Întuneric fără sfârșit de William Mcllvanney & Ian Rankin - Crime Scene Press

Întuneric fără sfârșit, de William Mcllvanney & Ian Rankin – Crime Scene Press – recenzie blog tour Crime Club

Întuneric fără sfârșit

Autori: de William Mcllvanney & Ian Rankin

Editura Crime Scene Press – 2023

THE  DARK  REMAINS
Traducere din engleză: Liviu Szoke
Număr pagini: 260

“Avocatul Bobby Carter a făcut multe pentru cine nu trebuie. Când cadavrul îi este găsit în spatele unui pub aflat sub protecția unui șef interlop, echilibrul fragil care a însemnat o relativă liniște în Glasgow e spulberat. Pe lângă rude îndurerate și mai mulți prieteni puternici, Carter a lăsat în urmă și destui dușmani. Așadar, cine e vinovat de moartea lui?

Inspectorul Jack Laidlaw are o reputație notorie. Nu e un bun coechipier, însă are un al șaselea simț în materie de ce se întâmplă pe stradă. Șeful său aruncă rapid moartea lui Carter în spinarea rivalităților obișnuite dintre interlopi, dar Laidlaw știe că lucrurile nu sunt așa simple. În timp ce două bande sunt în prag de război, el trebuie să-l găsească pe ucigașul lui Carter înainte ca tot orașul să explodeze.

Un roman noir de înaltă clasă.”

 „Lumea creată de McIlvanney și Rankin prezintă conflicte extrem de fluide. O șansă neprețuită de a mai petrece câteva ore alături de o serie care s-a sfârșit mult prea repede.” (Kirkus Reviews)

  Asta pentru că acest roman a fost început de William McIlvanney, dar terminat, după moartea lui, de Ian Rankin. Acesta vrea să aducă în atenția cititorilor personajul Jack Laidlaw și trilogia scrisă de McIlvanney în anii 1970-1990.

  Acțiunea se petrece în Glasgow în anii ’70, un oraș cenușiu, unde diferența dintre clasele sociale este extrem de vizibilă, un oraș al găștilor. Acestea și-au împărțit orașul, fiecare guvernând pe teritoriul lui, dar încercând în același timp să preia și din afacerile celorlalți. Comercianții plăteau tribut găștilor, pentru a putea supraviețui, iar găștile mici prindeau orice oportunitate de-a intra și ele în joc.

  În această atmosferă sordidă este ucis Bobby Carter, “mâna dreaptă” a lui Cam Calvin, unul dintre puternicii șefi de bandă. Bobby Carter, avocat, era prieten din copilărie cu Calvin, și se ocupa de ascunderea banilor găștii, în conturi care nu puteau fi accesate de autorități. Și-ar fi dorit să aibă afacerea lui, să fie renumit, nu doar executant, chiar făcea unele mici tatonări în acest sens cu John Rhodes, puternicul șef al bandei rivale, care stăpânea o parte din oraș. Avea o soție și trei copii, dar viața lui se desfășura cu banda și cu multele amante, acasă făcând uz de putere și revărsându-și din plin frustrările pe niște nevinovați.

  Șefii găștilor vor să afle cine l-a ucis, Calvin fiindcă era omul lui, John Rhodes pentru că voia să evite un război distrugător. Mai ales că deja erau pierderi și tentative care păreau a se desfășura din ambele părți.

Dar oare cine voia să-i determine să înceapă un război?!!!

Sigur era cineva care credea că dezbinându-i va pune mâna pe o bucată din teritoriul lor.

Dar ce fac polițiștii?

  Inspectorul șef Milligan dă diferite directive și linii de lucru, vrând să le dovedească că el e “șeful”. Deja își formase o părere, identificase un vinovat, și era hotărât să arate cu orice preț că are dreptate.

  Așa că pe Jack Laidlaw (pe care nu-l suportă pentru că era capabil și nu se lăsa încadrat în turmă) împreună cu Bob Lilley (care primește de la commandant  sarcina de a-l urmări pe colegul lui și a raporta tot) îi pune să cerceteze găștile. Ambii discută cu șefii de bandă, dar Laidlaw își dă seama că nu sunt vinovați. Deși încalcă ordinele inspectorului șef și-i caută și pe cei cu care acesta interactionase deja, ștergându-i de pe lista vinovaților, sau pe care șeful îi proteja, până la urmă va desluși totul.

  Nu-l va implica nici pe colegul lui, decât la final, pentru că Laidlaw este mai mult un lup singuratic, neobișnuit să lucreze  în echipă și să execute ordinele.

Cine l-a ucis pe Bobby Carter și de ce?

Cine voia să provoace un război între bande?

De ce voia să le dezbine? Ce planuri avea?

Sunt numai câteva întrebări, la care veți găsi răspunsurile citind cartea.

  Interesante sunt nu numai interacțiunile dintre membrii găștilor și cele între adversari, dar și cele dintre polițiști.

  Până la urmă singuraticul Laidlaw se apropie cât de cât de colegul lui, mai ales la presiunea soțiilor, cărora trebuiau să le acorde totuși mici victorii.

  Romanul este interesant, nu numai ca acțiune, ci și ca evoluție a personajelor, indiferent de care parte a legii se află.

Iată și câteva păreri avizate:

  „Talentul lui McIlvanney de a evoca umanitatea dură a clasei inferioare din Glasgow le va aminti cititorilor nu doar de Rankin și contemporanii săi scoțieni, ci și de englezul John Harvey și, peste Ocean, de Michael Connelly.”(Booklist)

  „Fantastic – e ca și cum ai fi martor la Big Bang-ul genului noir scoțian, în compania celui mai mare reprezentant al său în viață… E ca și cum Maradona și Messi ar juca în aceeași echipă.”(Lee Child)

Carte disponibilă pe Crime Scene Press

Verifică disponibilitatea cărţii în librăriile online: cartepedia şi cărtureşti, librărie.net

Recenzii cărți

Întuneric fără sfârșit de William Mcllvanney & Ian Rankin - Crime Scene Press

***Arcidalia Ghenof(Arci)***Sunt o mamă şi o bunică împlinită, pe primul loc fiind întotdeauna familia. Îmi place muzica de calitate, îmi plac călătoriile (din păcate acum doar virtual), îmi place să-mi fac prieteni cu aceleaşi preocupări ca şi mine. Dar marea mea pasiune (aproape un drog) sunt cărţile, citesc orice gen, dar preferatele mele rămân thrillerele. Lecturile m-au ajutat întotdeauna să evadez din cotidian şi să trec peste toate greutăţile. Şi aşa, ca să închei un cerc, în adolescenţă am colaborat la o revistă, acum la un site care simt eu că mă reprezintă, chiar dacă de mult timp nu mai pot purta tocuri. Mă bucur să fac parte din echipa voastră! (mai întineresc şi eu puţin)

NO COMMENTS

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.