Fascinaţia dansatorului de Iris Johansenfascinatia-dansatorului

Titlul original : Reap The Wind
Editura Orizonturi
Nr. pagini: 542
Traducere : Nicoleta Ştefănescu Popescu Inotesti

RECENZIE CITITOR

Rezumat carte

Cărți scrise de Iris Johansen

Cartea face parte din trilogia Dansatorului : Legenda Dansatorului, Pe urmele Dansatorului, Fascinaţia Dansatorului

Acţiunea cărţii începe în anul 1991.
Alex Karazov este un fost agent CIA care se retrăsese din activitate. Ca origini, era pe jumătate român, jumătate rus. Copilăria şi tinereţea şi le petrecuse în România, ţară de origine a mamei. Mintea lui strălucită îl făcuse atractiv pentru KGB, care îl recrutase când era student. Talentul lui ieşit din comun pentru a rezolva diverse puzzle-uri, a vedea legături unde alţii nu le vedeau şi a face previzionări pentru evenimentele ce urmau atrăseseră atenţia CIA-ului, care îl convinsese să treacă de partea lor. Acţionase un timp că agent al CIA-ului şi repurtase multe succese, până când, la un moment dat, talentul lui fusese folosit de un şef corupt pentru a da o lovitură în interes personal şi a se îmbogăţi. În urma acelei acţiuni muriseră mai mulţi oameni nevinovaţi şi Alex se simţise copleşit de vinovăţie. Scârbit, refuzase să mai lucreze în continuare pentru CIA, dar îşi luase propriile măsuri de siguranţă. Reuşise să substituie o suma mare de bani din pradă pe care o făcuse şeful lui corupt şi aranjase ca, în cazul morţii lui, în treizeci de state să fie trimise mai multe scrisori care să dezvăluie corupţia la nivel înalt pe care o descoperise. Astfel se asigurase de protecţia fostului şef din CIA, care avea tot interesul acum să îl ţină în viaţă.

Foarte bogat, Alex se retrăsese la o cabană aflată în St. Basil, Elveţia, alături de prietenul şi partenerul lui Pavel Rubanski. Acolo, Alex scria romane poliţiste şi conţinuă să rezolve puzzle-uri pentru amuzamentul propriu. Ceea ce îi atrăsese atenţia era o bandă, condusă de Black Medina, care fura diverse opere de artă din marile muzee ale lumii. Următoarea ţintă se pare că era Dansatorul Vântului, o statuetă celebră, fascinantă, despre care se spunea că are puteri miraculoase şi contribuise decisiv la succesele celui care o avea în posesie. Făcând câteva conexiuni, Alex realizează că banda condusă de Black Medina este coordonată din umbră de Brian Ledford, un fost partener din CIA. Ia legătura cu acesta, iar Ledford îi confirmă bănuielile. În acelaşi timp, îl previne să nu se amestece, întrucât miza este prea mare, iar repercusiunile vor fi drastice. După plecarea lui Ledford, Alex îl găseşte pe Pavel, prietenul lui şi singura persoană la care ţinea, omorât şi mutilat groaznic, cu fularul lui Ledford înfăşurat în jurul gâtului.
Înnebunit de durere, Alex jură să se răzbune.

Caitlin Vasaro administra o proprietate, constituită din plantaţii de trandafiri şi alte flori, vinărie, conac şi alte dependinţe, aflată la Vasaro, lângă Grasse, Franţa. Tânăra de 25 de ani este complet devotată acestei proprietăţi, pe care a îndrăgit-o de mic copil. În timpul studiilor la Sorbona, făcuse o dizertaţie privind istoria acestei proprietăţi şi a familiei care o administrase de câteva secole. Tradiţia era că proprietatea să fie lăsată moştenire, din generaţie în generaţie, celei mai mari fete, iar această să îşi păstreze numele Vasaro, chiar şi după căsătorie, şi să poarte numele Caterina sau alte variaţiuni ale acestui nume. Caitlin petrecea ore întregi studiind un jurnal început în anul 1792, lăsat de Catherine Vasaro, înaintaşa ei, în care era descrisă istoria familiei. Caitlin era absolut fascinată de statuetă Dansatorul Vântului, a cărei hologramă o studia ore întregi. I se părea că ochii statuetei îi transmit un mesaj misterios, iar insciptia de la baza statuetei o intrigă la culme, mai ales că nimeni nu reuşise să o descifreze până atunci.

Mama lui Caitlin, Katrine, era o fiinţă fragilă şi sensibilă. În tinereţe, Katrine fusese îndrăgostită nebuneşte de un bărbat atrăgător, cu care se căsătorise. Însă, bărbatul se dovedise a fi un şarlatan şi, la treisprezece ani de la căsătorie, după ce sărăcise proprietatea prin excesele lui, o părăsise pe Katrine şi pe fiica lor Caitlin, în vârstă de doisprezece ani la acea vreme, luând toate lucrurile de preţ din Vasaro.

Caitlin se străduia din răsputeri să salveze proprietatea, înglodată în datorii şi ipotecată la banca. Simte că are o mare responsabilitate şi faţă de oamenii care lucrau pentru ea şi care îi erau complet devotaţi. O furtună care îi distruge mai mult de jumătate din plantaţia de trandafiri îi adânceşte deznădejdea. Caitlin este convinsă că, dacă ar reuşi să lanseze noul parfum, creat de ea, căruia intenţiona să îi dea numele Vasaro, ar reuşi să scape de datorii. Însă banca refuză să îi mai acorde alt credit.
În acel moment soseşte la Vasaro un bărbat enigmatic şi extrem de carismatic, Alex Karazov, care îi propune să se asocieze în vederea lansării noului parfum. Alex ar urma să finanţeze intreagă campanie de lansare, în schimbul unui procent de 20% din profiturile obţinute în următorii cinci ani. Singura condiţie era să îl lase pe el să conducă întreaga campanie de marketing. Deşi îşi da seama că Alex are şi un scop ascuns, pe care nu îl dezvăluie, Caitlin acceptă.

Magnetismul dintre Alex şi Caitlin este prezent încă de la prima lor întâlnire. Curând, cei doi nu mai rezistă atracţiei dintre ei şi ajung amanţi, iar momentele lor de dragoste sunt foarte fierbinţi.
Alex propune planul de marketing pentru lansarea campaniei. Pentru a fi cât mai atractiv, propune că imaginea parfumului să fie asociată cu statuetă Dansatorul Vântului, iar purtătoarea de cuvânt pentru campania de publicitate să fie Chelsea Benedict, o actriţă celebră.

Când Caitlin îl întreabă cum crede că va reuşi el să realizeze toate acestea, Alex îi răspunde că deviza lui este “da-le ce vor, iar ei vor face ceea ce vrei”.
Astfel, cei doi pleacă în America, pentru a se întâlni cu Jonathan Andreas, cel în posesia căruia se află statueta Dansatorul Vântului. Jonathan era un om politic extrem de respectat, viitor candidat la preşedinţia Statelor Unite.
Alex îşi făcuse bine temele. Jonathan acceptă să se asocieze cu ei din două motive. Primul era legătura de familie, Caitlin fiind o vara îndepărtată, dar având strămoşi comuni, iar destinele celor două ramuri are familiei fuseseră strâns împletite de-a lungul anilor. Al doilea motiv era faptul că Chelsea Benedict era amanta secretă a lui Jonathan, iar campania de publicitate le oferea o şansă nesperată de a fi împreună fără să bată la ochi.

Chelsea Benedict crescuse la periferia săracă a New Yorkului. Mama ei fusese prostituată, iar tatăl ei nu stătuse prea mult prin preajmă ca să conteze. Chelsea a mers la un liceu de arte şi se pregătea de o carieră promiţătoare, când a întâlnit un bărbat mai în vârstă, Harry Pernell, un mogul bogat de pe Wall Street. Acesta a lăsat-o însărcinată pe Chelsea când aceasta avea şaisprezece ani, s-au căsătorit şi au avut o fiica, Marisa. După patru ani, Chelsea a înaintat divorţ şi a cerut custodia copilului, pe care nu a primit-o însă. Pernell ei era suficient de bogat să plătească martori mincinoşi şi să fabrice dovezi contra ei. Când Marisa avea şase ani, Chelsea a aflat că tatăl ei o abuza sexual. Disperată, Chelsea a răpit-o pe Marisa şi a ascuns-o la nişte prieteni în afara statului. Pernell a pus că Chelsea să fie arestată şi aruncată în închisoare pentru răpire. A stat acolo paisprezece luni, până când nişte dovezi găsite contra lui Pernell într-un alt caz de abuz de minori au condus la eliberarea ei.
Când a ajuns un succes la Hollywood, tot trecutul ei fusese dezvăluit.

Chelsea îl iubea profund pe Jonathan, dar refuzase cererea acestuia în căsătorie, întrucât era convinsă că asocierea cu ea i-ar fi ruinat acestuia orice şansă pentru candidatura la preşedinţie.

Marisa era acum în vârstă de şaisprezece ani şi era o fată cu totul deosebită. Extrem de sensibilă, foarte înţeleaptă pentru vârsta ei, era complet implicată în mai multe cauze ecologiste şi umanitare.

Tentată de suma mare de bani care i se oferă, trei milioane de dolari, şi încântată de șansa de a fi aproape de Jonathan, Chelsea acceptă să fie purtătoarea de cuvânt în campania de promovare a parfumului.

Prima etapă în campania de promovare a parfumului este stabilită a se desfăşura la Paris, iar la recepţia dată cu această ocazie urma să fie prezentă şi statuetă Dansatorul Vântului.

La Paris, Alex primeşte un telefon surpriză. Brian Ledford îl sună şi îi spune că este fascinant să continue jocul lor şi că este fericit că Alex şi-a găsit o iubita.
Alex este disperat. Scopul lui ascuns fusese de la bun început acela de a se răzbuna pe Ledford, iar pentru această făcuse tot acest plan de promovare al parfumului. Ledford era obsedat de statuetă Dansatorul Vântului şi Alex era sigur că acesta nu va rata oportunitatea de a încerca să fure statueta de la Paris, moment în care Alex speră să îl prindă. Sentimentele lui pentru Caitlin deveniseră extrem de profunde şi Alex este îngrozit când îşi da seama că, fără să vrea, o transformase într-o ţintă.

Singura şansă pentru a o putea proteja este să îi spună întregul adevăr. Caitlin este furioasă la culme când îşi dă seama că a fost folosită şi, prin intermediul ei, a fost implicat şi Jonathan.

Caruselul evenimentelor însă, odată pornit, nu mai poate fi oprit.
În ciuda măsurilor de securitate, statueta este substituită, iar în locul ei este pusă o copie.
Pentru a o salva pe Caitlin şi a recupera statueta Dansatorul Vântului, Alex trebuie să dea de urmă lui Ledford. Întrucât cea mai bună protecţie i-o poate oferi doar el, Alex şi Caitlin trebuie să rămână împreună.

Indiciile găsite îi poartă până în exoticul Istanbul, cu lumea sa interlopă. Omul de legătură, indicat de CIA, este Kemal, un tânăr simpatic, foarte ambiţios şi cu multe secrete. Kemal îi conduce la un bordel ilegal, condus de un om de afaceri corupt, unde mai mulţi copii erau exploataţi sexual. Kemal fusese el însuşi un băiat abuzat, dar reuşise să fugă, iar ambiţia lui era să se îmbogăţească şi să devină complet independent.
Pentru descifrarea inscripţiei de la baza statuetei, paşii îi poartă la ruinele cetăţii Troia, acolo unde a început odiseea statuetei.
Evenimentele se precipită, urmează mai multe răsturnări spectaculoase de situaţii şi dezvăluiri de secrete, pe care vă invit să le descoperiţi în carte.

Din nou, autoarea a reuşit să creeze personaje unice, fascinante, cu caractere puternice.
Avem de-a face cu două poveşti de iubire, amândouă cu un farmec deosebit.

Caitlin se îndrăgosteşte profund de Alex, pe care reuşeşte să îl ierte pentru modul cum a folosit-o. Realizează că, deşi şi-a dat seama de la început că acesta are şi un scop ascuns, era disperată să îi accepte ajutorul oricum, neavând altă soluţie. Alex e un bărbat cu un trecut zbuciumat. După moartea prietenului lui Pavel, nu îi mai rămăsese nimic care să conteze, decât răzbunarea. În momentul în care o cunoaşte pe Caitlin, este atras profund de ea. Sentimentele lui faţă de ea cresc în intensitate, iar în momentul în care realizează că ea a devenit o ţintă, singurul lucru care mai contează pentru el este de a-i asigura protecţia. La sfârşit, Alex o convinge pe Caitlin că trebuie să îşi creeze propriul ei Vasaro, întrucât ani de zile nu făcuse decât să protejeze şi să perpetueze vechiul Vasaro, primit moştenire. Şi cum vechiul Vasaro nu mai exista, fiind incendiat de Ledford, singura soluţie este să meargă înainte cu ceva nou. Iar el simte, pentru prima dată, că ar putea să prindă rădăcini într-un loc, alături de Caitlin.

Jonathan reuşeşte, cu ajutorul Marisei, să o convingă pe Chelsea că locul ei este alături de el şi că, departe de a fi o piedică, îi va oferi exact sprijinul de care avea nevoie.

Epilogul ne oferă încă o surpriză, atât în ceea ce o priveşte pe Marisa, cât şi statueta Dansatorul Vântului.

Vă recomand cartea, care vă va oferi o lectură bogată şi complexă, cu multe momente de mister şi de romantism.

Notă mea pentru carte este 9.7

Cumpara cartea

Recenzie cititor: autor Tyna

 

4 COMMENTS

  1. O recenzie excelenta, ca de altfel si primele doua din serie! Felicitari Tyna! Nu am citit inca aceasta tentanta serie, dar sper sa o fac in curand!

  2. Superb Tyna ! Ma bucura faptul ca ti – a placut atat de mult trilogia dansatorului.Aceasta din urma este preferata mea.Felicitari pentru cele scrise !

Leave a Reply

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.