Etape benefice în vindecarea sufletului
Etape benefice în vindecarea sufletului
Trăim cu impresia că majoritatea oamenilor sunt fericiți și protejați de orice, însă acestea sunt numai aparențe. Învățăm să ne perfecționăm, să ascundem și să pretindem că nu există. Dacă aveți frământări sau lucruri ce vă apasă, atunci aceste rânduri ar putea să vă aducă mai aproape de cauzele disconfortului. Poate că ați depășit momentele critice, însă întotdeauna este bine să păstrați un spațiu pentru aceste etape benefice în vindecarea sufletului. Le-am aplicat de multe ori cu cei apropiați pentru a conștientiza unele neajunsuri din trecut.
Să trecem la fapte. Etape benefice în viziunea mea:
Aflați ce vă nemulțumește. Așterneți pe hârtie aspectele nocive
Nu-i ușor să o faceți, însă garantat va merita efortul. Identificați cauzele. Luați pas cu pas, gândiți-vă la relația cu familia sau oamenii ce vă înconjoară și vă afectează. Cine v-a rănit și cum ați reacționat? Ce sentimente ce nu vă dau pace sau vă întristează atunci când discutați despre ele?
Dacă le aveți blocate asta nu înseamnă că ele nu există. Fiți sinceri, scrieți cu onestitate aceste aspecte, poate fi orice: gânduri sau oameni.
Conștientizarea problemelor sau confruntarea cu rănile sufletului
Această etapă nu este deloc ușoară, mai ales dacă trăim într-o bulă a perfecțiunii și vedem numai suferințele altora. Foarte puțini au curajul de a spune că au suferit în copilărie, rănile rămase după o relație sau pierderea cuiva drag. De multe ori astfel de sentimente sunt ascunse bine și fac parte din normalitate. Și totuși rănile nevindecate determină foarte mulți oameni să repete la infinit aceleași greșeli în viitoarele relații.
Preferă să dea vină pe alții decât să își recunoască deficiențele.
Dacă veți constienza problemele atunci puteți considera că ați îndeplinit un pas important în confruntarea cu sinele. Sensibilitatea subiectului, acel gol neplăcut din stomac, coșmarurile, cuvintele nespuse, sunt semnale de alarmă ce ar trebui să vă tragă de mânecă.
Nu-i ușor, însă nici imposibil.
Descoperiți cauzele
Puneți-vă în pielea personajelor și analizați ambele tabere.
De multe ori întrebarea De ce? ne cramponează și pentru că nu întotdeauna avem răspuns la orice, asta nu împiedică pe mulți să apeleze la un specialist.
Nu suntem obișnuiți să discutăm cu străini însă dacă de exemplu au trecut ani și voi escaladati printre relații toxice sau iubiți același tip de bărbat ce vă rănește, atunci undeva există o cauză.
Merită să încercați orice variantă.
Înțelegeți ce aveți de făcut. Vorbiți deschis sau scrieți despre problemele voastre
În general este dificil să expuneți problema cuiva, fie că este membru al familiei sau prieten apropiat. Nu toți știu să păstreze confidențială întreaga conversație sau poate că își vor schimba percepția asupra voastră, de aceea vă recomand alte metode.
Dacă știți cauza, începeți etapa vindecării, vorbiți cu un psiholog sau scrieți despre lucrurile care vă dor.
Mereu am recomandat terapia prin scris, cuvintele se aștern mult mai ușor, iar la final recitiți sau dați foc acelor coli. Alegeți pixul favorit, hârtie colorată și puneți-vă pe treabă.
Dacă aveți un blog, scrieți articole pe această temă, nu trebuie să dați nume și fapte, contextul este suficient. Atunci veți realiza că nu sunteți singuri în această „aventură” și cine știe, poate veți învăța ceva nou din experiența altora.
Învățați să iertați
Sunt momente când iertarea este imperios necesară. Ea vă ajută în reconstrucția sufletului și depășirea clipelor care vă apasă.
Oamenii rănesc involuntar, părinții nu sunt pregățiți să fie părinți, nu toți citesc cărți sau știu cum să exprime afecțiunea.
Majoritatea rănesc pe alții ca să ascundă alte frustrări și dacă rămâneți prinși în relațiile toxice fără să vă rezolvați angoasele, veți suferi mult mai mult.
Gândiți-vă la toate acele lucruri ce în opinia voastră nu ar merita iertate și revizuiți contextul. Dați-vă un nou sens acestui concept, eliberați resentimentele și lăsați rănile să se vindece prin iertare.
Și dacă vi se pare dificil, atunci citiți mărturia unei autoare ce decide să recunoască public după ani de zile că a fost agresată sexual. Teama de a spune numele, traumele suferite înainte și în timpul procesului, blocajul amintirilor și anonimatul au contribuit la păstrarea resentimentelor.
În general, alegem să mergem mai departe fizic, dar psihic stăm pe loc.
Zero progres.
Schimbați-vă viața, acționați diferit
Dacă ați trecut prin restul etapelor și credeți că este momentul să vă protejați sufletul, începeți cu schimbările.
Renunțați la obiceiurile nesănătoase, ștergeți urmele ce vă țineau blocați și îndepărtați-vă de oamenii toxici ce vă răneau constant. Înlăturați amintirile fizice și psihice care v-au alimentat constant suferință.
Înconjurați-vă de oameni ce gândesc pozitiv, respectați zilele de odihnă, descoperiți noi pasiuni, nu vă judecați pentru orice nimic.
Schimbați-vă viață și modul de a gândi. În cazul în care visul vostru a fost să aveți părul curcubeu și haine extravagante, acum este momentul să testați limitele. Renunțați la ideea de a cere confirmarea celor din jur, nu trebuie să îi mulțumiți pe ei, ci pe voi.
Recâștigați-vă încrederea și bucurați-vă de viață.
Interesant articolul! Felicitari Mili!
Multumesc Arci pentru incurajari. Ma bucur ca ti-a placut
Mili, felicitări pentru articol! Vindecarea este un proces anevoios… mai ales atunci când implică traume. Există, din fericire, numeroase terapii care pot ajuta, însă, așa cum subliniezi și tu, fără etapa conștientizării, nu se poate face niciun pas.
Mi-a plăcut foarte mult ceea ce ai scris!