Ianuarie 2015 Cultura motocicletelor. Studii de sociologia moto-mobilitatii-de Gabriel Jderu-Editura Tritonic

Ianuarie 2015 Cultura motocicletelor. Studii de sociologia moto-mobilitatii-de Gabriel Jderu-Editura Tritonic

Cultura MotocicletelorCultura motocicletelor. Studii de sociologia moto-mobilităţii de Gabriel Jderu

La Editura Tritonic a apărut cartea Cultura motocicletelor.Studii de sociologia moto-mobilitătii de Gabriel Jderu.

Colectia: Sociologie
Categoria: Eseuri, Istorie, Sociologie

Cartea Cultura motocicletelor. Studii de sociologia moto-mobilității aparută de curând la editura Tritonic este o lucrare de sociologie și în același timp o confesiune. Autorul, Gabriel Jderu este doctor în sociologie și profesor universitar la Departamentul de Sociologie, Universitatea din București și este, după cum declară în carte, pasionat de motociclete. Ambele calități ale autorului se reflectă în modul în care acestă lucrare este scrisă. Numai o privire aruncată pe cuprinsul acestei cărți și veți deveni curioși în legătură cu conținutul.
Ce a însemnat motocicleta în perioada comunistă, cum se descurcau motociclistii într-un context de auto-mobilitate caracterizat de lipsuri, ce a însemnat în trecut pasiunea pentru motociclete, reprezintă întrebări la care autorul răspunde în primul capitol – “Vorbeam toți aceeași limbă, limba motocicletei. Context social și moto-mobilitate în România socialistă. Este analizat contextul de auto-mobilitate de după război și rolul jucat de motocicletă în societate. Sursele cu care autorul lucrează sunt diverse, prezintă date statistice, analizează filmele românești în care apar motociclete, utilizează informații din jurnale și interviuri realizate cu motociclişti veterani sau foşti motociclişti aflaţi la vârste venerabile. În acest capitol sociologia și istoria sunt puse la lucru în construirea unei poveşti, pe alocuri cu accente romantice, despre comunitatea motocicliştilor din trecut.

Figura 9_Capitolul 1În de al doilea capitol, De la „o carburație, o compresie și-o scânteie”, la motocicleta „cutie neagră”: o analiză socio-tehnologică a moto-mobilității este dedicat analizei relației dintre motocicliști și motociclete și modului în care această legătură a fost influențată de dezvoltarea tehnologiei. Pretextul acestei analize este reprezentat de transformarea motocicletei dintr-un obiect accesibil tehnologic, într-o “cutie neagră”, odată cu trecerea de la carburator la injecția digitalizată. Astfel, prin implementarea noilor tehnologii digitale motocicleta devine accesibilă doar pentru specialisti și prin aceasta relația dintre motociclist și motocicletă se schimbă radical. Cu toate acestea dorința motocicliştilor de a-și cunoaște intim motocicleta se menține încă, deoarece aceasta reprezintă un element central al culturii motocicletelor.
IMG_2869Ultimul capitol al cărții intitulat “O motocicletă sub piele”- cum devine cineva motociclist: moto-mobilitate și identitate socială este dedicat căutării unui răspuns la întrebarea cum ajunge cineva pasionat de motociclete. Autorul prezintă, pe baza unor interviuri cu motociclişti, cum se formează afinitatea pentru motociclete, în ce constă afilierea la comunitatea motociclistilor și cum, în final, motocicleta devine pentru unii o parte importantă a identității lor sociale.

Gabriel Jderu abordează cultura motociclietelor într-un stil narativ viu, cartea fiind presărată cu descrierea unor întâmplări și relatări interesante ale unor motociclisti și inglobează armonios datele istorice cu explicațiile sociologice, este un exemplu reuşit de popularizare știintifică. Tenta umoristică pe care adesea poveștile spuse de autor o iau și prezenţa fotografiilor fac lucrarea foarte plăcută la citit.

Sursa Editura Tritonic

Review overview
3
Coman Iasmina (Elis Iasmy) - Fondator site/Editor coordonator/PR/Admin. grup Facebook-Literatura pe tocuri

NO COMMENTS

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.