut Rosario Alberto Bufalino; născut 29 octombrie 1903 – decedat 25 februarie 1994) a fost un mafiot american de origine italiană care a devenit şeful crimei din familia crimei din nord-estul Pennsylvania, cunoscută drept Familia Bufalino crima, pe care a condus-o din 1959 până în 1989. A fost verișorul avocatului William Bufalino, consilier demult pentru Jimmy Hoffa. Fiind în relaţii foarte bune cu familia crime Genovese(DeMarco, Vincent, Vito). Dacă îmi aduc bine aminte Genovese avea foarte mulţi aliaţi, am putea spune, miezul mafiei italiene din America… Prea mulţi!

   Francis Joseph Sheeran (25 octombrie 1920 – 14 decembrie 2003), cunoscut sub numele de Frank „Irlandezul” Sheeran, a fost un oficial al sindicatului american care a fost acuzat că are legături cu familia crimei Bufalino. În calitatea sa de funcționar de rang înalt în Frăţia Internaţională a Teamsterilor  (IBT), președintele Local 326, Sheeran a fost o persoană de frunte în corupția sindicatelor prin crima organizată. În 1980, Sheeran a fost condamnat pentru rachetă de ( constrângere, extorsiune, crimă) muncă și condamnat la 32 de ani de închisoare, din care a împlinit 13 ani. Russ îl ciupea de obraz şi îi spune – Tu trebuia să fii italian -. Îl alinta – Cheech -. Frank a luptat în Divizia45 Infanterie, de unde şi rezistenţa lui de a ucide cu sânge rece, *el sau tu* Acolo având şi un prieten foarte bun, Diggsy, amintirea pe care Frank o pune în valoare m-a făcut să plâng. Făcând haz de necaz, Frank a fost un bărbat frumos, înalt, blond… :))

   Nu vreau să dezvălui foarte multe din carte pentru că ar fi păcat, dar şi faptul că totul ţine de o anumită cronologie, şi una peste alta nu veţi înţelege nimic, decât dacă citiţi cartea. Viaţa lui Frank este una interesantă, plină de suișuri şi coborâşuri. Ca să ajungi într-o organizaţie criminală trebuie să ai un istoric…

Frank a intrat în crima organizată după cel de-al doilea război mondial. Dacă stai să analizezi din punct de vedere psihologic, membrii organizațiilor criminale provin din anumite catergorii sociale, funcţii şi meserii. Asta îmi aduce aminte de o organizaţie non-guvernamentală, nu dau nume, pentru că o avem şi noi. E MC, în America, Germania şi Danemarca foarte răspândită, în special în America; trafic de arme, droguri, etc. Recutează tineri, au un anumit cod de onoare şi reguli, şi se pare că la noi devine din ce în ce mai răspândită. Cartea merită 100% să fie citită, e o capodoperă, este însoţită de fotografii şi multe informaţii interesante. O să aveţi şi Reuniunea Apalachin, unde au fost peste 100 de membri. Imediat după asasinarea lui Anastasia, Frank spune că peste 60, alte surse spun peste 100.

Cartea o găsiți pe site-ul Editura Corint

Verifică disponibilitatea cărţii în librăriile online: , cartepedia, Divertalibrărie.net şi cărtureşti

recenzii cărți

#cartidelacorint #recenziicarti #cartiistorice #thriller

Irlandezul. Asasinul mafiei de Charles Brandt.

11 COMMENTS

  1. Am văzut filmul, mi se pare că i-a lipsit ceva ca să depășească Godfather sau Goodfellas. Clar o să încerc și cartea, mulțumesc.

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.