Narcisistul – Alexandra Condrat

Narcisistul – Alexandra Condrat – Editura Petale Scrise

Narcisistul – Alexandra Condrat
Anul apariției: 2023
Numărul de pagini: 162
Gen: romance, psihologic

  Lorena Ghinea este o tânără ce a avut ghinionul de a intra în anturajul lui Laur Dragomir, un narcisist escroc, care prin acțiunile sale o face extrem de nefericită. Fata se lasă atrasă adânc în universul degradant al lui Laur, plin de minciuni și înșelătorii.

Văzând că sora ei nu dorește să iasă de sub influența bărbatului, Laura se decide să intervină. În ajutorul ei sare Maximilian, iubitul Laurei, care găsește o metodă inedită de a-l face pe narcisist să se confeseze.

O poveste actuală despre învinși și învingători, dar mai ales despre cum rolurile acestora se pot inversa în orice moment, după principiul: „Vânează sau vei fi vânat”.

   În momentul în care am aflat că la Editura Petale Scrise și-a făcut apariția romanul ,,Narcisistul”, semnat de Alexandra Condrat, m-am bucurat tare mult, pentru că îmi era dor de o poveste  cu zvâc, în care umorul, ironia și comicul de situație să-și facă de cap. Cu aproape doi ani în urmă, am avut ocazia să citesc cartea ei de debut, ,,Vicios”, o poveste atractivă și relaxantă, plină de amuzament, cu o protagonistă cât se poate de simpatică, care m-a surprins plăcut, așa că eram ferm convinsă că și povestea de față va merge pe același calapod. Dar m-am înșelat.

   Nu mi-a luat prea mult timp să-mi dau seama că am de-a face cu o carte mult mai specială față de ceea ce bănuiam, pentru că autoarea și-a propus să ne arată latura negativă a naturii umane. De asemenea, am remarcat o frumoasă evoluție a scriiturii, m-a impresionat realismul cu care Alexandra Condrat a descris sentimentele personajelor. Este adevărat că umorul de situație, farsele și conversațiile spumoase m-au făcut să râd în hohote, însă lectura nu a fost nici pe departe ușoară, asta pentru că am dat peste câteva subiecte foarte interesante, care mi-au dat de gândit și, în același timp, mi-au demonstrat că Alexandra poate să scrie și într-o manieră profundă, să fie cameleonică, dar totuși păstrând tușa ei personală.

   Faptul că povestea este narată de fiecare personaj în parte, mi-a dat posibilitatea să descopăr gândurile și dorințele lor. Pe lângă escrocheriile sentimentale și financiare puse la cale de Laur Dragomir, am avut prilejul să observ trăirile emoționale, dar și reacțiile Lorenei față de Laur, să mă amuz de farsele pe care ea și Luca le fac apropiaților, să parcurg alături de Laura și Maximilian etapele îndrăgostirii, să le văd nesiguranța, temerile și sentimentele contradictorii, dar să și aflu gândurile răutăcioase ale unor personaje secundare.

   De asemenea, mi-a plăcut că autoarea a integrat această poveste în universul ,,Vicios”: barul de lemn de pe plajă, de care se ocupa Beatrice, personajul central din Vicios, este menționat adesea; Laura și Beatrice au legat o prietenie mare între ele, în ciuda faptului că amândouă au avut în trecut un crush pentru același tip, nimeni altul decât Vladi; multe dintre întâmplările petrecute în romanul ,,Vicios” sunt amintite în ,,Narcisistul”, iar câteva dintre personajele din primul roman apar în povestea de față.

   În ceea ce îl privește pe Laur Dragomir, nu exagerez dacă afirm că mi s-a părut cel mai dezagreabil, manipulator și parșiv personaj pe care l-am întâlnit într-o carte. Nici nu mă mai puteam concentra, pentru că îmi venea să intru în poveste și să îl iau la șuturi. Autoarea a reușit să-l descrie într-o manieră extrem de realistă și a știut exact ceea ce vrea să transmită, tocmai pentru că s-a documentat foarte bine despre tulburarea de personalitate narcisică.

   ,,Oamenii ca el nu au scrupule, empatie sau sentimente. Pentru el, alte persoane sunt mijloace prin care își poate atinge obiectivele. După ce nu mai are nevoie de ei, scapă de ei într-un fel sau altul. Dar înainte de asta se asigură că sunt la pământ, cu reputația pătată şi că nu-şi vor mai reveni curând.”

   Antagonistul creionat de ea este un escroc sentimental care detestă să respecte regulile. De fiecare dată când poate, încălcă orice normă, doar pentru a simți adrenalina. Femeile sunt atrase iremediabil de el, fără să-şi dea seama exact de ce, se simt flatate că un tip atât de fermecător le acordă atenție, fără să știe că au de-a face cu un monstru insensibil, un adevărat prădător care face orice ca să obțină ce-și doreşte: minte, înşală, întoarce situațiile în favoarea lui. Țelul lui este să seducă tinerele naive și să escrocheze femeile cu bani, apoi se descotoroseşte de ele atunci când nu-i mai aduc niciun beneficiu.

   ,,Totul se învârte în jurul lui, se hrănește cu laude şi complimente. Se foloseşte de oameni pentru a obține diverse favoruri, bazându-se pe al său şarm personal. Toți cei care îl ridică în slăvi îi sunt prieteni, restul îi sunt inamici.”

   Lorena Ghinea, o adolescentă cuminte și puțin naivă, are ghinionul de a intra în anturajul acestui narcisist escroc, care prin acțiunile sale o face extrem de nefericită. Cu toate că scopul lui inițial a fost să o ademenească în patul său, apoi s-o abandoneze fără milă, Laur se decide să o păstreze un pic mai mult decât plănuise în preajma sa, pentru că fata este bună pentru egoul său, dar nu vrea să renunțe la celelalte femei cu care are relații în paralel.

   ,,Îi oferea iubire în doze mici: suficient cât să rămână, cât s-o determine să încerce să facă mai mult pentru a obține o doză mai mare. Era dependentă de Laur, de stilul cel nou de viață. Renunțarea la acest trai ar fi convins-o doar că a fost înfrântă, iar ea îşi dorea să învingă cu orice pret.”

    Aflând vestea că sora ei s-a cuplat cu un bărbat mai în vârstă, cunoscut ca fiind un escroc sentimental, Laura se decide să o salveze pe Lorena din ghearele celui care-i sucise mințile. În ajutorul ei sare Maximilian, tânărul față de care ea are un interes romantic. Singura soluție este să o facă pe Lorena să vadă cum este el cu adevărat și să găsească ceva compromițător despre acesta. Dar oare vor reuși ce și-au propus? Își va schimba Lorena părerea despre el?

  ,,O persoană care știe că ai o slăbiciune pentru ea poate lovi cel mai tare, știe exact ce să spună ca să te rănească.”

   ,,Narcisistulprezintă un subiect delicat, fiind sondate sentimentele și trăirile unor personaje profund umane. Transmite emoție, te năucește cu ritmul amețitor al acțiunii, te ține într-o permanentă stare de tensiune din cauza manipulărilor și te provoacă să reflectezi pe marginea textului.

Verifică disponibilitatea cărţii în librăriile online: cartepedia şi cărtureşti, librărie.net

Recenzii cărți

***Alina Geambaşu (Alina)***Simplă și complicată în același timp, prudentă și încăpățânată. Compar nevoia de a ști, cu desfășurarea unui mecanism și refacerea lui piuliță cu piuliță pentru a vedea cum funcționează. Când ceva mă depășește, mă simț ca David înainte de întâlnirea cu Goliath, când constată că a uitat să-și aducă praștia. Marea mea pasiune este literatura fantasy, romance și thriller. Posesoare a unei imaginații debordante, reușesc cu ușurință să mă transpun în pielea personajelor din cărți. Din postură de vrăjitoare mai am de lucru cu vrăjile.

NO COMMENTS

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.