Secretul lui Leonardo de Costantino D’Orazio-Arta și mister-recenzie

Secretul lui Leonardo de Costantino D’Orazio-Arta și mister-recenzie

Secretul lui Leonardo de Costantino D’Orazio

Secretul lui Leonardo de Costantino D’Orazio-Arta și mister-recenzie

Arta și mister – o combinație inegalabilă, marca Leonardo da Vinci

Titlu: Secretul lui Leonardo

Autori: Costantino D’Orazio

Editura: Corint

Număr pagini: 281

Data apariţiei: 2018

Traducător: Emanuel Botezatu

   Lumea e plină de mistere… și poate că în acest element constă farmecul spațiului în care ne ducem existența. Cât despre Leonardo da Vinci, numele lui e reprezentativ pentru perioada Renașterii, dar dincolo de notorietatea acestei epoci, rămâne misterul care l-a înconjurat pe acest adevărat geniu. Cum să fii pictor, sculptor, arhitect, muzician, inginer, inventator, anatomist, geolog, cartograf, botanist și scriitor… și să duci fiecare dintre aceste îndeletniciri la rangul de artă? Ei bine, acesta este, cu siguranță, cel mai mare mister al lui Leonardo da Vinci, pe care pământenii s-au rezumat la a-l considera cel mai de seamă geniu din întreaga istorie a omenirii. De ce spun pământenii? Ei bine, conform unor teorii, Leonardo da Vinci a fost o entitate căreia i s-a dat misiunea de a aduce pământenilor un anumit număr de invenții din variate domenii. Se pare că scopul său a fost acela de a declanșa progresul tehnologic prin implementarea unor idei-sămânță, esențiale și incredibile pentru epoca în care a trăit – dar care au luat o amploare neașteptată în secolele următoare, generând tot felul de inovații care să ajute omenirea. Există, desigur, mii de studii pe tema aceasta, sute de teorii despre complexitatea acestei uimitoare personalități, însă dincolo de teorii aproape imposibil de demonstrat, rămân capodoperele sale și enigmele ascunse în simboluri cercetate de mii de oameni de știință.

  Am citit foarte multe destul de multe cărți despre Leonardo, unele cu alură de studii, altele îmbrăcate în haina unui trend care nu se demodează niciodată – misterul.

   De curând, am fost surprinsă de apariția unei noi cărți despre Leonardo, de această dată la editura Corint. Autorul, Costantino D’Orzaio este – cu siguranță, un pasionat de artă. Născut la Roma în anul 1974, D’Orzaio devine istoric de artă, având în palmares peste douăzeci de ani de exploatare a misterelor pe care artiștii italieni și nu numai, le-au ascuns în frumoasa așezare. Este renumit pentru conferințele și expozițiile de artă veche și contemporană în situri istorice ale Cetății Eterne. Colaborează cu diverse cotidiene și cu RAI Radio 3, fiind invitat permanent al emisiunii Geo&Geo de pe RAI 3. A publicat la Palombi Editore Le chiavi per aprire 99 luoghi segreti di Roma („Cheile pentru deschiderea a 99 de locuri secrete din Roma”), Le chiavi per aprire 99 luoghi segreti di Italia („Cheile pentru deschiderea a 99 de locuri secrete din Italia”), Ritratti romani („Tablouri romane”), iar la Sperling&Kupfer – Caravaggio segreto („Secretul lui Caravaggio”) – premiul Città delle Rose 2014 și premiul Roma 2014 (mențiune de onoare), La Roma segreta del film La Grande Bellezza („Roma secretă a filmului La Grande Belleza”) și The Great Beauty of Rome.

  Cu astfel de date în curriculum, este clar faptul că D’Orzaio are o imensă pasiune pentru metropola în care s-a născut. Cartea sa, „Secretul lui Leonardo”, deși poartă un titlu care ar putea duce gândul cititorului în sfera comercială, dezvăluie informații pe care eu nu le-am găsit nici în celelalte cărți despre marele geniu, nici în reportajele TV. Este dificil să scrii astăzi o carte despre Leonardo și să vii cu ceva nou, dar iată că D’Orzaio reușește să surprindă, nu doar prin claritatea și cursivitatea limbajului, ci și prin calitatea și importanța informației pe care o are de transmis.

  Cartea este structurată în 15 capitole, precedate de o Prefață cu rol de introducere a cititorului în lumea misterioasă care-l are ca personaj principal de cel care uimește lumea și astăzi – Leonardo da Vinci. Facem cunoștință apoi cu „Personajele principale” – câteva pagini care ne prezintă oamenii esențiali din lumea marelui geniu. Urmează „O călătorie în necunoscut”, un soi de eseu despre importanța și influența lui Leonardo în cultura universală. Aici află, chiar de la început, faptul că „Cel ce intră în contact cu Leonardo da Vinci își asumă riscul de a se rătăci într-un labirint. Tot acel hățiș de enigme insidioase ascunse în operele sale și, mai ales, uimitoarea încâlceală de semne marcate în faimoasele sale coduri exercită de secole bune o fascinație irezistibilă”.

   După cele 15 capitole urmează „Caravaggio – adevăratul succesor al lui Leonardo”, „Zece invenții ale lui Leonardo” și apoi un capitol special, cu mulțumiri pe care autorul le aduce celor care l-au susținut în cercetările sale. Există în carte și câteva pagini cu fotografii ale celor mai renumite opere ale sale.

  Pentru pasionații de mister, „Secretul lui Leonardo” este o adevărată desfătare. Cele 15 capitole sunt construite cu abilitatea unui scenograf care induce cititorului senzația uluitoare de vizualizare ale unor file esențiale în progresul omenirii, a unor secvențe din viața unui om care s-a născut în mister, a trăit integrând elemente esențiale progresului, în haina misterului… aș putea spune că întreaga viață a lui Leonardo se poate rezuma la un singur cuvânt… și acest cuvânt este „mister”.

   Dacă a fost Leonardo sau nu homosexual, dacă a fost un geniu precoce sau un om care și-a construit personalitatea prin muncă, dacă s-a integrat secolului său sau nu, veți afla citind cartea „Secretul lui Leonardo”.

   Eu n-o să vă spun decât că om a fost o verigă esențială în progresul omenirii (și aici vă recomand să citiți cu mare atenție capitolul dedicat invențiilor sale. Evident, există multe alte personalități cu rol esențial în invenții care au schimbat lumea, însă ceea ce este frapant la Leonardo, este diversitatea acestor invenții și multitudinea de domenii pe care le-a studiat în cele mai fine detalii, pentru ca apoi să descopere elemente care să frapeze omenirea.

  Evident, sunt foarte multe reportaje care prezintă viața și misterele din jurul lui Leonardo, însă cartea oferă o perspectivă mai amplă, dar și posibilitatea ca cititorul însuși să și-l imagineze pe marele om de cultură „frumos, bine proporționat, plin de grație și plăcut la înfățișare. Purta o scurteică rozalie până la genunchi, când pe atunci se purtau veșminte lungi. Își purta părul inelat și îngrijit, lung până la jumătatea pieptului”.

   Dincolo de teoriile care planează asupra operei complexe, dar și asupra personalității acestui mare geniu, Leonardo a fost întotdeauna conștient de valoarea lui și de faptul că inteligența sa depășește cu mult epoca în care s-a născut: „Leonardo a fost conștient de talentul său excepțional, ceea ce l-a făcut să exclame în însemnările sale Facil cosa e farsi universal – („E ușor să devii universal”). Probabil că este singura mențiune în cheie personală”.

Iată câteva citate din carte:

Interesul obsesiv al lui Leonardo pentru corpul uman capătă curând conotația unor reflecții filozofice. Artistul nu se limitează la descrierea fenomenelor observate, ci își pune întrebări legate de rolul omului în Univers. Iar această ambiție perenă a lui este cea care îi dă măsura geniului, căruia niciun obstacol nu-i stă în cale”.

Un bărbat mândru și plin de energie în tinerețe, Leonardo i-a făcut pe mulți să-și piardă capul cu frumusețea sa fizică; a sedus duci și marchize, s-a dovedit un conducător de atelier plin de farmec, ba poate că a fost și un bun spion. Altfel spus, un personaj cu o mie de chipuri.

Cartea Secretul lui Leonardo de Costantino D’Orazio poate fi comandată de pe site-ul Editura Corint

Verifică disponibilitatea cărţii Secretul lui Leonardo de Costantino D’Orazio,în librăriile online: libris, elefant, cartepedia, Divertalibrărie.net şi cărtureşti

Recenzii cărţi

 

 

***Rodica Pușcașu***Sunt o visătoare și așa am de gând să rămân. Cititul e un privilegiu pe care l-am descoperit pentru a evada în alte lumi, pentru a descoperi poveștile unor oameni pe care nu i-ai cunoscut niciodată. Cărțile sunt lumi fascinante, care te fac să râzi, să plângi, să trăiești. Nu-mi imaginez lumea fără cărți... pentru că nu ar exista. În viața reală sunt un om simplu, care se bucură de aroma cafelei în diminețile de vară, sunt o mamă preocupată (uneori excesiv) de copilul meu și o soție iubită care mai arde din când în când mâncarea... pentru că timpul de preparare nu coincide cu timpul poveștii pe care o citesc. Vedeți voi, în cazul meu, totul se reduce iremediabil la citit... O altă pasiune de-a mea este scrisul. Scriu și ajung să-mi iubesc personajele atât de mult, încât mi le consider prieteni. În 2010 am publicat cartea de povești pentru copii „Maria și fulgii de nea”, iar în 2016 a ieșit de sub tiparul editurii PIM, cartea „Povestea secretă a Cezarei”... și nu mă voi opri aici.

19 COMMENTS

    • E foarte interesant să afli detalii și mai ales secrete din viața marilor personalități din cultura universală.

  1. Foarte interesanta recenzia ta!Am citit si eu multe carti despre Leonardo si totusi misterul este mai mare decat oricand.
    Felicitari!

  2. Interesanta carte si tentanta recenzie, Ro! 🙂 Cea mai faina teorie despre Leonardo, pe care am auzit-o eu, e ca a fost un om obisnuit din viitor, cu un pic de talent la desen, ce a ajuns cumva inapoi in timp si a incercat sa refaca in trecut, tot ce exista deja in viitor, dar el nu prea stia cum functioneaza. 😀

  3. Recenzia m-a pus pe gânduri. Nu am citit prea multe despre Leonardo da Vinci. Am urmărit unele documentare, dar nimic mai mult așa că ceea ce ai scris mi-a trezit interesul. Mulțumesc de recomandare!

    • Și eu sunt pasionată de documentare cu Leonardo. Cartea e foarte bine documentată, e mai mult decât am văzut în filmele despre marele geniu.

  4. Da Vinci, ca și Michelangelo, mă fascinează datorită caracterului său de om enciclopedic 🙂

    Sigur voi citi această carte!

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.