„Jurisdicția lor se termina acolo unde începea pielea ei. ”

Fellside de M.R. Carey-Editura Nemira- Colecția Suspans

Fellside de M.R. Carey-Editura Nemira- Colecția Suspans-recenzie

Fellside 

Autor:M.R. Carey

Editura Nemira

Colecția: Suspans

Data apariției: 2017

Titlul original: Fellside (2016)

Traducere: Ruxandra Toma

Număr de pagini: 512

   Autorul britanic M.R. Carey, renumit mai ales pentru excelentele sale romane grafice, m-a cucerit definitiv cu Fata cu toate darurile, una dintre cele mai originale distopii cu dată de lansare recentă.

  Când am văzut că a apărut un nou titlu semnat de el, la editura Nemira, nici măcar nu am mai parcurs sinopsisul, fiind sigur că vreau să citesc cartea, și ca să o pot astfel savura fără să știu absolut nimic dinainte.

   Totuși, unele așteptări mi se formaseră subconștient, mă pregăteam deja pentru o nouă lectură mustind de aventură și tensiune în flux continuu, ca în SF-ul lui post-apocaliptic care m-a impresionat atât de puternic.

   Fellside este însă și el o mare surpriză! Tot excepțional conceput, dar fără niciun fel de continuitate cu ce credeam că știu despre scriitura lui Carey. Dacă e să îl alătur neapărat vreunui subgen, aș spune că este cel mai “în stilul” lui Stephen King roman peste care am dat.

   Aceleași înfiorări complex procesate psihologic, între thriller și horror, stârnite de personaje tulburător de realiste, parcă desprinse din banalitatea vieții de zi cu zi, cu care ajungi, inevitabil, să empatizezi total în momentul în care se confruntă cu un fenomen supranatural, scurs pe nesimțite în existența lor.

    Jess Moulson se trezește într-un spital. Nu își amintește cum a ajuns aici și este confuză până și în privința propriei identități, mai ales că ceea ce vede în oglindă nu mai este tocmai chipul ei.

   Se află într-o perioadă de dificile proceduri recuperatorii după arsuri grave pe corp și pe față, dar, totodată, și în stare de arest, cu gardă polițienească la ușa salonului medical.

   I se povestește că, sub efectul drogurilor, a dat foc propriei locuințe, și că în incendiu a murit un băiețel de zece ani, care locuia într-un apartament învecinat.

   Iubitul ei, John confirmă această versiune a celor întâmplate și, convinsă că nu e altceva decât o piromană asasină, Jess adoptă o atitudine pasivă, de acceptare a oricărei sentințe ar putea primi în timpul procesului. În pofida eforturilor lăudabile făcute de un avocat foarte bun, primit din oficiu, este condamnată și închisă în penitenciarul de maximă securitate de la Fellside.

   Încet-încet, fragmente de amintiri îi revin în minte, dar nu o ajută, ci dimpotrivă, o adâncesc într-o depresie și mai profundă, pentru că băiețelul mort, Alex, se dovedește a fi fost poate singurul ei prieten din viața de drogată. Un copilaș chinuit, dintr-o familie disfuncțională, stând mereu pe treptele coridorului blocului, în timp ce părinții lui se certau, și căruia Jess îi aducea uneori câte o cană de cacao sau un sandvici cu brânză.

  Cum poate fi suportată vina de a ucide chiar tu un asemenea copil? Jess intră în greva foamei, hotărâtă să moară de inaniție,… până ce… fantoma lui Alex îi apare în vis și-i dă un nou impuls vital când pretinde că nu ea l-a omorât, ci altcineva, și că trebuie să-l ajute să-și descopere adevăratul călău.

  Este apariția băiatului, doar o închipuire salvatoare a unei minți împovărate de vină sau o întrupare supranaturală independentă, atrasă din universul spiritelor de alunecarea atât de aproape de lumea cealaltă a unei ființe chinuite de remușcări?

   Jess revine la viață alături de năluca sa izbăvitoare, hotărâtă ca din acel moment să facă mereu doar fapte bune și să-l ajute pe fantomaticul Alex să-și identifice ucigașul. Niciuna dintre aceste aspirații nu este însă ușor de realizat într-o închisoare privată unde bande de deținute mituiesc gardienii pentru a le înlesni traficul de droguri și au sub control absolut celelalte arestate, care trebuie să se supună planurilor lor, dacă nu vor să fie eliminate din peisaj.

   Epopeea lui Jess, antieroina pocăită, se desfășoară între două lumi. Una dură, a claustrofobicei închisori de femei, cealaltă a oniricului pătruns în realitate, prin aparițiile spectrale ale copilului ucis, devenit pentru ea unica alinare.

   M-a impresionat cum a scăpat bântuita de cutremurarea pe care orice ființă umană o încearcă la contactul cu lumea spiritelor. Spunându-și, încă sub influența autoînvinuirii: Nu e niciun monstru acolo, singurul monstru sunt eu! Pentru cineva care și-a neantizat orice instinct de conservare și nu-și mai dorește nimic pentru sine, teama nu mai există.

   Astfel încât, chiar periculoasele deținute de la Fellside par niște caricaturi grotești a căror acțiuni violente nu au nicio însemnătate.

Doar că ele rămân totuși, cât se poate de reale…

   Având un pic din celebrul film clasicizat despre stafii, Ghost, un pic din noul serial de succes, axat pe sistemul penitenciar feminin, Orange is the New Black, Fellside este o poveste scrisă minunat, care transcende genurile și nu te lasă niciodată să ghicești în ce fel se va preschimba și pe ce latură a sa va continua.

   De citit de către iubitorii oricărei specii sau subspecii de thriller, de cei care caută o carte inedită a lui Stephen King, de oricine apreciază istorisirile reușite cu fantome sau a avut vreodată fantezii cu femei după bare… Și nu numai… E un roman tare bun!

Cartea Fellside de M.R. Carey poate fi comandată de pe site-ul Nemira

Recenzii cărţi Editura Nemira

Sursa foto: IMDb

 

 

20 COMMENTS

 1. Mi-a plăcut mult recenzia! Din câte am citit, cartea are tot arsenalul care să mă ţină trează câteva nopţi şi abia aştept 🙂 Îmi aduce aminte un pic de „The Sixth Sense”, probabil din cauza fantomei. E interesant cum îmbină realitatea crudă a unei crime cu imaginarul dat de fantomă, poate şi credinţa în purgatoriu, revenge of the ghost. Mulţumesc pentru recomandare! 🙂

  • Cu drag si pasiune comuna, Crina! 😀 Da, e o comparatie chiar mai buna decat cu Ghost, pentru ca nu exista implicare romantica aici, cu fantoma insotitoare. 🙂 Fantasticul este insa foarte putin picurat in realitatea romanului, doar prin aceasta aparitie, in rest e un thriller. 🙂

 2. De data asta Marius m-ai tentat.mai ales ca spui ca e mai mult thriller.
  Felicitari frumoasa recenzie!

 3. Cartea lui Carey peste care am sărit, fără vreun motiv, dar care acum trebuie să o alătur celorlalte scrise de autor. Mulțumesc și felicitări pentru recenzie!

 4. Felicitări Marius.Prima carte a acestei autoare nu am putut să o citesc,prea dură pentru mine!cred ca,am sa spun pas si la aceasta!

 5. Am citit Stephen King, dar am văzut și filme făcute după celebrele sale cărți. Deși au fost destul de bine realizate, rămân la ideea potrivit căreia cartea îți oferă mai multe perspective. De M.R. Carey încă nu am citit nimic, dar voi citi.
  Felicitări pentru recenzie, Marius!

 6. tot timpul cât am citit-o (și mi-a plăcut foarte mult, i-am dat 5/5 și i-am făcut și recenzie) mi s-a conturat în minte o impresie pe care nu reușeam s-o adun în cuvinte… și acum, că ai pus tu punctul pe i, mi-am dat seama ce era: într-adevăr, romanul este King-ian (și totuși mai lejer, ceea ce nu-i o combinație rea).

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.