Stiati ca… Romania
Ştiaţi că… România
Curiozităţi de pe plaiuri natale, aşa ca să ne simţim şi noi bine, nu doar ceilalţi…
Voi începe acest articol cu una dintre cele mai frumoase legende româneşti şi anume Legenda Cheilor Bicazului, mai exact una dintre ele:
“Cheile Bicazului sunt fructul unei poveşti de dragoste…într-o zi, o prelungă picătură de ploaie, înveşmântată într-o strălucitoare rază de soare şi pătată cu stropi de rouă, întâlni o falnică stanca de granit…fu o iubire mare…la prima vedere…şi-o nesfârşită lună de miere…dar apă vicleană, înarmată c-un munte de răbdare şi cu-o mare de nepăsare, macină încet-încet, puterea stâncii de neclintit…trecură anii şi văpaia iubirii lor se stinse într-un susur nesfârşit, pe fundul unui canion sălbatic…în curând stânca se transformă în nisip şi fu acoperită de ape…această iubire ciudată şi nesinceră dintre o picătură de apă şi o stâncă de granit, azi, nu ne mai impresionează… „nimic nou pe lume, în ultimele câteva milioane de ani!” vor zice unii… a fost probabil o nouă iubire “din interes”, doar pentru ca apa să-şi creeze un drum mai direct spre marea cea mare, orbind stânca cu strălucirea veşmintelor ei ţesute din razele soarelui şi din roua proaspătă a dimineţii…” sursa infoturism
Curiozităţi despre România.
“România este ţara care a dat lumii o sportivă ce a luat primul 10 plin din istoria gimnasticii. Nota „10 perfect” a fost obţinută de Nadia Comăneci la Olimpiada de la Montreal, din iulie 1976.”
“România este prima ţară din lume cu producţie de petrol înregistrată statistic (1857), cu exploatări între văile râurilor Prahova şi Trotuş.”
“România este singura ţară din Europa care foloseşte bancnote din plastic.”
“Cele mai vechi fosile de homo sapiens de până acum au fost descoperite în sud-vestul României, în Peştera cu Oase. Fosilele sunt vechi de aproximativ 37.800-42.000 de ani.”
“Motorul modern cu reacţie a fost inventat de inventatorul bucureştean Henri Coandă în 1910.”
“Timişoara a devenit în 1889 primul oraş din Europa care a avut iluminat public electric.”
“Timişoara a fost primul oraş european care a introdus tramvaiele trase de cai, în anul 1869.”
“Stiloul a fost inventat de românul Petrache Poenaru. Mai precis, tocul cu rezervor, cum i se spunea atunci.”
“Bucureştiul, capitala României, este locul unde au fost cei mai mulţi Moş Crăciuni care au distribuit daruri simultan – 3.939 de participanţi, în Piaţa Constituţiei din Bucureşti, pe 21 decembrie 2008.”
“România are cea mai mică bancnotă din lume, care a fost pusă în circulaţie în timpul Primului Război Mondial. Bancnota de 10 bani, pusă în circulaţie de Ministerul de Finanţe din România în 1917, măsura 27,5 x 38 milimetri.”
“România deţine cel mai vechi papirus întreg din Europa. Acesta datează din secolul IV i.Hr.”
“Cea mai lungă peşteră este Peştera Vântului situată în Munţii Pădurea Craiului. “
“Numele de „România“ vine de etnonimul „român“ şi de la numele Ţării Româneşti, provincia la sud de Carpaţi care datează din Evul Mediu, din secolul al XIV-lea. Istoricii spun că numele „România“ era menţionat neoficial în ziarele care apăreau înainte de Revoluţia de la 1848.”
“Biserica Neagră din Braşov este cel mai mare lăcaş de cult în stil gotic din sud-estul Europei. Cu o capacitate de circa 5.000 de persoane, celebrul aşezământ de cult braşovean măsoară 90 de metri lungime şi 37 de metri înălţime, cu un turn al crucii de 65 de metri.”
“Românul Henri Coandă construieşte primul avion cu reacţie din lume în anul 1910.”
“Dacii considerau că aurul aduce ghinion şi, din acest motiv, purtau doar podoabe din argint.”
“Iniţial Crucea Caraiman era luminată de 120 de becuri de 500 W, în vreme ce astăzi aceasta este împodobită cu 300 de astfel de becuri care sunt aprinse în fiecare seară.”
“Casa Poporului a intrat de-a lungul timpului de trei ori în cartea recordurilor. Casa Poporului este clădirea care are cea mai mare greutate din lume, este cea mai scumpă clădire administrativă din lume dar şi cea mai mare clădire administrativă folosită în interes civil.”
“Poşta de pe meleagurile noastre a fost pentru prima dată amintită în Evul Mediu. A fost înfiinţată pentru a transmite poruncile domnului în teritoriul stăpânit. “Poştaşii” de atunci foloseau caii, pe care locuitorii satelor şi oraşelor tranzitate erau obligaţi să-i pună la dispoziţie.”
“Cea mai veche biserică de lemn din România, datată 1401-1403 se află la Putna, Suceava.”
“Primul concurs organizat de atletism a avut loc la Bucureşti, în anul 1882.”
“Prima soluţie de iluminat public a Braşovului a constat în folosirea felinarelor cu ulei, în 1804.”
“Primul drum din Bucureşti a fost Drumul de Lemn, astăzi Calea Victoriei. Calea Victoriei era pavată cu trunchiuri de copaci.”
“Bucureştiul este a 6 capitală din UE că mărime.”
“Marea Neagră este unică pe Terra datorită celor două straturi de apă total diferite pe care le conţine: la suprafaţă apă mai dulce, iar la adâncime apă sărată.”
“Peştera de la Mânzăleşti (Subcarpaţii Buzăului) este cea mai mare peşteră din sare din Europa şi a doua în lume, cu o lungime de 1.337 metri. Este parcursă de două pâraie şi printre alte atracţii de interes ştiinţific, oferă o varietate de formaţiuni divers colorate.”
“Ceahlău (numit şi muntele Pion) este considerat „muntele sfânt” al creştinilor, asemenea muntelui Athos din Grecia. Mănăstirea ortodoxă Schitul se află aici la 1.800 m, fiind mănăstirea construită la cea mai mare altitudine din lume.”
“Cel mai înalt copac din Europa este un brad, care se găseşte în ţara noastră, în Valea Arţagului (unul din afluenţii Buzăului). Are peste 60 m înălţime.”
“Delta Dunării găzduieşte cea mai mare colonie de pelicani din Europa.”
“Castelul Peleş a fost primul castel din Europa care a fost electrizat complet. Energia electrică era produsă de propria plantă energetică.”
“Mănăstirea Voroneţ este cunoscută în întreagă lume drept „Capela sextină a Estului datorită nuanţei vibrante de albastru care-i poartă numele.””
“În România se găsesc aproximativ 6.000 de urşi bruni. Aceasta este cea mai mare populaţie de urşi dintr-o ţară europeană.”
“Strada Sforii din Braşov este cea mai îngustă stradă din Europa.”
“George Enescu este considerat unul dintre cei mai mari compozitori ai secolului XX.”
“Numeroase oraşe din România se află în topul celor mai rapide conexiuni de internet din lume (Ploieşti, Bucureşti, Constanţa, Cluj-Napoca).”
“Sculptura lui Decebal de pe Dunăre este cea mai înaltă sculptură din Europa, măsurând 40 m în înălţime.”
“România este cea mai bogată ţară din Europa când vine vorba de resurse de aur.”
“România deţine singurul muzeu al aurului din Europa, cunoscut sub numele Colecţia minerală de la Brad.”
“La Roşia Montană s-au descoperit 7 km de galerii romane şi 80 km de galerii medievale, unice în lume.”
Lista este lungă (am scris pentru d-voastră o mică, infimă parte), avem multe motive pentru care să fim mândri de minunata noastră ţară ! Şi pentru că avem un Eminescu închei acest articol cu unul dintre citatele lui: “Azi, adeseori femeia, ca şi lumea, este o şcoală.”
Cu drag,
Iliuţa Raduţi
Surse imagini: radioconstanta.ro, haipelanoi.ro, pinterest.com
foarte frumos articol Iliuta, am fost la Cheile Bicazului e superb, te felicit
Multumesc ! Am vizitat Cheile Bicazului si aveam impresia ca legenda prindea viata acolo. Peisajul este superb !
felicitari Iliuta,avem o tara superba,pacat ca nu stim sa o punem in valoare!
Multumesc, Nicol ! Mare pacat, intr-adevar !
multumesc pentru informatii,chiar nu stiam asa de multe!pai,avem cu ce sa ne mandrim,nu?
Cu siguranta avem cu ce sa ne mandrim ! In fiecare an imi propun sa vizitez un alt oras care imi spune povestea lui, lasandu-mi o frumoasa amintire. 🙂
Întotdeauna am crezut în țara aceasta, chiar dacă circumstanțele generale nu sunt deloc roz. Ador legendele locurilor din România. Au un farmec aparte, sunt spuse într-un anume fel, cu vorbe atât de frumoase încât merg direct la suflet! Și multe mistere ascunde, într-adevăr, teritoriul acesta, munții noștri, apele… totul!
Felicitări! Chiar mă întrebam… pe când România?
Multumesc, Rodica ! O calatorie in tara noastra este intotdeauna binevenita ! 🙂
Multumim pentru articol. Avem o tara frumoasa. Ar trebui sa apreciem mai mult asta.
Cu multa placere ! locco_smiley_37
Felicitări locco_smiley_10 locco_smiley_37
Multumesc ! locco_smiley_37
Iar despre Ceahlău… da, e adevărat ceea ce se spune. Are alura unui munte sfânt. M-am convins de asta urcându-i crestele. A fost o aventură de neuitat. M-aș întoarce oricând pe Ceahlău și recomand oricui vrea o oază de liniște, o porție mare de energie, să meargă pe Ceahlău.
oriunde mergi prin tara avem niste locuri superbe.are dreptate nicol pacat ca nu le exploatam cum se cuvine,altii au un zid cu 2-3 gauri in el pun un tun si gata zic ca e fortul x si noi…
rodica ai dreptate cu ceahlaul,de fapt si pavel corut in cartile lui povesteste despre energia care se simte acolo
multumim iliuta ,superba prezentare! locco_smiley_10 locco_smiley_10 locco_smiley_10
Arci, l-am citit pe Pavel Coruț cu mare interes. A fost o pasiune imensă pentru cărțile lui. Și acum, din nostalgie, mai recitesc uneori câte o carte de-a lui. Din ce știu eu, n-a mai publicat în ultima vreme… sau poate mă înșel…