Și credința și teama pot intra în portul tău, dar să nu lași decât credința să arunce ancora.

Noroi, transpirație și lacrimi de Bear Grylls

Titlu original: Mud, sweat and tears
Editura: Nemira
Traducător: Dorina Tătăran
Număr de pagini: 386
Notă: 10/10

     E incredibil cum viața unui om poate fi atât de fascinantă încât să poată fi confundată cu ficțiunea. Bear Grylls (pe numele său real Edward Grylls) este cunoscut și apreciat de milioane de oameni din întreaga lume datorită emisiunii televizate Man vs. Wild (în România: Tehnici esențiale de supraviețuire), însă emisiunea reprezintă doar o mică parte a vieții sale. Din cartea tradusă în 2015 la editura Nemira aflăm multe lucruri pe care probabil multi dintre noi, fanii lui, nu le știam. Nu este doar omul care mănâncă viermi și face un foc folosind două pietre, este un om extraordinar care s-a luptat toată viața să își depășească condiția și să își atingă visele și a reușit, dar pentru asta a trebuit să treacă prin multe.

     Viața acestui om de până la emisiune este una cu adevărat impresionantă, iar în acest roman avem prezentat doar o parte din ceea ce s-a întâmplat. Mi-a plăcut în mod deosebit stilul lui de a scrie, mulți oameni se cred autori și fac din asta meseria lor, dar pur și simplu se străduiesc prea mult și nu le iese. Bear reușește să fie sincer atunci când scrie, reușește să fie el, și asta e cel mai important. În paginile scrise de el găsim onestitate și sinceritate. Ne oferă oportunitatea de a pătrunde în viața sa și nu se ferește să ne spună despre aspectele care nu sunt tocmai motiv de mândrie, de fapt insistă destul de mult pe acestea. Eșecurile, așa cum le numește el, au o finalitate moralizatoare, ne învață ceva, iar în experiența lui de viață cititorii pot găsi un adevarat model demn de urmat.

     Inceputul cărții ne aduce detalii despre generațiile care l-au precedat pe Bear, un fel de istorie a familiei care, după părerea mea, are mai mult rolul de a ne arăta că el nu a fost singurul din familie care a luptat pentru visele lui. În continuare avem câteva detalii despre copilăria lui. Momentele care l-au adus mai aproape de natură, influența tatălui său în acest proces, dragostea surorii lui mai mari (Lara) față de el. Despre mama lui pe care nu o lăuda excesiv, dar despre care ne dă de înțeles că o iubește necondiționat, fără un alt motiv decât acela că este o persoană incredibilă în ochii lui. În ciuda a ceea ce mă așteptam, el a avut o copilărie plină de lipsuri, dar nu neapărat materiale (deși au existat și acelea). La un moment dat vorbea despre cum a fost lăsat la o școală cu internat când era mic și despre cât de mult suferea când părinții lui nu erau acasă, fiind ocupați cu serviciul și el trebuia să stea peste noapte la o vecină.

     Bear a fost un copil destul de obraznic, dacă e să ne luăm după ce spune el în cartea sa. La școală făcea numai tâmpenii și a intrat în multe necazuri, totuși a avut o viață pe care nu o regretă. Câți dintre noi nu ne amintim cu nostalgie de năzbâtiile din copilărie?

     Una peste alta, cartea este ca un glosar al celor mai importante momente din viața autorului. Avem parte de primul sărut, apoi de primul sărut real, de dezamăgiri din partea fetelor, de ambiții, de eșecuri și reușite. Cel mai remarcant lucru la el este ambiția neîntrecută și neobosită, chiar dacă a întâmpinat multe momente de deznădejde, le-a depășit și a luptat pentru visurile lui.

      Cartea este împărţită în 5 părţi şi e structurată oarecum pe etape definitorii ale vieţii lui deşi nu sunt în totalitate convinsă că ordinea evenimentelor e prezentată cronologic, totuşi în fiecare parte este un Motto care sintetizează totul şi vorbeşte despre o anume perioadă.

      Partea I

     Cei tineri nu știu suficiente pentru a fi prudenți, de aceea imposibilul și-l ating, generație după generație.

      Aici ne vorbește despre trecutul familiei lui și despre perioada în care a fost elev, așa cum am spus anterior.

      Partea a II a

     Mulți sunt chemați, puțini sunt aleși.

     Un motto extrem de sugestiv dacă ținem cont de faptul că aici de ne vorbește despre cum a participat la preselecțiile pentru SAS (Serviciile Speciale Aeriene) unde întâmpina multe eșecuri și avem parte de multe momente în care asistăm la lupta interioară care, de multe ori, era mai grea decât lupta fizică pe care trebuia să o ducă pentru a trece testele. Viața nu e mereu ușoară, dar dacă perseverezi reușești – probabil cea mai importantă lecție pe care o putem învăța din această parte.

      Partea a III a

     Nu există pregătire mai bună decât greutățile.

     E probabil cea mai emoționantă și lacrimogenă parte din carte. Pur și simplu ți se rupe inima atunci când vezi cât de mult a muncit acest om pentru ceva și cum o greșeală oarecare îl poate lăsa brusc fără perspective. În urma unui accident Bear rămâne la doar 22 de ani imobilizat, dar doar pentru un timp. Nu consider acest amănunt ca fiind un spoiler din moment ce în emisiunea lui vedem clar să se mișcă și singur.

     Partea a IV a

     Și credința și teama pot intra în portul tău, dar să nu lași decât credința să arunce ancora.

    Dacă până acum nu ați fost impresionați de povestea de viață a acestui om, o să fiți cât de curând. În această parte avem prezentată dovada vie și detaliată a atingerii unui vis. În ciuda greutăților totul are un ton motivațional. Faptul că Bear a reușit să își atingă idealul în viață te convinge, cumva, că și tu la rândul tău poți mai mult. Poți reuși, dacă un om care la începutul cărții nu părea să aibă ceva special, cel puțin nu ceva vizibil, acesta este momentul în care îți dai seama că nu e nevoie să fii special pentru a reuși, este nevoie să fii încrezător și să nu renunți niciodată, dar să iei decizii înțelepte mereu, să te retragi când este cazul și să aștepți momentul tău. Această ascensiune (la propriu) este o minunată metaforă pentru viața noastră, a tuturor.

     Partea a V a

    Când mingea îți iese în cale, ia-o. Atât de rar avem o a doua șansă (Deși, în mod miraculos, uneori se întâmplă și asta.) și nu uita că viața e așa cum o faci și asta face ca posibilitățile să fie atât de incitante.

      În această ultimă parte, deși nu pare, avem parte de o provocare mai mare decât în întreaga carte. Ne confruntăm cu ideea de „după”. Ce facem atunci când ne atingem un ideal pe care nu credeam că îl vom atinge vreodată? Probabil că te gândești că nu mai ai nimic de făcut, dar nu, Bear ne arată că viața continuă și că mai există atât de multe lucruri minunate pe care trebuie să le facem.

      În acest roman sunt părți incredibil de sensibile la care pur și simplu ți se va părea imposibil să te abții din plâns, dar și părți la care vei râde cu lacrimi. Este un roman despre depășirea condiției și despre reușita în viață în ciuda eșecurilor repetate. Un exemplu de perseverență și de loialitate. Între pagini vom găsi un tată și un soț responsabil, conștient de familia care îl așteaptă acasă, un om cu idealuri care nu se dă înlături de la a le atinge și un exemplu viu că viața oferă totul celor care muncesc suficient de mult.

Noroi, transpirație și lacrimi… prin asta trebuie să treci dacă vrei să reușesti.

     „Vedeți, de când fusesem în spital, îmi dorisem să mă fac bine. Fizic. Emoțional. La naiba. Încă din școală, de la opt ani, în toți acei ani, îmi dorisem să fiu vindecat. Și acolo, la 8834 de metri, în timp ce făceam ultimii pași clătinându-mă, ma făceam bine. Vindecare spirituală prin efort fizic.
       Mă făceam bine.”

logo_libris

Cartea Noroi, transpiratie si lacrimi de Bear Grylls este oferită pentru recenzie de librăria online Libris. Cartea poate fi comandată de pe libris.ro şi beneficiaţi de transportul gratuit prin curier rapid indiferent de valoarea comenzii. Pentru a fi la curent cu noutăţile şi promoţiile periodice ale librăriei, vă puteţi abona la newsletter, dar puteţi urmări şi pe pagina de facebook.

Autor: A.R. Ivan

17 COMMENTS

  1. Cred ca sotul meiu ar fi interesant de carte 🙂 El se uita la astfel de emisiuni, printre care si cea a lui Bear.
    I se pare interesanta dar nu cred ca ma atrage asa de mult 😉 …probabil vorbeste oraseanca din mine 😀

    • Vai nu. Si eu tot asa eram la inceput. Am spus ca nu se poate. Ce ma tot pui sa ma uit la dubiosul asta care mananca viermi dar asta pana am vazut cateva episoade, dupa aceea m-a prins si am inceput sa urmaresc mai toate emisiunile despre supravietuire 🙂

  2. Intr-adevar, pare o carte interesanta, insa cred ca este genul de carte pe care o pot citi cu sufletul la gura doar pasionatii genului. Eu una nu prea sunt un fan al cartilor biografice, asa ca voi spune „pas” la aceasta.

  3. Am vazut cam toate episoadele cu Bear Grylls si pot spune ca omul asta e capabil de orice. Cartea nu stiu daca e pe gustul meu, nu prea an citit nimic in genul acesta.

  4. felicitari!frumoasa prezentare,chiar eram curioasa,dar fiind autobiografica nu ma prea atrage. locco_smiley_10 locco_smiley_10 locco_smiley_10

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.