Englezul de David Gilman - Editura Lebăda Neagră - recenzie

Englezul, de David Gilman – Editura Lebăda Neagră – recenzie

Englezul

Autor: David Gilman

Editura Lebăda Neagră -2021

THE  ENGLISHMAN 
Traducere: Ingrid Beatrice Coman-Prodan
Număr pagini: 437

  “David Gilman este un scenarist și romancier englez, care a devenit scriitor cu normă întreagă începând cu anul 1986. Până atunci, a lucrat în diverse zone ale lumii ca șofer, lucrător forestier, pompier, fotograf, vitrinier, manager de marketing și soldat într-un regiment de parașutiști. Vasta sa experiență de viață se va reflecta și în volumele sale de mai târziu și-l vor ajuta să obțină o serie de distincții, printre care amintim Premiul Polar Jeunesse (pentru ,,The Devil’s Breath”). A fost selecționat pentru Manchester Book Award și Spellbinding Award, nominalizat pentru Medalia Carnegie și ales pentru lista de lecturi recomandate de guvernul Regatului Unit pentru băieți. A fost, de asemenea, pe lista scurtă pentru premiul Isinglass Teen Read Award 2010-2011 din New Hampshire, SUA. ,,Englezul”, aflat pe lista Wilbur Smith Adventure 2021 pentru cel mai bun roman, este primul volum din seria thrillerelor care îl prezintă pe Dan Raglan, un cavaler contemporan care a servit în Legiunea Străină Franceză. A doua carte din serie, ,,Trădarea”, va fi publicată de editura Lebăda Neagră în octombrie 2022.”

Un război clandestin la granița deșertică dintre Mali și Algeria. Crimă și răpire pe străzile suburbane din vestul Londrei. Un inspector de poliție CID din Moscova care investighează asasinarea a patru dintre colegii săi ofițeri de către Mafia rusă. Un tânăr ofițer MI6 care se confruntă cu posibilitatea ca o operațiune de lungă durată să fi fost compromisă fatal.

Legătura dintre toate acestea este Englezul: Dan Raglan, un outsider, un exilat, fost membru al Legiunii Străine Franceze, ucigaș pe deplin instruit.

Acel război s-a încheiat, dar Raglan nu poate evita amintirea urmărilor șocante și căutarea lui de răspunsuri se va transforma într-o căutare a răzbunării. Aceasta îl va duce în pustietatea devastată de iarnă a regiunii Sverdlovsk din Rusia, la Colonia Penală numărul 74 unde sunt închiși cei mai brutali criminali ai țării.

 Dar cum va putea pătrunde el într-un loc de maximă securitate? Mult mai important, cum va ieși?”

 “Un thriller internațional zguduitor, cu ritm necruțător de alert, cu scene de acțiune și de luptă superb coregrafiate, în care sunt îmbinate scene de răpire, crimă, mutilare, tortură, sexualitate, care începe în munții Africii, continuă pe străzile Londrei și se termină în Rusia.”

  “În fiecare om care  moare,moare cu el prima lui zăpadă și primul lui sărut,și prima lui luptă… Nu oameni mor,ci lumi în tregi mor în ei.”(Evgheni  Aleksandrovici  Evtusenko)

  Parcă vrând să demonstreze adevărul citatului David Gilman își plimbă personajul principal prin întreaga lume.

  Dar Raglan,”un cavaler contemporan”, are o poveste de viață interesantă. Tatăl lui fusese atașat militar, așa că în periplul lor, Dan învățase multe limbi străine. Când avea 11 ani mama lui moare de cancer, el este trimis la colegiu unde are rezultate excelente la învățătură și la sport:box, rugby. Dar tatăl lui moare într-un accident de mașină și Dan are o perioadă în care nu-și mai găsește reperele, caută scandal, se bate, are interacțiuni cu poliția și pare a se îndrepta către închisoare. Este salvat de directorul internatului și soția acestuia, care-l cresc alături de fiica lor Amanda. Într-o seară venind de la antrenament apără un puști negru de huligani, unul dintre atacatori scoate un cuțit dar el este cel înjunghiat. Speriat Dan nu mai așteaptă cercetările poliției și fuge la Marsilia, muncește la o fermă și 6 luni mai târziu se înrolează în Legiunea Străină. Pe când înregistrările și mărturiile i-au dovedit nevinovăția, nimeni nu mai știa unde este.

  Antrenamentele dure, apoi grupul de parasutisti din trupa de comando care efectua operațiuni sub acoperire împotriva dușmanilor statului,toate arată potențialul lui. Așa că după incidentul din Mali, părăsește Legiunea, după 15 ani, și este recrutat de Serviciul Francez de Contraspionaj, Direcția Generală de Securitate Externă. Abilitățile lui lingvistice și contactele pe care le avea din perioada petrecută în Legiune îl făceau un element prețios ca liber profesionist.

  A lucrat o vreme pentru Maguire de la MI6 împreună cu Jeremy Carter,cu care făcuse echipă și în Legiune. Dar după o misiune eșuată dispare complet. Doar Maguire știa aproximativ unde ar putea fi.

  Jeremy Carter, aparent ieșit și el din slujba lui Maguire, devenise bancher, se căsătorise cu Amanda, sora vitregă a lui Dan, îl adoptase pe băiatul ei din prima căsnicie și mai aveau împreună o fetiță de 5 ani.  Viața lor părea să fie pe un făgaș normal. Dar într-o dimineață când îl ducea pe băiat, pe Steve, la meci,mașina lui Jeremy este atacată, șoferul ucis  și el  răpit. Reușise să-i șoptească lui Steve o adresă sigură și niște  nume, și-l pusese să fugă. Știa că Maguire îl va anunța pe Raglan și acesta va știi unde să-l caute pe puști și să găsească și date importante.

  Maguire o trimite pe Abbie, o lingvistă să-l caute pe Dan Raglan, îl găsește, îi transmite mesajul, îi cunoaște prietenii. El și alți veterani,lăsați la vatră din legiune, cumpăraseră un sat părăsit, ascuns în munți, unde locuiau singuri sau cu familiile, drumul îngust și greu accesibil era mereu păzit, iar cei din satul principal îi anunțau dacă erau căutați.

  Revenit la Londra, Raglan merge în primul rând la apartamentul lui, de care știa doar Jeremy,îl găsește pe Steve, află ce-i transmisese tatăl lui, și-l duce acasă la mama și sora sa, casa lor fiind păzită de poliție.

  Și încep cercetările, numele dat de copil era al unui legionar, despre care se crezuse că a murit într-un accident aviatic, după Mali, dar cu atâtea pierderi avute acolo, inclusiv rănirea gravă a lui Jeremy și salvarea lui Raglan din mâna torționarilor, nimeni nu cercetase ADN-urile. Cel numit de Steve, căruia ei îi spuneau JD, era de fapt un spion și ucigaș rus, bine protejat de cei care-l foloseau și care erau plasați în posturi înalte.

  Colaborarea cu maiorul Sorokina îi aduce un plus de informații și date. Ea îi spune adevărata identitate a lui JD, crimele de care se face vinovat, printre ultimele fiind fiul unui judecător – fratele ei.

  Împreună reușesc să-l găsească pe Carter, dar e prea târziu și JD scapă, nu înainte de-a o ucide pe Abbie, doar din dorința de a-și demonstra superioritatea.

  Raglan e convins că nu ar mai avea cum să-l găsească după plecarea în Rusia. Dar Sorokina îi spune că rușii îl condamnasera, de ochii lumii, că-l trimiseseră chipurile într-o închisoare de  maximă securitate.  De fapt el locuia în satul de lângă închisoare, în casa unui fost gardian,stătea ascuns  și un pușcăriaș mergea zilnic să-i facă curat și să-i cumpere cele necesare. Șefii lui voiau să-l protejeze, până puteau să-l folosească din nou. Singura soluție era ca Raglan să ajungă în închisoare în Rusia, ea-l putea ajuta cu asta, dar în rest era pe cont propriu.

  Raglan acceptă, își contactează relațiile, face rost de acte false, și împreună cu prietenii lui croiesc un plan de atac și de salvare.

Reușește Raglan să se infiltreze?

Îl găsește pe JD?

Reușește să-l ucidă și să-și răzbune prietenii?

Scapă Raglan viu din Rusia?

Cine îl ajută?

  Citind cartea veți găsi o mulțime de întâmplări, căutări, urmăriri, prietenii, trădări, alianțe, chiar iubiri, și mai ales multă loialitate și bineînțeles veți afla răspunsurile la întrebări.

  Am citit cu plăcere, interes, și curiozitate aventurile lui Raglan și aștept cu nerăbdare următoarele volume ale seriei.

  Dan Raglan se alătură galeriei de personaje ale căror aventuri m-au cucerit de-a lungul timpului.

  Și mă refer aici la cărțile lui Lee Child – cu Jack Reacher, Barry Eisler – cu John Rain, Vince Flyn – cu Mitch Rapp sau David Baldacci – cu John Puller.

Carte disponibilă pe site-ul Lebăda Neagră

Verifică disponibilitatea cărţii în librăriile online: libriselefant, cartepedia, librărie.net şi cărtureşti

Recenzii cărți

Englezul de David Gilman – Editura Lebăda Neagră – recenzie

 

 

***Arcidalia Ghenof(Arci)***Sunt o mamă şi o bunică împlinită, pe primul loc fiind întotdeauna familia. Îmi place muzica de calitate, îmi plac călătoriile (din păcate acum doar virtual), îmi place să-mi fac prieteni cu aceleaşi preocupări ca şi mine. Dar marea mea pasiune (aproape un drog) sunt cărţile, citesc orice gen, dar preferatele mele rămân thrillerele. Lecturile m-au ajutat întotdeauna să evadez din cotidian şi să trec peste toate greutăţile. Şi aşa, ca să închei un cerc, în adolescenţă am colaborat la o revistă, acum la un site care simt eu că mă reprezintă, chiar dacă de mult timp nu mai pot purta tocuri. Mă bucur să fac parte din echipa voastră! (mai întineresc şi eu puţin)

3 COMMENTS

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.