Andreea Chiuaru – despre cărți, spirit liber și motivație dincolo de cuvinte
Andreea Chiuaru – despre cărți, spirit liber și motivație dincolo de cuvinte
În ultimul deceniu, am trăit atât de multe încât simțim nevoia să împărtășim aceste experiențe cu voi. Cărțile, pasiunea, întâlnirile cu bloggerii și dorința de a lăsa ceva durabil în urmă au adus în viața noastră mulți oameni talentați. Curajul, dăruirea și munca intensă sunt esențiale pentru a da un sens proiectelor în care te implici.
Un exemplu este Andreea Chiuaru – Strategic Communications Manager, o persoană care mereu pare să găsească soluții pentru cele mai dificile probleme, și de fiecare dată o face cu zâmbetul pe buze. Am avut privilegiul de a colabora și discuta datorită cărților, dar am continuat să o urmărim prin prisma proiectelor ei personale. Povestea Andreei este neobișnuită, datorită numeroaselor experiențe și trăiri prin care a trecut, ceea ce o face să inspire alți oameni să-și asculte vocea interioară și să-și urmeze visurile.
1. Andreea, simt că am deschis o cutie fermecată atunci când m-am gândit la tine. Ți-am urmărit evoluția în mediul online și adesea ai scris despre aspectele bune și mai puțin bune ale scrisului, despre riscuri și progres, social media și abilitatea ta de a o lua de la zero. Cum au fost acești 10 ani pentru tine? Cum ai reușit să-ți construiești o carieră și să te folosești de puterea comunității?
Andreea: Mulțumesc tare mult că v-ați gândit la mine, pentru mine pare că etapa bloggingului și a cititului în serie a fost acum muuult muult timp. Și chiar au trecut vreo 7 sau 8 ani dacă e să mă uit și pe calendar. Să devin blogger de carte a fost pentru mine un mod de a mă conecta cu oameni care semănau mai mult cu mine și să leg prietenii. Îmi amintesc chiar și acum momentul în care am luat decizia: aveam un blog super popular, pornit în liceu, pe care scriam despre relații, doar că de o vreme nu mă mai regăseam în el și începusem să scriu despre cărți. Eram tare dezamăgită că articolele de tip recenzie aveau undeva la 100-200 de vizite pe când cele despre relații aveau chiar și milioane de vizitatori (și nu exagerez aici, am avut câteva articole virale). Atunci am zis că vreau să încep un blog nou unde să scriu mai mult despre cărți și ce trăiesc eu – cu experiențele din facultate, primele joburi, locuri în care ieșeam, vacanțe etc.
În 2016 mi-am deschis contul de instagram inspirată de faptul că deja lucram într-o agenție de PR unde gestionam conturile clienților. M-am gândit că aș putea face asta și pentru mine.
Instagram a devenit astfel locul meu de joacă, dar și un ‘’muzeu’’ al evoluției mele. Am scris de-a lungul anilor despre cărți, joburi, începutul meu într-ale freelancingului și mai recent decizia de a mă angaja din nou într-o companie. Comunitatea de pe instagram a fost martor la toată evoluția și toate conștientizările mele.
Ce am făcut în acești ani? Am terminat o facultate și un masterat, am construit o carieră ca om de marketing, am ajuns într-o vreme unul dintre cei mai urmăriți oameni de pe bookstagram, am schimbat orașul (mutându-mă din București la Cluj), am trecut la freelancing de la rolul de angajat, mi-am deschis o companie și apoi am renunțat la ea, am ieșit dintr-o relație lungă de 8 ani, am organizat timp de vreo 2 ani un târg offline pentru cititori și cărțile pe care nu își doreau să le mai păstreze. Pe scurt: am crescut și am evoluat.
Comunitatea a avut mereu un rol de accountability buddy pentru mine și am simțit mereu nevoia să documentez pentru a mă întoarce la eurile mele din trecut și a fi în contact cu ce gândeam și unde eram pe atunci. Un fel de jurnal public.
Cred că ‘’secretul’’ a fost autenticitatea și faptul că întotdeauna am vorbit despre proces, cu bune și cu rele, am împărtășit și provocări, dar și reușite. Cred că de aceea sunt oameni care, la fel ca și tine, continuă să mă urmărească de așa mulți ani.
M-am schimbat mult în anii ăștia, totuși. De la un om care lega ușor legături în online am început să caut mai mult apropierea în offline, să treacă săptămâni bune fără să postez. Însă comunitatea online rămâne o parte importantă din viața mea.
2. Dacă ai avea o baghetă magică pentru a schimba ceva din trecutul tău, ce ai face cu ea? Crezi că merită să ne gândim la schimbare sau este mai bine să acceptăm cu demnitate ceea ce s-a întâmplat?
Andreea: Nu aș schimba absolut nimic. Absolut tot ce s-a întâmplat m-a ajutat să ajung unde sunt astăzi. Da, poate cu o baghetă magică aș fi putut să ard etape, să prevăd în avans greșeli sau să accelerez procese, dar cred că aș fi un om mult mai sărac spiritual dacă nu aș fi trecut prin atâtea experiențe
3. Ai menționat de multe ori cât de important este scrisul în dezvoltarea ta. Au avut cărțile un rol similar? Care au fost elementele esențiale care te-au ajutat să evoluezi?
Andreea: Cărțile au avut un rol major. M-au conectat cu oameni dragi, m-au ajutat să conștientizez lucruri pe care apoi mi-am dorit să le schimb, m-au făcut să-mi pun întrebări. Cred că orice carte citită a avut un impact, dar mai ales cărțile care m-au provocat să-mi pun întrebări despre alegerile și obiceiurile pe care le aveam pentru că să conștientizezi e primul pas spre schimbare.
4. De fiecare dată când îți citesc postările, simt bucuria și recunoștința cu care te exprimi. Ce îți aduce fericire astăzi și cum reușești să găsești resursele necesare pentru a te reinventa? Ce strategii folosești pentru a rămâne constantă în fiecare zi?
Andreea: Sunt multe lucruri care îmi aduc bucurie. Acum îmi iau mare parte din energie din ce reușesc să construiesc în comunitatea Creators.comm. Îmi aduce bucurie orașul în care locuiesc acum – Cluj-Napoca, dar și vizitele la București când redescopăr locuri noi, iar uneori mă simt ca într-o vacanță.
Legat de resurse, aș zice că le găsesc lucrând mult cu mine și înconjurându-mă de mentori și oameni care să mă inspire, dar și de prieteni și oameni dragi care să mă accepte așa cum sunt. Terapia a jucat un rol major în asta, la fel și sportul care de vreo 3 ani are un rol important în viața mea.
Nu sunt constantă în fiecare zi, totuși. Am zile în care procrastinez/pierd timpul, zile în care nu mă simt motivată, zile în care nu sunt o prietenă sau o iubită grozavă. Dar ce mă ajută e să fiu mereu aware de mine, să-mi dau seama când derapez și să mă întorc pe drumul bun. Și, desigur, să am oameni care să mă accepte și să mă susțină.
5. Sunt conștientă că viața unui om înseamnă mult mai mult decât social media, însă tu ești un spirit liber care își croiește drum printre diverse proiecte și îi motivează pe ceilalți să se asculte și să se vadă dincolo de idei. Cum ai reușit să creezi această magie? Ce recomandări ai pentru cei care doresc să își construiască o carieră în social media și să îți urmeze exemplul?
Andreea: Cum ziceam și mai sus, autenticitatea e cheia. Să arăți cât de mult poți din proces, behind the scenes, momentele vulnerabile sunt cele care te conectează cu adevărat cu audiența ta și o transformă într-o comunitate.
Legat de construirea unei cariere în social media, aș zice că ingredientele sunt: dorința de dezvoltare și de a învăța continuu + capacitatea de adaptare.
6. În încheiere, te rog să ne spui câteva cuvinte despre așteptările tale pentru următorii 10 ani. Cum pot cei din jur să te susțină în realizarea visurilor tale? Orice intenție pozitivă este binevenită și eu cred cu tărie în puterea magică a gândurilor. ☺️
Andreea: Sunt într-un punct de cotitură al vieții mele pentru că următoarea aniversare, cea de 30 de ani, vine cu o oarecare presiune. Nu știu cum vor arăta următorii 10 ani nici pe plan de carieră, nici pe plan personal, însă ce-mi doresc pentru mine e să rămân mereu aware de mine și de ce aleg și să cresc în continuare. Am o vorbă care îmi place mult: ‘’uneori viața nu îți dă ce îți dorești tu, ci ce ai nevoie’’.
Andreea, noi ne bucurăm pentru ceea ce construiești alături de alți oameni speciali și știm cât de important este sprijinul pentru consolidarea proiectelor viitoare. Mulțumim că ne-ai inspirat în toți acești ani. Știm că nu a fost ușor, dar suntem siguri că vei continua să ne surprinzi cu lucruri pozitive. Avem nevoie de oameni deschiși și perseverenți, așa cum ești tu.