Tristețea grădinii de șofran de Monica Ramirez

Tristețea grădinii de șofran, de Monica Ramirez – Editura UP – recenzie

Tristețea grădinii de șofran

Autor: Monica Ramirez

Editura: UP

Nr. pagini: 401

Anul apariției: 2023

Categorie: Colecția Rubin Mystery&Thriller

  Autoarea Monica Ramirez ne prezintă o poveste impresionantă despre renunțare la propriile visuri, regăsire, mister, procesul tulburător al creației artistice, învăluite în atmosfera legendelor locale pe care memoria colectivă continuă să le păstreze. Festivalul florilor de șofran desfășurat cu o sută de ani în urmă se reflectă în paginile cărții prin amprenta asupra destinelor celor implicați. O relație romantică ce pare la apus, experiențe emoționante și intense, un nou început ce prinde contur în atmosfera mistică a unui trecut ce lasă tăcerea deoparte sunt câteva dintre ingredientele acestui captivant roman.

  Julia și Simon Hall sunt doi tineri căsătoriți care împărtășesc aceeași pasiune pentru scris, el autorul unui roman promițător, ea un editor bine cotat cu abilități în arta scrisului. Renunțarea Juliei la conceperea și publicarea unei cărți, acordându-i în felul acesta lui Simon susținerea și timpul necesar pentru o nouă apariție editorială mult așteptată, conturează personalitatea și denotă sentimentele acesteia. Dificultățile financiare persistente necesită unele schimbări, în cazul lor mutarea într-un orășel de provincie, în speranța că următoarea carte scrisă de Simon va îmbunătăți situația actuală. Varianta de îngrijitori la conacul scriitorului Eliot Stokes aflat în zona unde Julia își petrecuse copilăria și adolescența este primită cu un oarecare entuziasm de Simon. Nu același lucru se poate spune despre Julia. Când lucrurile par să se așeze în ceea ce privește relația celor doi aflată în impas de ceva timp, iar acomodarea la noile condiții începe să își facă simțită prezența, apar noi situații tensionate pe care atmosfera cenușie și plină de mistere în care este învăluit conacul, rămășiță a trecutului tulburător al predecesorilor proprietarului par să le amplifice.

  La recomandarea lui Eliot, Julia începe să se documenteze și să îndrăznească, în sfârșit, să pună în paginile unei cărții povestea uneia dintre reginele Festivalului florilor de șofran a cărui trecut o impresionează și îi stârnește curiozitatea de mult timp, mai exact din perioada studenției. Similitudinile dintre trecutul acesteia și parcursul vieții personale sunt captivante și canalizează povestea în direcții neașteptate, zădărnicind deducțiile noastre anticipative…din nou!

 

Aproape că puteam percepe frigul, teroarea și singurătatea. Am simțit gheața sub tălpile goale în timp ce Ainslee înainta prin natura distrusă de furtună spre casa iubitului ei și-am văzut cu câtă grijă a așezat copilul pe trepte înfășurat într-o pătură mov pal, aceeași culoare cu cea a florilor de șofran pe care le purtase în păr atunci când el o încoronase ca regină. 

   Întâlnirea cu prietenul din adolescență devenit între timp un polițist respectat, apariția unei fantome ce pare să transmită un mesaj doar de ea știut, plânsul unui copil la aceeași oră din noapte, sunete persistente venite parcă din altă lume, un tapet ce poartă urmele unui trecut zbuciumat…completează misterul și creionează resorturi noi și fascinante povestirii ce pare să își dezvăluie secretele treptat, lăsându-ți parcă timpul necesar să le captezi multiplele înțelesuri.

  Dramele unor vieți apuse regăsite în jurnalele acelor vremuri apăsătoare, povești incredibile nuanțate prin farmecul legendelor ce reies din paginile acestora, credințe populare reinterpretate ale unei culturi străvechi te transpun într-un trecut nedefinit peste care uitarea pare că nu vrea să se aștearnă. Emoțiile care însoțesc lectura pe întreg parcursul acestor drame rămân cu tine mult timp după terminarea acesteia; senzația resimțită este fascinantă și constituie unul dintre apanajele romanelor cu care Monica Ramirez ne-a obișnuit.

  Un plan elaborat al cărui rezultat este o crimă capătă contur, tensionând atmosfera deja incandescentă de la aparițiile misterioase și ilogice ce continuă să destabilizeze mintea răvășită a Juliei. Teama de a nu-și pierde mințile, încercarea de a înțelege ce se află în spatele acelor fenomene ireale, confruntări și trădari, sunt câteva dintre reperele capitolelor următoare.

 

Am ezitat, sprijinindu-mi mâna pe tapetul decolorat cu flori de șofran pentru a asculta cu atenție. După câteva momente am auzit un foșnet slab asemănător cu cel al vântului printre frunzele toamnei ori poate cel al unor pagini răsfoite de cineva. Ainslee Roelink, citind ce scrisesem despre ea? Maria, rupând furioasă paginile în bucăți? Amândouă, luptându-se pentru  supremație? Amy Birnbach făcuse referire la fantome, nu fantomă la singular. Oare Maria și Ainslee încheiaseră un pact secret împotriva altor femei și-a copiilor prezenți la conac?

  Cum se ajunge de la scrierea unui roman la lupta pentru a-și salva propria viață, de ce extremele devin uneori convingeri personale? Vă las să aflați prin intermediul acestei tulburătoare cărți unde imaginația capătă noi valențe ce îmbină spectaculos trecutul cu prezentul.

   Romanele autoarei Monica Ramirez au un farmec aparte, debordând de o imaginație artistic construită și o frazare inteligentă, armonios concepută, poveștile prezente în paginile lor devin parte din noi, călătorii în universul fascinant al cuvintelor ce redau profunzimea psihicului uman transpusă în relatările unor timpuri trecute, multe dintre ele sunt lecții de viață pentru timpuri ce vin. 

Carte disponibilă pe site-ul Editura Up

Recenzii cărți

Tristețea grădinii de șofran de Monica Ramirez

2 COMMENTS

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.