O familie diferită

   Acum  peste patruzeci de ani Dora (14 ani) stătea la internat, se îndrăgostește de Vali mai mare decât ea cu trei ani, venit de la Maramureș, o perioadă au fost doar iubiți, fiind tânără știa că părinții ei nu o vor lăsa să se mărite așa repede, fug împreună la părinții lui Vali la Maramureș. Normal că părinții Dorei le transmite să vină acasă, o iartă, continuă relația cu Vali, termină școala, stau o perioadă la părinții ei, se căsătoresc doar la primărie.

   Dora era frumoasă, brunetă, ochi mari căprui, Vali era un crai, brunet, slab, deștept, nu fuma și nu consuma alcool, bărbatul perfect.

    Primul copil e un băiețel, odată cu botezul fac și nunta religioasă. Se iubeau, între timp se mai nasc două fetițe, locuiau singuri deja, Dora avea nevoie de ajutor. Nu era ușor să crești trei copii și să ai grijă de o gospodărie, animale, spălat cu mâna, pe atunci nu aveau multe femei mașină de spălat. Având nevoie de ajutor, Dora o mai chema pe sora ei Didi să stea cu copiii, să poată gospodări, iar seara Vali o conducea acasă, străzile nu erau luminate, asta fiind deja pe timpul lui Ceaușescu, iar Didi spunea că-i este tare urât.

   Drama abia acum începe, într-o zi Didi vine de la școală însoțită de o rudă de la oraș la care mai dormea, să nu facă naveta. Doamna tocmai își dăduse seama că Didi e gravidă, la presiunea ei adolescenta aruncă bomba, tatăl era Vali. Ei bine Dora nu știa ce să mai facă, scandalul era uriaș, nimeni nu o acuza pe Didi, doar Vali era de vină, Dora casnică cu trei copii,  fuge spre gară să se sinucidă, este oprită la timp de o mătușă din apropierea gării. Tatăl ei îl caută la serviciu cu un cuțit, tot satul știa scandalul.

   Dora se mută cu copiii ei la părinți în casă, Didi se căsătorește urgent cu un băiat care-i recunoaște băiatul, părinții Dorei se mută la bunicii paterni, iar ea rămâne singură cu copiii.

   Vali trecea pe la școală pe la băiatul și fata mai mare, la cea mică la grădiniță nu mergea, cea mică plângea când auzea că doar pe ceilalți doi îi caută tata. Pentru Dora fiecare lacrimă a copiilor care nu înțelegeau mare lucru era dureroasă.

   Trei luni au stat separați, după care Dora la iertat pe Vali, bineînțeles părinții ei s-au împotrivit, dar cu timpul l-au acceptat, așa cum s-au acceptat și Dora- Vali- Didi- soțul lui Didi. Dora spunea de multe ori că nu e sigură că tatăl copilului bastard e Vali, se zvonea că Didi umblase și cu fratele lui Vali care era necăsătorit. O perioadă a fost liniște. Calvarul a început din nou, acum erau alte femei, Vali începuse să bea și să fumeze ocazional, mai apoi frecvent. Dora era geloasă, au început certurile, urmate de bătăi, în fața copiilor. De multe ori era nevoie de intervenția poliției.

Dora se decide să meargă la lucru, deși pe timpul lui Ceaușescu dintr-un salar o familie de cinci persoane trăiau decent, mai ales dacă aveau animale și grădină.

   Prima zi de serviciu s-a lăsat cu scandal, Dora i-a spus lui Vali că merge la lucru, acesta s-a împotrivit, totul era aranjat. Întâmplarea face ca prima zi de lucru să fie de fapt prima noapte, așa cădea tura, se lucra în trei schimburi în fabrică. S-a ales cu o mică bătaie, a reușit să fugă desculță și fără poșetă, copiii au ieșit pe ușa din spate și i-au dus mamei lor ce avea nevoie.

   Ei bine, toată tinerețea ei a luat bătaie, copiii au asistat de multe ori neputincioși, de multe ori erau arbitri. A mai existat o tentativă de despărțire când erau copiii mai mari, băiatul l-a dus pe tatăl lui la tren să plece la Maramureș, după o lună Dora s-a dus după el, înduplecată de o scrisoare care spunea că a fost tâlhărit pe tren, a rămas fără: bani, acte, pantofi. Nici atunci lucrurile nu s-au schimbat prea mult, doar o perioadă scurtă. Diferența era că acum copiii erau mari, nu mai erau bătăile așa grave și dese. Iar după ce Dora s-a îmbolnăvit, a suferit o operație, erau doar certuri din cauza băuturii care era deja spre alcoolism.

  Dora și Vali sunt și acum împreună, locuiesc singuri, se înțeleg mai bine ca în tinerețe, copiii sunt fiecare căsătoriți la casele lor, Didi mai are doi copii cu soțul ei, iar primul copil a aflat abia după 18 ani povestea și spune la toată lumea că e fratele celor trei, mai des decât a celorlați doi.

Toată lumea se vizitează de sărbători, stau la aceeași masă, se iubesc ca o adevărată familie.

Au iertat……dar nu au uitat.

***Vero Budea (Vero)***Iubesc viața și oamenii, sunt o fire sociabilă, deschisă, loială, apreciez persoanele sincere cu coloană vertebrală, pasiunile mele sunt scrisul și cititul, deși sunt încă o amatoare. Sunt deschisă la tot ce e nou și folositor. Familistă convinsă, soție, mamă, fiică, noră și prietenă. Nu suport minciuna și trădarea. Găsesc fericirea în lucrurile mărunte. Pentru mine nu există nu pot, numai nu vreau, iar eu vreau. Literatura pe tocuri e locul unde mă simt acasă, un loc unde prietenia și bunul simț mă îmbrățișează.

6 COMMENTS

  1. Nu stiu ce sa yic. Povestea mi se pare foarte trista. Nu as putea accepta asa ceva. de uitat nu as uita niciodata dar nici nu as ierta. Dora a fost una din femeile cu norocul sa aiba cine sa o ajute iar ea s-a intors la sotul ei 🙁

  2. O poveste trista, insa nu cred ca Dora a procedat corect. Cu atat mai mult, cu cat avea sprijin, s-ar fi putut descurca foarte bine si fara Vali. Nu pot sa fiu niciodata de acord cu femeile care accepta sa fie batute, doar de dragul de a ramane, in aparenta, o familie.

  3. Frumos,dureros si trist,dar n-as fi putut sa fac ce a facut Dora,Si eu am iertat unele lucruri peste ani dar nu l-as fi putut primi innapoi.Dar fiecare face cum crede,doar ca tarele in cazuri din acestea sunt din pacate ale copiilor.

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.