Interviu altfel cu Adrian Onciu

Adrian Onciu – 47 de ani
–  din 1994, reporter, şef de secţie, redactor-şef, editor la: “Opinia”, „Universul”, „Independentul”, „Ziua”, „Flacăra”, „Monitorul”, „Jurnalul de Est”, „Dezavantaje.ro”.
–  fondator al Clubului Presei din Iaşi, preşedinte al Asociaţiei Jurnaliştilor Profesionişti din Iaşi
–  autor al cărţilor: “Cercul Kagan” (thriller, Editura RAO – 2007), „Afacerea Alzira” (thriller, Editura RAO – 2009), „Templul Negru” (thriller, Editura RAO – 2012)
–  producător şi scenarist al show-ului de satiră politică “Atracţie Finală” (Tele M Iaşi), co-scenarist al show-ului “Divertis Mall şi prietenii” (Antena 1), co-scenarist al show-ului “Serviciul Român de Comedie” (Pro TV)
–   scenarist, împreună cu Toni Grecu, al filmului de lung metraj “S-a furat mireasa” (Media Pro Pictures, 2012)
–  scenarist, tot împreună cu Toni Grecu, al serialului TV „Spitalul de Demenţă” (două sezoane, Pro TV)
Mai mult detalii se poti citi în articol.

După ce a cercetat „Cercul Kagan” şi a rezolvat „Afacerea Alzira”, în timp ce inspecta „Templul Negru” pentru a-i afla secretele, Adrian Onciu a stat puţin de vorbă şi cu noi.

carti Adrian Onciu

1. Povesteşte-ne o amintire din copilărie care te-a emoţionat sau te-a marcat în vreun fel.
Când eram prin clasa a III-a, cu mult înainte de apariţia primului calculator, noi, copiii din cartier, inventaserăm deja Angry Birds. Trăgeam cu praştia unii în alţii, doar că în loc de papagali, foloseam pietre.
Ca să studiez performanţele unei astfel de ”arme”, m-am urcat cu un prieten pe acoperişul blocului nostru de patru etaje. Am aşezat două conserve de tablă pe post de ţinte şi am început tirul. Distracţia a durat până când a apărut pe neaşteptate un domn foarte supărat. Locuia la etajul trei al blocului de vizavi şi se trezise cu o piatră pe covorul din sufragerie. Intrase fix prin geam, cum altfel?
A trebuit să vorbim cu părinţii şi să mergem să înlocuim respectiva sticlă, bucuroşi că piatra nu-i spărsese omului televizorul cu lămpi, acvariul cu peşti, sau chiar capul.
Întâmplarea din copilărie m-a marcat pentru că a fost singura dată când a trebuit să cumpăr un geam, din zecile pe care le-am făcut zob cu mingea de fotbal.

2. Cum te-ai integrat ca adolescent în liceu, cum a fost prima întâlnire, dar primul sărut?
În liceu, nu am reuşit să mă integrez în grupul de fumători din curtea şcolii, nici în grupul de tocilari, de bătăuşi, sau de gagicari. Ca să vă daţi seama cum eram, când intram în clasă nu deschideam uşa în totalitate. Doar o crăpam puţin, vreo 20 de centimetri, cât să întru pe-o parte. Mă furişam fără zgomot, aproape fără să respir. Stăteam cuminte în ultima bancă şi dacă aş fi putut, mi-aş fi tras pelerina invizibilă a lui Harry Potter. Mai ales când apărea proful de mate.
În condiţiile astea, trebuie să mă înţelegeţi, mi-a fost aproape imposibil să atrag atenţia vreunei fete. O singură dată am lăsat-o pe-o colegă să copie din teza mea. Era ora de chimie. Ea a luat 4, iar eu 3. Cum v-am spus, nu făceam parte din grupul tocilarilor. Telefoane iPhone nu erau, maşini scumpe, nici atât, iar ca să fii un tip popular printre fete, trebuia musai să porţi blugi. Măcar din aia prespălaţi, de la fabrica de textile din Paşcani.
În concluzie, prima întâlnire s-a petrecut abia prin clasa a XI-a. De fapt, s-a nimerit să fim amândoi într-un telescaun din Vatra Dornei, unde plecasem în excursie cu clasa. La un moment dat, instalaţia s-a oprit, am rămas suspendaţi deasupra nămeţilor şi m-am oferit s-o încălzesc cu un sărut. Mi-a cerut 50 de lei şi eu i-am dat 15. Atât aveam la mine.

3. Ce vise aveai ca adolescent şi dacă s-au împlinit sau nu?
Ca adolescent, într-o perioadă visam să mă fac medic. Apoi părinţii mi-au zis să mă pregătesc pentru fabrică. Ţara avea nevoie de ingineri. Între timp, a venit Revoluţia şi m-am apucat de scris.

4. Cum vezi viaţa alături de un partener şi ce-ţi doreşti de la o relaţie?
Sunt căsătorit şi mă mulţumesc cu ce am. 🙂

5. Ce crezi că ar trebui să ştie un adolescent când porneşte în viaţă? Ce relaţie ar trebui să fie între un adolescent şi părinţii lui?
Când porneşte în viaţă, un adolescent ar trebui să ştie jocuri pe calculator. Păi, ce altceva? La cât butonează în fiecare zi, ar fi culmea să nu fie campion la FIFA2016. Sigur, sunt şi excepţii.
Ca adolescent, cu cât citeşti mai mult, cu atât ar trebui să fii mai pregătit pentru viaţă. Aşadar, dragi adolescenţi, mai citiţi şi câte-o carte în pauza dintre două jocuri!
Despre relaţia dintre un adolescent şi părinţi, mai vorbim peste 3-4 ani. Fiul meu abia intră la clasa pregătitoare.

6. Ce alte pasiuni în afară de scris, mai ai?
Colecţionez citate din Vanghelie şi bancnote de 100 de euro. Îmi place să mă uit la diverse sporturi.

Mulţumesc Adrian că ai acceptat să îmi răspunzi la câteva întrebări mai…altfel! Arci!
Mulţumim şi noi Mili& Iasmy!

Sursă foto: suspans.ro

Review overview
5
***Arcidalia Ghenof(Arci)***Sunt o mamă şi o bunică împlinită, pe primul loc fiind întotdeauna familia. Îmi place muzica de calitate, îmi plac călătoriile (din păcate acum doar virtual), îmi place să-mi fac prieteni cu aceleaşi preocupări ca şi mine. Dar marea mea pasiune (aproape un drog) sunt cărţile, citesc orice gen, dar preferatele mele rămân thrillerele. Lecturile m-au ajutat întotdeauna să evadez din cotidian şi să trec peste toate greutăţile. Şi aşa, ca să închei un cerc, în adolescenţă am colaborat la o revistă, acum la un site care simt eu că mă reprezintă, chiar dacă de mult timp nu mai pot purta tocuri. Mă bucur să fac parte din echipa voastră! (mai întineresc şi eu puţin)

11 COMMENTS

  1. Wow, nu stiam ca a avut legatura si cu Spitalul de Dementa si ProTv. Interesant articol. Imi place!

  2. Felicitari pentru interviu ! Pe mine m-a cucerit cu sinceritatea ! Un autor cu un palmares impresionant !

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.