„Înfruntă valurile şi nu se scufundă”.

 Flash Interview -Cezar Pârlog-13 întrebări în 5 minute

1.Care a fost cartea ta de debut?

Cezar Pârlog:Flori, fete, fiţe sau băieţiTracusArte, 2014. Asta după cîteva prezenţe meteorice prin alte antologii de proză.flori-fete-fite

2.Cine a fost primul cititor al scrierilor tale?

Cezar PârlogEu, de peste 50 de ori, în cadrul operaţiunilor de şlefuire a textelor. Apoi cititorii mei de pe acolo pe unde le public: la timpul prezent, în principal Adevărul”, Puterea”, 24Fun”; Gazeta SF”, Catchy” în trecut.

3.Care dintre romanele tale este „cartea ta de suflet”?

Cezar PârlogO mică corectură, de-mi este permisă. Eu nu scriu roman, oricît s-ar înverşuna diferite persoane să mă deturneze pentru a merge spre el, ca o condiţie spre a fi publicat. Doar proză scurtă. Care cică nu ar vinde. Mai vedem… Deci să fie „Life stuff sau Învăţături pentru Andreea”.

4.Cu care dintre  personajele tale te identifici?

Cezar PârlogCu siguranţă este vorba despre personajul blazat, frustrat, un tată oarecare cu viaţa lui de ratat, un decor din care nu lipsesc borne normale precum excesele bahice, contururile feminine îndelung urmărite cu privirea, „deh, recomandarea medicului ocul(t)ist”, amintirile din copilărie, familie ori din armată, problemele de serviciu ale unui lefegiu neînţeles sau primii paşi făcuţi spre lumea literaţilor; toate cele venite din „Life stuff sau Învăţături pentru Andreea”.life-stuff

5.Care roman al tău ai vrea să fie ecranizat?

Cezar PârlogDeja am admis că nu este vorba de romane, dar aş consimţi ca fiecare din textele „Life stuff sau Învăţături pentru Andreea” să fie un episod de serial. Fie, şi o bună parte din cele cuprinse între copertele primei apariţii, „Flori, fete, fiţe sau băieţi”. Cu cîteva limitări fireşti de genul „cu acordul părinţilor”.

6.Ce actor ai vedea în rolul principal?

Cezar PârlogNeîndoielnic Marcel Iureş.

7.Cît timp îţi ia scrierea unei cărţi?

Cezar PârlogNu cred că se poate vorbi despre un etalon de timp. Şi oricum eu trebuie să mă ocup şi de articolele mele săptămînale. Poate spre doi ani. Dintre care cîteva luni doar pentru corecturi şi alte şlefuiri.

8.Cum treci de momentele de „blocaj ale scriitorului”?

Cezar PârlogCînd „treaba” nu „curge” spre texte noi, tanti ceea, „Inspiraţiunea” se lasă îndelung aşteptată, la un moment dat achit şi cafeaua ei, mă ridic de la masa aia de la o terasă faină pe unde ne mai vedem şi plec. Mă îndrept alene spre cele din diferite stadii de „construcţie”. Deci front de lucru este oricînd. Timp prea puţin, mereu.

9.Ce autor preferat ai?

Cezar PârlogNu am autori favoriţi ci cărţi favorite. Ultima? „Pălăria albastră şi alte povestiri”, de Andrei Crăciun.

10.Cînd ai fost prima dată la un tîrg de carte şi la care?

Cezar PârlogPrin anii ‘80, cînd la Buzău, se organizau anual, fireşte că la o scară mai mică, la Casa de cultură. În biblioteca din camera mea se aduna mereu cîte un raft de cărţi noi cu fiecare ediţie

11.Cu ce edituri colaborezi?

Cezar PârlogPînă în prezent exclusivitate a avut Editura Tracus Arte.

12.Ce gen de muzică preferi?Ai o piesă favorită?

Cezar PârlogNu am un gen predilect. Depinde de starea de moment. Acum, de exemplu aş răspunde cu rock-ul. Ori cu muzica electronică. Un Jarre, Vangelis, poate  Kraftweark.

Cît despre piese, acum, e vînt şi ploaie, aş alege „Să nu spui nimănui” a celor de la Kumm, „Love me again” – John Newman ori spre ceva Moby.

13.Ai un motto după care te ghidezi în viaţă?

Cezar PârlogSă zicem „Fluctuat nec mergitur”, deviza oraşului Paris. Deci „Înfruntă valurile şi nu se scufundă”.

Cele două cărţi, Flori, fete, fiţe sau băieţi”, Premiul Naţional Vasile Voiculescu în 2015 şi „Life stuff sau Învăţături pentru Andreea”, vă aşteaptă la Gaudeamus 2016, la standul Editurii Tracus Arte. (stand 13, Bdul Nobel, nivel 0.00)

Mulţumesc, fetelor! Orice întîlnire cu voi este o bucurie!

Saru’ mîna, Arci!

Mulţumim şi noi!

***Arcidalia Ghenof(Arci)***Sunt o mamă şi o bunică împlinită, pe primul loc fiind întotdeauna familia. Îmi place muzica de calitate, îmi plac călătoriile (din păcate acum doar virtual), îmi place să-mi fac prieteni cu aceleaşi preocupări ca şi mine. Dar marea mea pasiune (aproape un drog) sunt cărţile, citesc orice gen, dar preferatele mele rămân thrillerele. Lecturile m-au ajutat întotdeauna să evadez din cotidian şi să trec peste toate greutăţile. Şi aşa, ca să închei un cerc, în adolescenţă am colaborat la o revistă, acum la un site care simt eu că mă reprezintă, chiar dacă de mult timp nu mai pot purta tocuri. Mă bucur să fac parte din echipa voastră! (mai întineresc şi eu puţin)

19 COMMENTS

  • Multumesc, VeRo. Cuvintele si feed backul primit din partea cititorilor sint unicele bucurii ale celui care… „bate cimpii”.

 1. Un interviu absolut deosebit! Felicitari. Mi-au placut mult raspunsurile autorului, sunt incarcate de umor.

  • Multumesc, Eva. Mereu binevenite astfel de incurajari!
   Sa mai fie!

   PS Asteptindu le si pe cele post-lectura. 😉

 2. Inca nu am citit cartile respective, dar sper sa reusesc. 😀 Felicitari pentru interviu, imi place! locco_smiley_10

 3. Multumesc pentru aprecieri!Multumesc Cezar,totdeauna o placere o discutie cu tine!Cei care vreti sa cititi Cezar mai are un „interviu altfel”unde sunt si cateva proze ale lui.Lectura placuta!

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.