Geometria iubirii de Jessica Levine-Editura Leda

Geometria iubirii de Jessica Levine-Editura Leda

Geometria iubirii de Jessica Levine

Titlul original: The Geometry of LoveGeometria_iubirii
Editura Leda
Anul apariției: 2015
Nr. pagini: 350
Traducere: Iris Manuela Gâtlan Anghel
Colecția 100% iubire
Cotă Goodreads: 3,36

De ce mă îndrăgostesc de un bărbat pe care nu-l pot avea şi sfârşesc în pat cu altul, care nu este cel pe care mi-l doresc?… Făceam oare dragoste cu Ben pentru că îl doream cu adevărat sau pentru că voiam să fac sex, iar el îmi era la îndemână?” Sunt întrebări la care Julia, eroina romanului Geometria iubirii, încearcă să găsească un răspuns, explorând ipoteze, fantezii și oportunități.

Povestea începe în New Yorkul anilor 1980 şi se încheie în California, douăzeci de ani mai târziu. Viaţa tinerei poete ‒ care trăiește de ani întregi alături de un bărbat care-i oferă stabilitate și confort ‒ este subit dată peste cap de întâlnirea cu o fostă iubire, un compozitor talentat. Sfâșiată între nevoia de siguranţă și dorinţa unei vieţi palpitante și independente, Julia caută drumul care să-i aducă împlinirea totală.

Geometria iubirii este o carte realistă, surprinzătoare care îți pune răbdarea la încercare datorită nehotărârii personajului principal și dragostea ei pentru doi bărbați. Julia caută cu disperare fericirea, dar în același timp preferă siguranța aceleiași relații care îi îngrădește latura creativă și pasiunea pentru poezie. Acțiunea se desfășoară pe o perioadă de douăzeci și șase de ani în care sunt evocate momentele de zbucium, împliniri, dezamăgiri, probleme care sunt în viața celor trei personaje: Julia, Ben, Michael.
Dacă vă așteptați la o carte siropoasă, s-ar putea să vă simțiți dezamăgiți, în schimb puteți descoperi povești autentice.

Partea întâi 1987
Julia Field la zece ani de la absolvirea facultății simte că este momentul deciziilor drastice și încearcă să se regăsească pe sine. Renunțase la pasiunea de a scrie poezii, în schimb trăise în umbra lui Ben, iubitul ei din facultate și așteptase cu răbdare ca el să găsească momentul potrivit pentru familie. Reușise să ajungă profesor la universitatea din Princeton și se afla la un pas de titularizare, aspect important pentru cariera lui, oferindu-i astfel siguranța postului. Relația celor doi le dăruise amintiri frumoase, dar Julia nu se mai simțea împlinită, căuta altceva.
Frământările interioare au determinat-o să plece la New York, să preia afacerea tatălui său și să se mute în oraș departe de Ben. Aceste decizii erau un strigăt de disperare și îl anunțau indirect pe Ben că trebuie să se gândească serios la relația lor, la distanța dintre ei, să o ceară în căsătorie și de ce nu, să ia în calcul mărirea familiei. La cei treizeci și doi de ani, Julia se simțea neîmplinită, iubea să scrie poezii, dar alături de Ben îți pierduse muza creatoare și acum spera să revină.

image1Mutarea sau poate destinul, o aduce din nou față în față cu Michael, fost coleg de cameră al lui Ben, dar în același timp și bărbatul la care se gândea frecvent. Deși trecuseră ani peste el, la cei patruzeci și doi de ani părea să păstreze aceiași fire sinceră, directă, dar și spiritul creativ. Numeroasele relații îl schimbaseră, era singur, doar pianul îi rămânea fidel și îl transformase în sursă de venit. Din păcate latura sa creativă de compozitor era într-un con de umbră, muza îl părăsise și își dorea cu ardoare să reapară în viața lui. Revederea îi stârnește Juliei sentimente contradictorii, credea că îl uitase, dar încă se mai gândea la intensitatea primului lor sărut și se întreba uneori dacă relația lor ar fi avut o șansă dacă ar fi rămas, dar știa prea bine că n-ar fi renunțat la Ben.

Tot acest avânt al Juliei o aruncă într-un vârtej, dar trage după ea pe cei doi bărbați din viața ei: Ben și Michael. Fericirea ei este atât de oscilantă încât pare să nu știe ce își dorește cu adevărat, o căsnicie cu bărbatul perfect-Ben sau o noapte de iubire cu nestatornicul Michael? Să scrie poezii sau să păstreze la bază o carieră serioasă? Libertate sau un copil?
Se străduiește să găsească răspunsuri cu ajutorul unui terapeut, dar totul se rezumă la ea. Deciziile ei sunt cele care pot muta munții din loc sau să liniștească o furtună.

Terapeutul: „– Sentimentul de siguranță joacă un rol extrem de important în viața oamenilor care au un părinte alcoolic.

Michael: ” – Imi cunoști foarte bine istoricul, a spus el, clătinând din cap. M-am aflat de prea multe ori în situații de acest gen și nu mai vreau să mă implic într-o altă relație asemănătoare. Nu cred că o să-l părăsești pe Ben și, chiar dacă ai face asta, n-aș putea să îndur povara despărțirii voastre.”

Julia : „– Vorbești de parcă eu și Ben am fi căsătoriți.”

Michael : „-Sunteți ca și căsătoriți, după câte văd eu lucrurile. Prevăd că vă veți oficializa relația în curând.”
„- Știu care este miza. Vrei să ai, în taină, o aventură cu mine ca să vezi dacă relația noastră ar avea, în viitor, sorți de izbândă. Vrei „s-o pui la incercare”. Caci, în ciuda faptului că ai făcut o pasiune pentru mine, mai ai încă mici îndoieli, nu-i așa?”

Acest triunghi amoros se va liniști o perioadă și vor fi din nou față în față după alți șaisprezece ani. Ei s-au schimbat destul de mult, nu mai sunt la prima tinerețe, dar cumva destinul le oferă a doua șansă. Dacă vor reuși să profite de ea fără a răni pe cei din jur, rămâne să descoperiți.

Jessica Levine alege să prezinte o altă viziune a dragostei, lăsând zbuciumul pe umerii personajului feminin, să se lupte cu deciziile, să persiste în siguranță, perfecțiune și să-și plângă singură de milă atunci când primește altceva în schimb.

M-am bucurat că a existat un happy-end, dar ar fi fost ideal pentru mine dacă cea de-a doua șansă ar fi ajuns mai devreme. Prea multe frământări, prea mulți ani la mijloc, totul într-o singură carte: Geometria iubirii.

Mulțumesc Editura Leda pentru oportunitatea de a citi cartea Geometria iubirii.
Poate fi comandată direct de pe Grupul Editorial Corint sau din librăriile online

Editura Leda

signature_13 (1)

8 COMMENTS

  1. Felicitari pentru recenzie, Mili ! Mi-a placut mult ce ai scris.
    O carte foarte interesanta si realista. Sunt curioasa care e finalul. Voi cauta si eu cartea sa o citesc.

  2. Foarte frumoasa recenzie Mili, felicitari! Ne-ai pus pe jar: oare ce a ales eroina si in ce a constat a doua sansa?

  3. Tocmai am terminat de citit această carte și vreau să spun că este, pur și simplu fabuloasă. Mi-a plăcut foarte mult, atât firul poveștii, faptul că îți pune răbdarea la încercare, dar te ține, totuși în priză, cât și caracterul destul de ambiguu și nehotărât al personajului principal, care nu face decât să ne întărească ideea că omul nu e niciodată mulțumit cu ceea ce are. Mi-a plăcut foarte mult cartea!

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.