Oare Bill va reuşi să o cucerească pe Petra? Va avea vreo şansă relaţia lor?

Cred că te iubesc de Allison Pearson

Titlul original : I Think I Love You
Editura Polirom
Anul 2010
Nr. pagini: 432
Traducere: Mihaela Negrilă

RECENZIE CITITOR
Rezumat carte

O carte care prezintă frământările, trăirile, viața de zi cu zi a unor fete de treisprezece ani. Problema este că aveau un idol în muzică, un tânăr de 24 de ani-David Cassidy, un american care frângea inimile tinerelor adolescente de pretutindeni, dar mai ales unui grup de fete din Ţara Galilor.

Prima parte a cărţi se petrece în 1974,cand Petra cea de 13 ani era prietenă bună cu colega sa de şcoală Sharon,iar împreună îl venerau pe David. La şcoală era inevitabilul grup de fete preferenţiale, lidera era Gillian, iar în jurul ei gravitau, Angela, Olga, Carol, Petra şi Sharon.
Când eşti tânăr, ai motive să fii nemulţumit de orice. Petra se consideră un băţ, nedezvoltată, iar numele său îi aduce din partea bărbaţilor un cor de lătrături pentru că se regăsea și într-un serial cu un câine. Mama sa era o fire foarte închisă în ideile sale. Tot ce era inventat după 1959, era demonic, nesănătos, astfel că Petra îşi trăia secretele şi visele mai mult la Sharon. Tatăl său era de partea sa când se putea, dar de gura frumoasei sale mame nu intervenea niciodată, doar pe ascuns.
Între dragostea nebună pentru David, ea mai are un fel de supapă de refulare-violoncelul, căruia îi dădea glas sentimentelor sale.

În perioada când s-a anunţat un concert al starului lor favorit în Anglia, grupul de fete sunt hotărâte să meargă pe ascuns la el. Asistăm la pregătiri, la strategii , la cumpărarea de bilete, dar și ce haine vor alege! Grea treaba pentru adolescente, mai ales că Gillian este foarte egoistă, vrea totul pentru ea, toţi să discute cu ea, iar băieţi nu aveau voie să salute alte fete, în caz contrar respectiva devenea persoană non-grata. Tot în această perioada are loc un concurs foarte detaliat într-o revistă despre David Cassidy-premiul era o excursie de două persoane în America, la studiourile de filmare a starului.

Facem cunoştinţă cu Bill, cel care pune în aplicare fantezia adolescentelor. Proaspăt absolvent de facultate, va fii angajat la revista dedicată exclusiv lui David. Şefa sa l-a atenţionat de nenumărate ori, că salariul le vine din partea fanelor starului, deci trebuie să scrie cât mai mult, să ştie cât mai mult, să se apropie cumva de realitatea vieţii starului.
Avem pe Bill implicat şi el în concertul care urmează, iar ce a putut să vadă acolo l-a şocat profund. Fetele venite cu miile să îşi vadă fanul, pur şi simplu se striveau una pe alta, leşinau, iar o fată a decedat în urma leziunilor.
Grupul nostru galez se va afla şi el în mulţimea de fete, iar Petra o va salva de pe jos pe Sharon, altfel risca să fie strivită. După acest concert starul şi-a întrerupt turneiele şi s-a retras temporar.

Suntem în anul 1998, la aproape un sfert de secol de acele evenimente. O găsim pe Petra la înmormântarea mamei sale. Tot atunci o a de flăm de Marcus, soţul care o părăseşte pentru o alta mai tânără, pentru a locui pe un vaporaş. El este un violonist celebru. Petra este şi ea o violonistă foarte bună, dar nu i-a făcut deloc concurenţă soţului. Ea va preda meloterapia, copiilor cu probleme. O au pe Molly, o adolescenţă de 12 ani îndrăgostită de Leonardo di Caprio, dar nu cu aceeaşi patimă, cu care a fost mama sa. Ea avea voie să îşi manifeste simpatiile în faţa mamei sale.
Când Petra va face ordine în hainele mamei sale va da peste un plic roz.SUrpriza-era câştigarea concursului la care au participat mii de fane-David Cassidy.

Deşi a trecut peste 20 de ani, ea îşi aduce aminte şi acum totul despre idolul său din tinereţe, iar acest fapt o pune să îşi revendice premiul,împreună cu Sharon. Revista nu mai există, dar unde a sunat era sef chiar Bill, cel care scria articolele despre David. Acesta este de acord să le trimită pe cele 2 în LAS VEGAS, unde mai cânta David. Împreună cu ele va pleca şi el, iar atracţia sa către Petra îl va pune pe gânduri. A avut relaţii, a fost căsătorit 10 ani, dar parcă nu a simţit nimic în această perioadă. Când Petra apare în viaţă lui și poartă discuţiile despre starul care le-a marcat viața, îşi dă seama că nu vrea să rateze această şansă.

Avem parte de distracţii în Las Vegas, de întâlnirea cu David, de părerile care le are fiecare despre ce a fost, ce este şi ce a devenit. Bill parcă a scăpat şi el de o fantomă a trecutului, tot timpul se considera nedreptăţit, el era cel care alimenta dragostea fetelor, iar ca autor a rămas necunoscut. Petra se gândește mai mult la Bill, decât la fostul său idol.
Shanon, care are 2 copii şi este fericită în căsnicie, va fi la fel şi unde merge. Firea ei comunicativă, veselă va rămâne la fel?
Oare Bill va reuşi să o cucerească pe Petra? Va avea vreo şansă relaţia lor?

Notă mea pentru carte este 8,5.

 

Recenzie cititor: autor Nicol

6 COMMENTS

  1. Felicitari Nicol pentru o recenzie minunata si tentanta! Am trecut deja cartea pe lista, multumesc!

  2. Am mai văzut cărți cu copertă în genul acesta… mi se par interesante, deși nu-mi atrag atenția-n mod special… oricum, mulțumim pentru recenzie ! Poate am s-o citesc ! 🙂

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.