Templul negru de Adrian Onciu-Editura Rao
”Un intrus în sferele oculte ale puterii zguduie din temelii o mega-conspiraţie. Protocoalele Înţelepţilor Sionului, Noua Ordine Mondială, Templul Negru, cineva trebuie să meargă până la capăt, cineva trebuie să afle adevărul. Oare va reuşi?”
Templul negru de Adrian Onciu
Editura: Rao
Număr pagini: 250
An apariţie: 2012
Un document exploziv… O dispariţie misterioasă… Un secret vechi de mai bine de un secol… Un intrus în sferele oculte ale Puterii zguduie din temelii o megaconspiratie. Protocoalele Înţelepţilor Sionului… Nouă Ordine Mondială… Templul Negru… Cineva trebuie să meargă până la capăt. Cineva trebuie să afle adevărul. Oare va reuşi? După debutul cu Cercul Kagan şi Afacerea Alzira, publicate la aceeaşi editura, Adrian Onciu se reconfirmă ca un excelent autor de thriller-uri cu acest nou volum. Scenariul inteligent şi imaginativ poartă de-a lungul Europei şi al unei conspiraţii de peste o sută de ani, fiind scris în stilul deja consacrat al autorului – rapid şi concentrat, fără zorzoane stilistice inutile, însă proaspăt şi plastic la nivelul imaginilor şi formulelor. Uneori, într-un gen apropiat celui al romanului de spionaj, ai senzaţia că John Le Carre a pus seminţe şi în pământul nostru. – LIVIU ANTONESEI
Romanul s-ar fi putut numi foarte bine şi ”Puterea din spatele Puterii”, pentru că acreditează ideea că în spatele Marilor puteri şi a reprezentanţilor lor: şefi de state, cardinali, papi, miniştri, există de fapt un guvern din umbră, foarte secret, care coordonează totul, conducând lumea.
Acţiunea îmbină fapte şi personaje din trecut cu omologii lor din epoca modernă, ţări şi culturi diferite, totul într-un ritm alert care te ţine cu sufletul la gură, te plimbă din Anglia în Viena, ca să reunească apoi toate personajele în Biel-Elveţia. Şi acum puţin despre personajele principale şi modul cum se întrepătrunde viaţa lor. Ben Sharabi-detectiv privat în Londra, cercetează un caz pentru un arab bogat, de fapt pe logodnica fiului acestuia. Cei doi locuiau în Washington şi tatăl voia să afle dacă Susan era demnă de fiul lui. Aici Ben intră în vizorul F.B.I-ului care de fapt o folosea pe Susan să-l urmărească pe tânărul arab. La sugestia federalilor şi cu povestea spusă de ei se întoarce la Londra unde o reîntâlneşte pe Maya, o fosta colegă de facultate.
Maya Mandel, fată de bancher, preda fizică la un liceu, unde are mici probleme cu un coleg (care se crede un mascul feroce) şi este foarte plictisită de viaţa ei împărţită între şcoală, familie-mai are o soră geamănă Shamira, şi prietenă ei Sheila. La sărbătorirea zilei ei de naştere, 30 de ani, este sunată de avocatul familiei, care îi comunica că ambele surori moşteneau de la bunicul lor Moses câte 500 mii de lire, iar Maya primeşte în plus un plic cu documente şi o scrisoare de la bunicul ei. Dorinţa bunicului era ca ea să cerceteze şi să afle ce s-a întâmplat cu un secol în urmă cu străbunica ei Eidel, mama lui Moses, care dispăruse când el era copil.
În alt plan al poveştii aflăm că pe la 1899 în Guildford-Anglia trăia o familie de evrei Mandel: tatăl Solomon, mama Eidel şi copilul Moses. Copilul se îmbolnăveşte grav şi fără voia tatălui, mama îl duce la spital căutându-l pe doctorul Albert Taylor, despre care auzise că este un medic şi un om cu o bună reputaţie. Nu-l găseşte la spital, merge la el acasă, doctorul îl tratează pe copil, vindecându-l iar între cei doi se va ţese o frumoasă poveste de dragoste, ţinută secretă de ochii lumii. Dar curiozitatea lui Eidel, care descoperă întâi nişte pasaje secrete pe sub casă, apoi nişte hârtii pe care le ia şi le ascunde, face ca ea să dispară fără urmă. Cu toate cercetările întreprinse de-a lungul anilor, Moses nu a reuşit să afle nimic despre mama lui, de aceea ultima lui dorinţa e ca Maya să reuşească ceea ce el n-a putut. În cutia de valori de la bancă, Maya găseşte hârtiile pe care încearcă să le desluşească. În timp ce se întâlnea cu un istoric prezentat de prietena ei o sună pe Shamira rugând-o să hrănească pisica, sora ei locuind în apropiere. Shamira este ucisă de un intrus care se credea că intrase să fure, dar Maya îşi dă seama că acesta cauta hârtiile şi hotărăşte să-şi răzbune sora şi cu ajutorul lui Ben să afle despre ce e vorba.
În acelaşi timp în Viena, Andrew Taylor, un reputat neurochirurg îşi duce viaţa între spital, câte o aventură şi întâlnirile cu fiica lui Anne Marie, care locuia cu mama ei şi prietenul acesteia. Este chemat la căpătâiul tatălui său, Howard, care trebuie operat pe creier, dar din păcate moare în timpul operaţiei. Înainte de operaţie tatăl lui îi cere să discute cu prietenul lui Levi. Acesta îi propune să ia locul tatălui său în Agenţie, care de fapt se dovedeşte a fi un guvern din umbră care face şi desface destinele lumii şi unde locul în consiliu se moştenea în familie. Acceptă şi începe să se pună la punct cu informaţiile, înţelegând ce este agenţia şi că acesta e un serviciu pe viaţă, pe care dacă-l trădezi dispari.
Cu ajutorul lui Ben, Maya descifrează una dintre hârtii care se dovedeşte a fi o lista cu 13 nume, oameni care cu toţii locuiau în trecut în localitatea Guildford-Anglia, a căror urmaşi locuiesc acum la Biel-Elveţia şi cu toţii lucrează la o firma Mol Consulta A.G. care se dovedeşte a fi faţada Agenţiei. Le află adresele, numerele de telefon, ultimul pe lista fiind Howard Taylor-decedat şi înlocuit de fiul sau Andrew. Se infiltrează în viaţa lui Andrew Taylor şi urmează încercări de omor, urmăriri, răpiri, victime colaterale şi aşa aflăm ce s-a întâmplat în istorie cu un secol în urmă, cum s-a înfiinţat agenţia, rolul ei de-a lungul anilor.
Dacă vreţi să aflaţi mai multe citiţi cartea, o carte cu ritm antrenant, răsturnări spectaculoase de situaţii, urmăriri, caractere diferite de oameni, crime, toate făcute în numele puterii.
Astfel că, înţelegem prezentarea de pe coperta cărţii: ”Un intrus în sferele oculte ale puterii zguduie din temelii o mega-conspiraţie. Protocoalele Înţelepţilor Sionului, Noua Ordine Mondială, Templul Negru, cineva trebuie să meargă până la capăt, cineva trebuie să afle adevărul. Oare va reuşi?”
Pare o carte interesanta, mersi Arci!
Felicitări pentru recenzie, Arci 🙂
O carte pe gustul meu! Multumesc Arci pentru recomandare si felicitari pentru frumoasa recenzie!
Nu am auzit pana acum de autor. Imi place subiectul cartii si voi cauta sa citesc si eu. Multumesc!
Felicitari, Arci ! Nu am citit nici unul dintre romanele autorului Adrian Onciu, dar o voi face! Recenzia ta mi-a starnit interesul ! Interesanta si frumoasa recenzia ta ! 🙂
multumesc pentru aprecieri!autorul are 3 carti publicate toate la editura rao,toate foarte interesante,asa ca merita citit
felicitari Arci,imi place recenzia!daca raman intregi eroi pana la capat trec cartea pe lista mea.m-a cucerit!
Arci, eram sigura ca recenzia iti apartine. Am avut asa un flash in timp ce o citeam. Ai un stil aparte de prezentare. Imi place.
Oooo, Arci, te vaitai ca te-am ispitit eu cu vrajitoarea, dar tu ce faci acum??? 🙂 Am pus cartea asta pe lista pentru ca ma atrage subiectul.
da , ti-ai facut un obicei sa ma ispitesti Arci , sti ca imi plac cartile editurii RAO mult, incepe sa semene biblioteca mea cu a ta in curand 🙂
felicitari si multumesc pentru ispita
Arci, ma bucur ca citesti autori romani. Cartea pare interesanta, asa ca nu se stie niciodata :). Felicitari!
Multumim, Arci! Pare interesanta cartea!!
Interesantă carte 😀
si pe mine ma atrage subiectul……..intradevar o recenzie complexa……Felicitari!!!!
[…] Recenzie Templul negru de Adrian Onciu […]