Flash Interview-Michael Haulică-13 întrebări în 5 minute

   1.Care a fost cartea ta de debut?madia-mangalena-de-michael-haulica

   Michael Haulică: Experiența îmi spune că n-o să fie chiar un interviu de cinci minute. 🙂 Dar hai. Madia Mangalena, Institutul European, Iași, 1999, un volum de povestiri SF.

   2.Cine a fost primul cititor al scrierilor tale?

  Michael Haulică: Dacă mergem înapoi spre primul cititor, trebuie să mergem spre primele scrieri. Am început pe la 14 ani și am început cu poezie. Presupun că au fost clegi, colege cărora le arătam ceea ce scriam. În liceu am frecventat și un cenaclu, se întîmpla la Casa de Cultură din Făgăraș, cenaclu condus de Petru M. Haș și Cornel Moraru. Pe la 12 ani am scris o piesă de teatru și cred că am arătat-o copiilor din bloc, pentru că voiam s-o punem în scenă. Iar dacă tot am vorbit despre asta, atunci poate ar trebui să merg mai în urmă, cînd, pe la 7 ani cred, am participat la dramatizarea Motanului încălțat. Nu mai știu dacă am făcut-o singur sau am colaborat cu alți copii, știu însă că am intepretat și un rol – însuși Motanul? – iar reprezentația a avut loc în spatele blocului, printre sîrmele pe care mamele noastre puneau rufe la uscat, iar noi am pus niște pături în loc de cortină. Cel mai interesant lucru este că am pus bilete la intrare, fiecare copil care voia să asiste la spectacol plătea 5 bani. Pentru că artiștii trebuie plătiți. Știam asta de-atunci (nu că mi-ar fi ajutat asta la ceva pînă acum).

   3.Care dintre romanele tale este “cartea ta de suflet”?

  Michael Haulica: Cred că Așteptînd-o pe Sara are cel mai mult din sufletul meu. În fine, dacă prin suflet înțelegem eul meu interior, eu, ăla adevăratul, trăitorul acestei vieți.

   4.Cu care dintre  personajele tale te identifici?

  Michael Haulică: Cu toate. Toate au ceva din mine. De la îngeri la demoni. De la oamenii buni la ticăloși. Toți au făcut lucruri pe care le-am făcut sau pe care le-aș fi făcut ori le-aș face.

   5.Care roman al tău ai vrea să fie ecranizat?

  Michael Haulică: Avînd în vedere că nu scriu romane – chiar dacă critica a numit romane cel puțin două dintre cărțile mele – cred că cea mai potrivită pentru ecranizare ar fi nuvela O hucă în minunatul Inand (folosindu-se și celelalte texte apărute în volumul Transfer). Da, pe-asta aș vedea-o ecranizată. Filmată la Brașov, cu Dragoș Bucur în rolul samuraiului… Da, chiar mi-ar plăcea. 🙂

   6.Ce actor ai vedea în rolul principal?

  Michael Haulică: Tocmai am zis: Dragoș Bucur. Sau, dacă se va face filmul la Hollywood, Tom Hiddleston ar fi o bună alegere. Dar mai vedem la casting… 🙂

   7.Cât timp îţi ia scrierea unei cărţi?

  Michael Haulică: Scrierea ei puțin. Dacă aș pune cap la cap timpul în care scriu la o carte, n-ar ieși prea mult. Din păcate scriu foarte rar (din două motive: mă bag în foarte multe proiecte și nu sînt în stare să mă organizez), așa că perioada de cînd încep o carte pînă o termin… este enormă.

   8.Cum treci de momentele de “blocaj al scriitorului”?

  Michael Haulică: Am momente de-astea doar cînd nu scriu. Cînd mi-am văzut de scris nu prea am avut așa ceva.

   9.Ce autor preferat ai?

    Scurt, pentru că-i știu și nu trebuie să mă gîndesc: Gabriel Garcia Marquez, Eugen Barbu și Ștefan Agopian.

   10.Când ai fost prima dată la un târg de carte şi la care?

   Michael Haulică: Cu vreo 20 de ani în urmă, probabil un Gaudeamus. Veneam cu trenul de la Iași special pentru tîrgul de carte.

   11.Cu ce edituri colaborezi?

  Michael Haulică: Millennium Books și Tritonic. Am mai publicat cărți la Institutul European, Karmat Press și Eagle.

   12.Ce gen de muzică preferi?Ai o piesă favorită?

 Michael Haulică:  Între country și grunge, fiecare cu un rol foarte clar în activitatea mea. E drept că, în ultima vreme, ascult mai mult rock și muzică suedeză. Dar sînt un mare amator de coveruri, îmi place să descopăr interpretări interesante, aparte, care aduc ceva nou piesei originale. De aceea și piesa pe care ți-o voi spune este Billy Jean, în versiunea lui Chris Cornell (deși n-aș zice că asta e piesa mea favorită – am mai multe, chiar un playlist pe youtube; tocmai am descoperit cîteva versiuni de ascultat ale unui cîntec de Lou Reed, Pale Blue Eyes).

   13.Ai un motto după care te ghidezi în viaţă?

  Michael Haulică: Bunul-simț e un motto? Nu cred că am un motto după care mă ghidez, dar încerc să fac lucrurile cît mai bine și cu gîndul că nu sînt singurul om de pe Pămînt, că mai sînt și alții care vor să-și facă bine lucrurile lor.

Mulțumesc frumos pentru întrebări.

Mulţumim şi noi! 

Review overview
5
***Arcidalia Ghenof(Arci)***Sunt o mamă şi o bunică împlinită, pe primul loc fiind întotdeauna familia. Îmi place muzica de calitate, îmi plac călătoriile (din păcate acum doar virtual), îmi place să-mi fac prieteni cu aceleaşi preocupări ca şi mine. Dar marea mea pasiune (aproape un drog) sunt cărţile, citesc orice gen, dar preferatele mele rămân thrillerele. Lecturile m-au ajutat întotdeauna să evadez din cotidian şi să trec peste toate greutăţile. Şi aşa, ca să închei un cerc, în adolescenţă am colaborat la o revistă, acum la un site care simt eu că mă reprezintă, chiar dacă de mult timp nu mai pot purta tocuri. Mă bucur să fac parte din echipa voastră! (mai întineresc şi eu puţin)

7 COMMENTS

  1. Nu am citit nimic de acest autor, spre rusinea mea.
    Felicitari pentru inteviu! locco_smiley_10

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.