Petrecerea de vânătoare de Lucy Foley - Editura Trei - recenzie

Petrecerea, de vânătoare de Lucy Foley – Editura Trei – recenzie

Petrecerea de vânătoare

Autor: Lucy Foley

Editura Trei 

THE  HUNTING  PARTY
Traducere din engleza Daniela Purgaru
An apariție 2022
Număr pagini: 392

  “Lucy Foley este autoarea celebrului roman The Hunting Party, bestseller # 1 Sunday Times și Irish Times. Ideea pentru cel mai recent roman al său i-a venit cu prilejul unei călătorii în Connemara, pe coasta de vest a Irlandei, de unde se trage jumătate din familia ei.

  Impresionată de frumusețea sălbatică a insulelor din largul coastei – decorul perfect pentru o nuntă și totuși periculos de izolat – Lucy a început să lucreze la schița unui nou roman polițist: o insulă de pe care nu poți pleca, oameni adunându-se laolaltă, emoții care răbufnesc. Astfel a luat naștere The Guest List / Lista de invitați.

  Înainte de a se dedica total scrisului, Lucy Foley a lucrat ca editor de ficțiune. Romanele ei au fost traduse în 19 limbi, iar articolele sale au apărut în publicații precum Sunday Times Style, Grazia, ES Magazine, Vogue US, Elle, Tatler și Marie Claire.”

“În vacanța de iarnă, câțiva prieteni din Oxford se întâlnesc să întâmpine împreună Noul An, așa cum fac de zece ani, din studenție. Anul acesta au ales o cabană idilică și izolată în munții Scoției — locul perfect unde să se retragă și să se deconecteze.
Vacanța începe nevinovat: admiră cu toții peisajul uluitor, deși rău-prevestitor, beau șampanie lângă șemineu și își amintesc de trecut. Însă după un deceniu povara resenti¬mentelor înăbușite a devenit prea grea pentru nostalgia fragilă a grupului. Iar legătura dintre ei se rupe, chiar când un viscol teribil izolează cabana de restul lumii.
După două zile, chiar de Anul Nou, unul dintre ei este mort… iar criminalul este tot unul dintre ei.
Nu rămâne pe dinafară, vino și tu la petrecere.”

“Foley sporește tensiunea inteligent și înfiorător, subliniind că vechii prieteni nu sunt întotdeauna și cei mai buni prieteni.” ( Observer)

„Lucy Foley dovedește că formula tradițională a crimei comise într-o casă de la țară (…) încă poate funcționa splendid.” –(The Times)

Așa este !!!

  Acțiunea are loc pe o moșie, un teren de vânătoare în sălbăticia din Highland, numit Loch Corrin.  Munte, zăpadă, cascadă și cabane. Vechea cabană arsese aproape în întregime. Apoi un “moșier” cumpărase terenul, construise o cabană nouă și niște mici căsuțe/căbănuțe pentru turiști, angajase o tânără Heather și un paznic de vânătoare Doug.

  Spațiul rămas din vechea cabană, de altfel destul de departe de partea locuită, fusese închis și asigurat, iar turiștilor li se  cerea să nu meargă acolo pentru a nu se produce accidente. De altfel era asigurat cu o încuietoare nouă  la fel ca magazia unde erau depozitate hainele și armele de vânătoare.

Heather văzuse multă moarte la locul ei de muncă din spital,dar moartea soțului ei îi răstoarnă toate valorile.  Jamie,soțul ei pompier,rămăsese blocat într-o casă și murise.  Ea, care fusese nevoită de  multe ori să spună vești rele rudelor, nu este capabilă să accepte situația,să asculte încurajările prietenilor și familiei,să trăiască fără cel cu care-și împărțise viaţa cincisprezece ani.  Așa că vrea să facă o schimbare drastică,găsește anunțul în ziar și acceptă postul.  Aici în pustietate își face o rutină proprie și se simte bine.

Turiștii veneau doar de patru ori pe an, în rest era doar ea cu Doug, fiecare cu demonii și singurătatea lui.

  Doug avea o poveste de viață dură, o poveste de război, de violență, de șoc posttraumatic și chiar de închisoare. Rămas și fără soție e bucuros că șeful îi acceptase cererea cu toate problemele lui.

  Mai venea Iain, care avea sarcinile lui trasate de șef, dar nu rămânea la moșie, seara pleca în sat unde zicea că are familie.

  Asta este situația când Emma face rezervare pentru grupul lor, 9 oameni, foști colegi de facultate și prieteni, care de 10 ani de la terminarea facultății sărbătoreau revelionul împreună. Emma alesese locația, comandase mâncarea, vrând ca totul să fie perfect și să-și epateze prietenii. Erau ea cu Mark, Miranda și Julien, Nick și Bo, Samira și Giles cu copilul lor de câteva luni și Katie.

Privindu-i, deși aflase că sunt prieteni vechi, Heather se gândește:

  “Presupun că există, probabil, tensiuni în majoritatea grupurilor de prieteni. Dar m-am surprins gândindu-mă că nu păreau să se simtă pe deplin bine unul în compania celuilalt. Ceea ce era ciudat, pentru că îmi spuseseră încă de la început că erau prieteni foarte vechi. Dar asta-i chestia cu prietenii vechi, nu-i așa?  Uneori nici măcar nu-și dau seama că nu mai  au nimic în comun. Că poate nici nu se mai plac.”

  Dinamica grupului e ciudată, toți par să graviteze în jurul Mirandei, așa cum fusese și în facultate. Sunt jocuri, discuții, beții, chiar droguri la un moment dat, mese întinse.

Dar încet, încet ies la iveală povești vechi, așa cum era cea despre hărţuitorul nedescoperit al Mirandei.

  Fiecare personaj își spune povestea așa aflăm cum s-au cunoscut, cum au petrecut anii de școală și de după, cum au rămas în același grup, cum s-au cuplat,cum este viața și căsnicia lor ca adulți.

  Emma își vedea de slujbă, de prietenia cu Miranda și avea o căsnicie călduță cu Mark, care și acum ofta după Miranda. Chiar încearcă s-o avertizeze despre o poveste murdară a lui Julien, soțul ei. Doar că acesta îi spune o poveste de la seviciu, o schemă cu clienții. De fapt îi ascundea o poveste de adulter cu una dintre prietenele ei.

Nick intrase în grup fiind prieten  foarte bun cu Katie, apoi își adusese și partenerul american Bo și de atunci erau un cuplu.

  Katie  ajunsese o avocată strălucită, își făcuse câteva intervenții estetice ca să-și îmbunătățească înfățișarea. Muncea mult și în ultima vreme îi evita pe toți. Acum acceptă să vină,dar le ascunde că e gravidă. Cine era oare partenerul din umbră, tatăl copilului?

Samira, Giles și copilul lor Priya sunt o familie frumoasă și normală.

  Miranda și Julien nu mai sunt ca la început. Miranda îl acceptase greu ca prieten, dar se îndrăgostiseră. În facultate ea fusese un fluture strălucitor care atrăgea pe toată lumea, dar acum era casnică și simțea că a eșuat în tot ce dorise să facă. Julien avea o afacere de succes,deși acum intrase în necaz. Miranda care-și dorea mult un copil și încercase tot ce se putea se simțea frustrată. Reuniunea îi dă ocazia să fie din nou în centrul atenției și chiar este ca o flacără.

  Dar în noaptea de revelion se îmbată și Julien o duce la culcare. Din păcate se trezește și căutându-și prietenii află adevăruri și lucruri ascunse, adevărul despre prietena și soțul ei și chiar cine a fost hărţuitorul și de ce, și lovitura finală  sarcina lui Katie. Toate astea duc la uciderea ei.

  Heather și Doug îi găsesc corpul și anunță poliția, care însă nu poate veni prea curând din cauza viscolului și a zăpezii. În plus  în partea depărtată a moșiei mai era un cuplu, care fusese cazat de Iain,și care se va dovedi a avea un alt rol.

  Până la sosirea poliției Heather și Doug vor afla cine este ucigașul, ce rol au cei doi turiști, ce rol are Iain,ce se întâmplă în vechea cabană închisă, ce afaceri face în realitate șeful lor –proprietarul moșiei.

Ce se va întâmpla cu Emma și Mark?

Ce va face Julien?

Ce se va întâmpla cu Katie?

Ce vor face Nick și Bo? Dar Giles și Samira?

Cine este ucigașul și de ce a ucis?

Ce vor face Heather și Doug?

Citind cartea veți afla multe povești de viață, multe iubiri, trădări, ură, frustrări.

  Romanul este compus din capitole care conțin poveștile și părerile fiecărui personaj, ceea ce te menține alert.Trebuie să fii atent la fiecare poveste, fiecare nuanță pentru a înțelege personajele și acțiunea.

Iată și câteva păreri avizate:

“Un roman polițist plin de tensiune, cu un ritm perfect.” –(People )

„Înfiorător și captivant. Nu citiți cartea singuri, noaptea.” ( Elle)

„Foley descrie atât de însuflețit decorul de cabană de vânătoare, încât îți vine să-ți rezervi imediat următoarea vacanță în munți, cu sau fără criminali ascunși.” ( Național Geographic)

„Un thriller foarte bun, o poveste plină de viață și suspans pentru o noapte lungă de iarnă.” –(Publishers Weekly)

Care disponibilă pe site-ul Editura Trei

Verifică disponibilitatea cărții în librăriile online: libris, elefant, cartepedia, librărie.net şi cărtureşti

Recenzii cărți

Petrecerea de vânătoare de Lucy Foley – Editura Trei – recenzie

 

 

***Arcidalia Ghenof(Arci)***Sunt o mamă şi o bunică împlinită, pe primul loc fiind întotdeauna familia. Îmi place muzica de calitate, îmi plac călătoriile (din păcate acum doar virtual), îmi place să-mi fac prieteni cu aceleaşi preocupări ca şi mine. Dar marea mea pasiune (aproape un drog) sunt cărţile, citesc orice gen, dar preferatele mele rămân thrillerele. Lecturile m-au ajutat întotdeauna să evadez din cotidian şi să trec peste toate greutăţile. Şi aşa, ca să închei un cerc, în adolescenţă am colaborat la o revistă, acum la un site care simt eu că mă reprezintă, chiar dacă de mult timp nu mai pot purta tocuri. Mă bucur să fac parte din echipa voastră! (mai întineresc şi eu puţin)

4 COMMENTS

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.