Mengele. Demascarea ,,Îngerului morții” de David G. Marwell – Editura RAO – recenzie
Mengele. Demascarea ,,Îngerului morții”, de David G. Marwell – Editura RAO – recenzie
Titlul: Mengele. Demascarea ,,Îngerului morții”
Autor: David G. Marwell
Editura: RAO
Anul apariție: 2021
Nr. Pagini: 425
Cel care avea să devină imaginea terifiantă a Holocaustului, precum și cea a eșecului dreptății în urma războiului, Josef Mengele, numit de unii “Îngerul morții”, este prezentat în acestă carte într-o încercare reușită a autorului de a înțelege parcursul vieții acestuia. Bazate pe surse aflate în arhive din întreaga lume, dar și pe scrierile lui Mengele, relatările autorul vin cu o analiză din care rezultă principiile după care acesta s-a ghidat, ce l-a determinat să devină prezența constantă în coșmarurile mulțimilor de atunci, antisemitismul dus la cote inimaginabile, politica extremistă și capacitatea de a omorî fără un discernământ în prealabil, cea care avea să îl definească pentru totdeauna.
Dacă aș putea privi în mintea lui, îmi imaginez că aș descoperi o satisfacție enormă pentru turnura pe care o luase viața lui. La o vârstă timpurie, doar 33 de ani, ajunsese pe culmile succesului. Studiile, pregătirea și munca grea depusă îl aduseseră într-un loc inimaginabil, în căutarea cunoașterii, pasiunea lui arzătoare. Așa cum sigur vedea el lucrurile, nimeni de-a lungul istoriei nu avusese acces la materialul brut care se afla în fața sa și nici nu avusese norocul de a nu cunoaște obstacolele care subjugau ambiția și limitau progresele științifice.
Contextul social și anii copilăriei lui Mengele, relațiile acestuia cu familia , experiențele din perioada studiilor efectuate, toate prezentate în primul capitol, nu justifică și, de asemenea, nu denotă omul care avea să devină. Un efect psihologic este puțin probabil, spune autorul, deoarece copilăria lui a fost una liniștită, relatare ce reiese din autobiografia sa, o copilărie în care a fost înconjurat de părinți, bunici și angajați ai firmei deținută de tatăl lui.
Tezele de disertație ale lui Mengele necesare pentru o carieră academică, pentru a preda sau pentru a conduce un laborator sau institut, au avut un impact copleșitor în contextul acelor vremuri.
Lucrarea lui Mengele, cu “dovada” că palatoschizisul poate fi moștenit și că are legături cu alte dezabilități, a stat la baza legii care a dus la sterilizarea a peste 375000 de persoane între ani 1934 și 1939, când a început cel de-al Doilea Război Mondial. Legea sănătății maritale, promulgate în septembrie 1935, interzice căsătoria dintre o persoană sănătoasă și una care are o boală ereditară, inclusiv palatoschizis.
Perioada anterioară celei petrecute la Auschwitz are puține referințe, unele dintre acestea se referă la lipsa unor cunoștințe avansate a lui Mengele în tratarea anumitor boli și participarea ca membru al celei de-a cincea Divizie Waffen-SS Viking. Ororile comise de batalionul unde activa ca medic militar sunt descrise în paginile ce urmează.
Nu se știe exact cum a ajuns Mengele să fie repartizat la Auschwitz în mai 1943, dar indiferent de circumstanțe, se poate spune că acolo a prosperat în activitatea sa de cercetare, găsindu-și astfel expresia talentelor sale.
Aici, medicina era denaturată și practicată cu forța, deseori cu efecte letale. Industria era un partener real, furând munca și viețile pentru profit. Auschwitz a fost un loc al tragediei, al groazei constante, al durerii nemărginite, unde nenumărate familii au fost dezbinate și distruse. Și aici a avut loc cel mai cumplit genocid.
Pe lângă atribuțiile oficiale, medicii din lagăre făceau și experimente pe prizonieri. Cercetarea de la Auschwitz, precum și cele din alte lagăre includeau proiecte cu scopuri “practice”, cum ar fi cel de la Dachau, în cadrul căreia se căutau metode de a încălzi persoanele care sufereau de hipotermie, importantă în tratarea piloților salvați sau teste clinice de droguri pentru a determina eficacitatea sau efectele secundare asupra prizonierilor. Existau și cercetări, precum cea a lui Mengele, care nu aveau atât scopuri practice cât erau mijloace de a avansa în carieră…Cea mai amplă serie de cercetări de la Auschwitz a fost legată de perfecționarea metodelor pentru sterilizarea în masă, pe care naziștii plănuiau să o folosească pe slavi, așa numiții Mischlinge.
Cercetările pe gemeni, studiile oculare, interesul pentru anomaliile de creștere și particularitățile unor minorități, sunt doar câteva dintre preocupările lui Mengele în perioada în care și-a desfășurat activitatea că medic la Auschwitz, locul unde a atins apogeul carierei sale.
Fuga și modul cum a reușit să se distragă, imposibilitatea prinderii acestuia de către organele abilitate, folosind diverse tertipuri, sunt prezentate detaliat în ce-a de-a două parte a cărții. Dezolarea resimțită atunci este prezența și aici. Eșecul justiție în acest caz a fost și rămâne unul marcant.
Plecarea lui Mengele din Europa era o provocare, dar una pe care și alții o înfruntaseră și pentru care existau oameni dispuși și capabili să ajute.
Știrea morții medicului de la Aushwitz care a adus moartea a mii de oameni a avut un impact puternic. Deshumarea osemintelor care se credeau că aparțin lui Mengele au fost analizate și cercetate mai bine de 8 ani de reprezentanții a trei națiuni. Cea mai implicată în rezolvarea riguroasă și fără echivoc a fost cea a Statelor Unite, în condițiile în care nu avea o jurisdicție clară, a fost la vremea aceea, cel mai activ pion.
Și, tot timpul, Mengele – și tot ce reprezenta el – apărea mai presus de investigație, exercitând o influență impresionantă asupra celor care au condus-o și a celor care au urmărit-o. Un simbol de inerție regretabilă, crime nejustificate și afaceri neîncheiate, el le-a furat atât victimelor, cât și urmăritorilor săi, “ ziua lor la tribunal”.
Nonsensul și echivalența deciziilor lui Mengele se regăsesc explicit prin cercetarea monstruoasă și criminală efectuată, datorată lipsei barierei existente în mod natural pentru a ține în frâu tentațiile și ambițiile individuale. Încălcarea limitelor umanității a dus la genocidul care a îngrozit o lume întreagă, continuând să o facă și astăzi. Prinderea lui ar fi adus cu sine un final, lipsa concretizării acesteia a lăsat acele urme adânci pe care nici timpul nu le poate șterge.
Excelenta recenzie. Felicitări
Mulțumesc mult!
Super recenzia! Felicitari Iliuta!
Mulțumesc mult!
Mulțumesc pentru recenzia frumoasă!
Multumim pentru impresii, Iliuta!
Cu mult drag !